Microsoft Officen yhteensopivuus OpenOfficen kanssa

Selvittelin tässä hieman kokeellisesti miten hyvin Microsoft Office 2010 osaa tallentaa tietoja eri formaatteihin ja miten hyvin ne avautuvat sitten OpenOffice 3.3:lla.

Microsoft vaihtoi Officen oletustallennusformaatin perinteisistä binääriformaateista xml-pohjaisen Office Open XML-muotoon ja esitteli monia uusia ominaisuuksia. Monet näistä uutuuksista liittyivät suoraan uusittuun asiakirjamuotoon. Testillä halusin selvittää miten paljon MS Officen tuottamat tiedostot avautuvat suurimmalla ilmaisella kilpailijalla OpenOfficella.

Testissä havaitsin äkkiä miten huonosti MS Office 2007:n kanssa esitellyt uudet ominaisuudet toimivat OpenOfficessa. Valtaosa uusista ominaisuuksista toimi joko huonosti tai ei ollenkaan. Ärsyttävää tämä yhteensopivuuden puute on erityisesti sen takia, että nämä uudet ominaisuudet ovat olleet uusia vuodesta 2006 ja OpenOfficen kyvyttömyys tukea niitä on hiljalleen muuttumassa perustelemattomaksi.

OpenOffice käyttää itse Odf-muotoja tallennukseensa ja Microsoft Office on myös tukenut näitä muotoja jossain määrin myös: Odf-tuki lisättiin MS Office 2007:ään päivityksellä ja on luonnostaa mukana MS Office 2010:ssä. Odf-tuen tason selvittäminen oli myös yksi tavoitteitani tässä testaamisessa.

PowerPoint ja Impress
Loin PowerPoint 2010:llä uuden tiedoston ja lisäsin sinne erilaista sisältöä. Tallensin PowerPoint-esityksen kolmeen OpenOfficen ymmärtämään formaattiin ja avasin tiedostot sitten OpenOffice Impressillä. Parhaiten toimi Odp-formaatti ja huonoimmin Pptx.

ODP ★★
-    SmartArt-grafiikka toimi
-    Taustagrafiikka toimi
-    Uudet animaatiot eivät toimineet
PPT
-    Kuten ODP mutta SmartArt toimi kuviksi muutettuna, eikä grafiikkaa voitu enää muokata.
PPTX
-    Grafiikka sekoili pahasti

Word ja Writer
Toistin Wordin kanssa saman kokeen kuin yllä PowerPointilla. Tällä kertaa tulokset olivat hieman heikommat, sillä yksikään formaateista ei toistunut ylivoimaisena muihin. Odt ja Doc toimivat siedettävästi, Docx oikutteli jälleen eniten.

ODT
-    Ei auennut ensin ollenkaan. Sivupalkki oli poistettava Wordilla jotta tiedosto avautuisi.
-    Fontti säilyi
-    Kuvatehosteet oikuttelivat
DOC
-    Fontti säilyi
-    Tehosteita katosi
-    Yksi kuvista katosi
DOCX
-    Lähes kaikki grafiikka katosi
-    Fontti vaihtui Times New Romaniksi.


Excel ja Calc
Toistin kokeen vielä Excel 2010:llä aiemmin kuvatulla tavalla. Nyt paljon ominaisuuksia hävisi joka formaatissa. Parhaiten toimi jälleen Ods ja heikoimmin Xlsx.

ODS
-    Käsin väritetyt alueet säilyivät
-    Funktiot toimivat
-    Taulukon rakenteeseen viittaavat funktiot muuttuivat kiinteiksi mutta toimivat edelleen
-    Ehdolliset tehosteet eivät toimineet
-    Taulukoksi muotoilu ei toiminut
XLS
-    Kuten Odt mutta käsin väritetyt alueetkin muuttuneet väärän värisiksi
XLSX
-    Kuten Odt mutta taulukon rakenteeseen viittaavat funktiot eivät toimineet.

Eli yhteenvetona: Odf-formaatteja käyttämällä päädyttiin monesti tilanteeseen jossa jälki oli parasta, mutta perinteiset MS Office-formaatit tuottivat taas vakaasti toimivan lopputuloksen, vaikka joitain ominaisuuksia saattoikin riisuuntua. Office Open XML-formaatit (Docx, Pptx ja Xlsx)  toimivat erittäin huonosti, mutta syyttäminen siitä lienee OpenOfficen puutteellisessa tuessa formaatille ja tämä tuki varmasti paranee vielä tulevaisuudessa.

Kommentit