Hiirituskan hillintää

Sattuuko ranteeseen? Melkoisen moni toimistotyöntekijä vastaa kyllä ja hyvin usealla nämä kivut voi jäljittää vääriin hiiren käytön tapoihin. Tässä lyhyt ohjeistus miten käyttää hiirtä pienemmillä kivuilla. Keskityn ohjeistuksissa hiiren terveisiin käyttötapoihin ja käytön helpottamiseen.

Oikea käyttöasento
Kun käden laskee hiiren päälle, on hyvä tarkkailla käden asentoa. Käden pitäisi levätä hiiren päällä miellyttävässä asennossa. Otteen on hyvä olla hellä, sillä hiirtä puristamalla ranne rasittuu entistä enemmän.

Osta hyvä hiiri
Jos hiirestä ei saa otetta kevyesti huonon liikkuvuuden takia tai jos hiiren päälle ei saa mukavaa asentoa millään, kannattanee investoida uuteen hiireen. Monet halvat hiiret ovat tuskaisia käyttää huonon tarkkuutensa ja tuntumansa takia. Halvan perushiiren saa muutamalla eurolla, mutta hyvän ja laadukkaan hiiren tuoma lisähinta on yllättävän pieni. Huippuluokan pelihiiretkin irtoavat yleensä alle sadan euron investoinnilla.

Parhaita hiiriä ovat monesti juuri pelikäyttöön tarkoitetut hiiret. Ne suunnitellaan  miellyttäviksi käyttää, helpoiksi ja tarkoiksi liikuttaa. Lisäksi pelihiirien tarkkuus ja herkkyys ovat perushiiriä parempia jolloin hiiren hallinta onnistuu vähemmällä ranteenrasituksella.

Hiiren hankinnassa kannattaa käydä jossain alan liikkeessä ja kokeilla eri hiirien tuntumaa. Kaikki hiiret eivät käy kaikenkokoisille ja muotoisille käsille ja omansa on hyvä valita tarkkaan.  Kalliimpi ei aina tarkoita parempaa, mutta hieman korrelaatiota tässä viisaudessa on. Itse yleensä suosin joko Razerin tai Microsoftin valmistamia hiirulaisia. Molemmat tekevät erittäin hyviä ja laadukkaita ohjauslaitteita.

Minimoi hiiren liikuttaminen
Tietokoneella työskenneltäessä kannattaa opetella kaikki mahdolliset pikakeinot jotka vähentävät hiiren liikutuksen määrää. Tällaisiin kuuluvat näppäimistön näppäinoikotiet jotka ovat klassisin tapa vähentää hiiren liikutusta.  Esimerkiksi lähes kaikissa ohjelmissa sarkain-napin (alias tab tai tabulator) avulla voi hypätä lomakkeita täyttäessään lomakekentästä toiseen tai valitusta toiminnosta toiseen. Vastaavasti shift-sarkaimella pääsee taaksepäin.

Hiiren liikutusta voi monesti myös korvata vähemmällä hiiren liikutuksella esimerkiksi joistain ohjelmista löytyvien hiirieleiden avulla. Esimerkiksi verkkoselaimiin saa kaikkiin käyttöön hiirieleet joilla pienellä hiiren liikautuksella voi tehdä monia asioita, esimerkiksi hiiren heilautus oikealle voi viedä selaimen edelliselle sivulle. Lisäksi hiiren pyöritysrullaa ei kannata unohtaa. Moni vierittää tätäkin sivua edelleen raahaamalla oikean sivun vierityspalkkia pyöritysrullan sijaan.

Lisäksi kannattaa opetella tehokkaita työmenetelmiä: tehokkain menetelmä yleensä tarkoittaa vähemmän ajankäyttöä yhteen asiaan ja vähemmän ajankäyttöä tarkoittaa vähemmän hiiren heilutusta.
Yksi tärkeä hiiren liikutuksen vähentäjä on hiiren herkkyyden määrittäminen sopivaksi. Kaikkien käyttöjärjestelmien kanssa hiiren liikkumisnopeutta on mahdollista säätää, esimerkiksi Windowsissa hiiren asetuksista (Ohjauspaneeli / Hiiri) välilehdeltä Osoittimen asetukset löytyy hiiren liikkumisnopeus. Tämä kannattaa säätää mahdollisimman nopeaksi. Etu herkkyydessä on kuitenkin merkittävä: nopeaksi säädetyllä hiirellä voi huomattavasti pienemmällä fyysisellä liikkeellä siirtää hiiren kursorin paikasta toiseen. Lyhyesti siis hiiren toiminnot tulee tehtyä pienemmällä ranteen liikuttamisella ja näinollen pienemmällä ranteen rasittamisella. Monissa pelihiirissä ja laadukkaammissa hiirissä voi olla oma erillinen herkkyyden säätö, joka antaa  hienosäätää erikseen hiiren sisäistä herkkyyttä ja sen avulla voidaan päästä vielä parempiin tuloksiin.

Aluksi nopea ja herkkä hiiri voi tuntua kiikkerältä tai vaikealta hallita, mutta siihen tottuu nopeasti. Jos opettelua haluaa helpottaa, herkkyyttä voi nostaa hitaasti, esimerkiksi yhden pykälän joka viikko ja äkkiä huomaakin olevansa maksimissa ilman merkittävämpää opettelukynnystä.

Älä käytä hiirtä
Hiiren voi heittää kokonaan romukoppaan ja ottaa tilalle jotain muuta. Perinteisiin vaihtoehtoihin kuuluvat trackball-ohjaimet tai käyttää kannettavan kosketusalustaa (sellaisen saa myös perinteiselle tietokoneelle, esim. Applelta). Nämä ohjauslaitteet voivat alkuun tuntua kömpelöitä tai hankalilta, mutta kyseessä on lähinnä tottumiskysymys. Tavallisessa työpöytäkäytössä ne ovat kuitenkin täysin kelvollisia hiiren tappajia. Peli- ja kuvankäsittelykäyttöön voidaan argumentoida yhä hiiren ylivoimaisuutta, mutta nettiä selattaessa tai blogiin kirjoiteltaessa ei hiirestä saa mitään lisäetua mitä hyvä kosketusalusta tai trackball ei myös tarjoaisi.

Hiiren avulla on siis helppo saada itsensä kipeäksi, mutta asian voi korjata myös suhteellisen pienellä vaivalla ja opettelulla. Kun rautaa käyttää oikein, kivutkin vähenevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.