Suljetut järjestelmät iOS ja WP7

Haluan aloittaa tämän kirjoituksen syventämällä kansan jakautumista kahteen leiriin: Applen iPhone ja Windows Phone ovat yhdessä leirissä. Android ja Symbian toisessa. Nämä leirit ovat avoin vastaan suljettu. Nyt en varsinaisesti puhu avoimesta lähdekoodista,  vaan käytön vapaudesta. Symbian ja Android sattuvat olemaan avoimen lähdekoodin tuotteita, mutta se ei tämän jaon osalta ole oleellista.

Asiaan.



Kun Apple aloitti iPhonella älylaitteiden "vallankumouksen" se aloitti oikeastaan rajoitettujen ja suljettujen laitteiden vallankumouksen. Ennen iPhonea ei mikään rajoittunut tietotekninen ekosysteemi ollut saanut merkittävää suosiota pelikonsolien lisäksi. Jokaisen tietokoneen piti olla jossain määrin käytettävissä niin kuin sen käyttäjä tahtoo.

iPhone ei ollut. Se on ekosysteeminä äärimmäisen rajoitettu ja sen sisälle pääsi vain hyväksyttyjä asioita. Tämä näkyy siinä miten hankala laitteisiin on viedä muita kuin hyväksyttyjä tiedostoja ja miten sekin siirto vaatii hyväksytyn ohjelman käyttöä. Kaikki muu on suoraan estetty ja kielletty, tehden iOS-laitteista laitteita joiden laajentaminen tai mukauttaminen on käytännössä mahdotonta rikkomatta Applen järjestelmään tekemiä rajoitteita. Laite ei edes sisällä keskitettyä tiedostonhallintaa jolla käyttäjä voisi selata omia resurssejaan.

Windows Phone ekosysteeminä on samalla tavalla rajoitettu ja suljettu kuin Applen ekosysteemikin (vaikkakin Windows Phone-laitteen sielunelämään on jossain määrin helpompi päästä käsiksi ilman murtokeinoja). Ohjelmien asentaminen ja tiedostojen siirto tehdään keskitettyjen ympäristöjen kautta ja kaikki jota ei erikseen hyväksytä on estetty. Tämä antaa alustan valtiaalle huomattavan määrän valtaa verrattuna perinteisempiin käyttöjärjestelmiin.

Android-ympäristöt ja jopa Symbianit olivat täysin päinvastaisia. Ympäristöt sallivat kolmansien osapuolien koodin suorittamisen ja käyttäjä pystyi itse siirtämään laitteisiin tietoa standardoitujen tekniikoiden avulla ja jopa selailla järjestelmän tiedostorakennetta. Toki näihin tarkoituksiin piti asentaa omat ohjelmat, mutta järjestelmä ei kuitenkaan erikseen rajoittanut niitä, käyttäjä sai itse päättää miten ympäristöä käytettiin.

Molempien Symbianin ja Androidin kehityksen takana on tietty myös yritys, mutta molemmat alustat ovat avointa lähdekoodia ja kuka tahansa voi tutkia laitteissa suoritettavia prosesseja ja toimintoja. Molemmat Symbian ja Android myös päästävät käyttäjän syvemmälle järjestelmään ja mahdollistavat laitteen paljon laajemman hallinnan. Näillä alustoilla käyttäjä voi asentaa haluamiaan ohjelmia haluamistaan lähteistä, sekä tarvittaessa muokata laitteen toimintaa merkittävästi. Laite on sinun ja sinä päätät mitä sillä tehdään.

Tämä avoimuus tietysti mahdollistaa myös sen, että käyttäjät voivat jossain määrin selvittää mitä laite tekee. Windows Phone-laitteilla tai iOS:llä tämä ei ole mahdollista, vaan ohjelmisto voi periaatteessa sisältää hyvinkin kyseenalaisia toimintoja joita puhelin tekee taustalla. Apple jäi kiinni paikkatietojen tallentamisesta äskettäin ja mitään takeita ei ole etteikö vastaavia synkempiä seurantatekniikoita ole rakennettu yhä järjestelmien ytimeen. Tai minkälaisia takaovia laitteiden turvallisuuteen on jätetty.

Käyttäjä ei voi tehdä laitteella mitä itse haluaa. Yksi esimerkki: kuuntelen paljon äänikirjoja ja podcasteja. Jos puran äänikirjan tietokoneeltani mp3-muotoon, voin siirtää sen Windows Phoneen, mutta musiikkikirjastoni sekaan, mikä tekee äänikirjan kuuntelun hankalaksi. En voi siirtää musiikkia Zunen ohi laitteeseen tavalla joka jättäisi sen musiikkikirjastoni ulkopuolelle. Entä sitten jos tahdon siirtään jonkin tiedoston Windows Phoneen jota Windows Phone ei tue? Ei onnistu ollenkaan. En edes voi ladata sellaista tiedostoa puhelimen selaimen kautta.

Toinen esimerkki: monessa maassa iPhonen Skype ei kykene soittamaan puheluita Skypen avulla ilman langattomassa wlan-verkossa oloa. Tällä operaattorit ovat varmistaneet sen, että jokaisesta puhutusta minuutista maksetaan minuuttien mukaan pelkän datansiirron sijaan. Tekniikkaa on siis keinotekoisesti rajoitettu yrityksen tulojen maksimoinnin vuoksi. Ja tuo ei ole ainoa esimerkki aiheesta. Applen i-laitteet ovat täynnä kiiltäviä ja näkymättömiä kahleita jotka varmistavat ettei laitteita käytetä tavalla joka ei Applelle sovi.

Ongelma on siis lopulta avoimuudessa. Windows Phone ja iPhone ovat laitteita joita käyttäjä ei lopulta itse hallitse eikä näin myöskään todella omista. Hän voi käyttää niitä vain valmistajan hyväksymillä tavoilla, eikä millään muilla vaikka laite itse kykenisi muuhunkin. Laite ei todellisuudessa kuulu käyttäjälle, hän enemmänkin omistaa lisenssin siihen ja todellinen omistaja on joku toinen.

Tästä kohoaa kysymys: Jos avoimuuden puute hyväksytään älylaitteissa, kuinka kauan kestää ennen kuin huomaamme samojen rajoitusten alkavat hiipimään myös muihin järjestelmiin. Microsoft on jo vaatinut Windows 8 tablet-laitteiden valmistajia estämään muiden käyttöjärjestelmien allekirjoittamattomien käyttöjärjestelmien käytön ARM-pohjaisissa Windows 8-tietokoneissa. Tämän kaltainen kehitys harvoin kulkee taaksepäin ilman yleisön toimia. Jos rajoitettu alusta myy kuin häkä, se on voimakas signaali valmistajille.

Ja yritykset ovat kuulleet: yleisö ei välitä. Miten se sanonta menikään?
The Price of freedom is Eternal Vigilance.

Kommentit

  1. Olen erittäin paljon samaa mieltä. Sellainen tarkennus kuitenkin, että soittelin juuri eilen skypellä ja phöne nelosella kuvapuhelun puistosta. Wlaneja ei ollut mailla halmeilla ja mitään kommervenkkejä en edes osasi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä korjaus. Kyseessä on rajoitus jonka tietyt operaattorit laitteeseen asettavat, eikä se vaikuta kaikkiin. Korjasin tekstiä vian poistamiseksi. Kiitän huomautuksesta.

      Poista
    2. Olen lumia 800 uhri olen törmännyt abode flash playerin puutteeseen moni ptf tiedosto jää lataamatta ja paljon muuta.ter jorma

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.