Suljetut järjestelmät - suljettu tulevaisuus

Kotoinen puhelinjättimme Nokia on sitoutunut uusissa puhelimissaan vanhan avoimen Symbian-käyttöjärjestelmänsä sijaan Windows Phone-järjestelmään. Aiemmassa tekstissä käsittelin jo sitä miten Windows Phone ja Applen iOS ovat suljettuja käyttöjärjestelmiä ja mitä ongelmia se tuottaa. Nokian tulevaisuuden kannalta pitäisi toivoa Windows Phone-ekosysteemin menestymistä, mutta en valitettavasti voi täysin allekirjoittaa tuota toivetta. Maailma jossa hallitsevat järjestelmät ovat suljettuja on pelottava kuva ja en kannata sellaista missään olosuhteissa.

Suljetut alustat on saatu näyttämään hienolta idealta tietoturvaa rummuttamalla. Tämä on sinällään totta, että järjestelmä joka ei suostu suorittamaan ulkopuolista koodia on hankalampi päästä sisään. Tärkeintä on huomata tässä sana "hankalampi", ei mahdoton. Muistetaan samalla, että turvallisuuden nimissä ihmisille on myyty aikakautenamme monia muitakin vapauden rajoituksia eikä se ole tehnyt niistä todella sen oikeutetumpia. Tietoturvalla suljetun ympäristön myyminen on lisää sitä samaa: pelottelua että luopuisimme vapauksistame. Oikeuksiamme viedään salakavalasti saamalla meidät vähä vähältä käyttämään yhä rajoitetumpia järjestelmiä - ja samalla ajattelemme että tämä on meidän parhaaksemme.

Tässä kohtaa joku voisi tietysti ihmetellä miten puhelimien käyttöjärjestelmät ja viittaamani oikeudet ja vapaudet liittyvät toisiinsa. Valitettavasti ne liittyvät. Tietokoneet ovat aikamme tärkeimpiä laitteita, sillä käytännössä kaikki mitä käytämme ovat tietokoneita - yhteiskuntamme ja maailmamme on tietokoneita. Käytän kosketusnäytöllistä tietokonetta puhelujen puhumiseen, katson ohjelmia olohuoneen nurkassa olevasta television muotoisesta tietokoneesta, ajan töihin jättimäisellä liikkuvalla tietokoneella ja niin edespäin. Jokseenkin kaikki teknologia on tietotekniikkaa ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti laitteiden määrän lisääntyessä. Lisäksi laitteiden verkottuminen lisääntyy mikä lisää tietokoneiden vaikutuspiiriä merkittävästi.

Tulevaisuudessa näiden tietokoneiden käyttö ja käytön rajoitukset muuttuvat hetki hetkeltä tärkeämmiksi. Tietokoneet ovat myös muuttumassa yhä enemmän elämiemme tiedon hankinnan kanaviksi ja jopa neuvovat meitä. Pelkästään se, että voimme tarkistaa asioita verkon hakukoneilla on muuttanut maailman huomaamatta merkittävästi. iPhonessa esiteltiin Siri-toiminto, jolta voi kysyä kysymyksiä. Tulevaisuuden versiot vastaavista ohjelmista tulevat vastaamaan entistä vaikeampiin kysymyksiin ja osaavat neuvoa tilanteessa kuin tilanteessa.

Tietokoneet siis ovat keskeisessä roolissa elämissämme ja auttavat meitä ja teemme niiden avulla yhä enemmän työtämme ja jopa päätöksiämme. Mitä rajoittuneempia näistä tietokoneista tulee ja mitä vähemmän niitä hallitsemme, sitä vähemmän hallitsemme elämäämme. Emme tee päätöksiä, vaan valitsemme vaihtoehdoista joita meille annetaan, emme ole luovia, yhdistelemme vain valmiita palikoita. Ja kiitos tehokkaan propagandan (nykyisin yleensä käytetään termiä "markkinointi" mutta propaganda on täysin sama asia), emme edes huomaa että elämme yhä pienenevässä tietoteknisessä kuplassa.
Lopuksi, yhtenäenemmän rajoitettuihin ympäristöihin liittyvänä huomiona muistetaan vielä ehkä yksi konkreettisempi esimerkki joka joudutaan käsittelemään lähitulevaisuudessa: Kolmiulotteinen tulostaminen on jo mahdollista ja tulee muuttumaan kaikkien saatavilla olevaksi tekniikaksi. Kuvitelkaa että elämme lopulta maailmassa jossa tietokoneet kykenevät luomaan meille mitä tahansa esineitä ja laitteita. Tässä maailmassa on yrityksille erittäin tärkeää, että käyttäjät on tottuneet ajatukseen siitä miten tietokoneella ei voi tehdä mitä itse haluaa.

Kommentit