Cyanogenmod: Asentaminen

Haluatko antaa Android-puhelimellesi uutta elämää sen jälkeen kun valmistaja ei enää sitä tue? Kokeile siirtymistä yhteen mukautetuista Androidin versioista. Helpoin asennettava ja eniten laitteita tukeva on Cyanogenmod ja tässä ohjeet sen asentamiseen.

Päivitys 2016: Cyanogenmodin helppo asennusohjelma ei ole enää saatavilla. Kirjoitin hieman päivitetyn ohjeen aiheesta tänne:
http://tamapaiva.blogspot.fi/2016/09/galaxy-s3-ja-android-60-marshmallow.html

Alkuperäinen ohje löytyy alta.



Innostuin uudemmasta Androidista tutustuessani Nexus 5-laitteeseen ja olen jo pitkään ollut ärtynyt Samsungin hitaudesta päivittää päivittäisenä sotaratsuna toimivaa Galaxy S3-laitettani. Päätös sanoa heippa Samsungin omalle Androidille ja ajaa tilalle jotain muuta oli helppo tehtävä.

Päätin ottaa aiemman tuttavuuden, Cyanogenmodin puhelimeen tilalle. Käytin heidän Android-jakeluaan aiemminkin ja koin vähiten ongelmia kokeilemistani jakelupaketeista. Lisäbonuksena Cyanogenmod on helpoin epävirallisista Android-jakeluista asentaa. Suoraviivaisuus ja automatisoitu prosessi olivat kovin houkuttelevia osia tässä yhtälössä. Kirjoitushetkellä jaossa oleva asennuspaketti ajoi puhelimeen Android 4.3:n, ei uusinta 4.4-versiota. 4.4-paketit ovat vielä kehitysvaiheessa ja arvostan itse enemmän täysin toimivaa jakeluversiota, joten tämä ei haitannut.

Asiaan vaikutti myös se pikkuseikka, että Cyanogenmodin mukana tulevat Googlen sovellukset automaattisesti, eikä gapps-pakettia tarvitse ajaa laitteeseen mutkien kautta. Kokonaisuutena Cyanogenmod on vaivattomin jakelupaketti tällä hetkellä, vaikka mielenkiintoisia haastajia markkinoilla onkin. Jos Cyanogenmod ei innosta, suosittelen tutustumaan OmniROM tai SlimRom-jakeluihin.

Asennus onnistuikin oikein hyvin. Ainoat ongelmat tulivat omasta säheltämisestäni (lue valmisteluvaiheen ohjeet ja tee ne, vältät ongelmat) ja itse prosessi oli huomattavasti helpompi kun edellisen kerran kun laitteeseen Cyanogenmodin asensin. Lopputuloksena vanha sotaratsu sai suorastaan uuden elämän: Galaxy S3:ni on nopeampi, sen akku kestää pidempään, siinä on uusia toimintoja ja se näyttää paremmalta kuin aiemmin. Harmittavasti Samsungin loistava kamera-sovellus menetettiin asennuksen kanssa, mutta Googlen oma ei nykyään ole hullumpi käytettävä.

Tämä ohje pätee täysin Cyanogenmodin asentamiseen Samsung Galaxy S3:n kansainväliseen versioon (i9300) mutta toimii myös muiden puhelimien kanssa. Tarkista ennen aloittamista laitteesi yhteensopivuus Cyanogenmod-asentajan yhteensopivuussivustolta:
http://wiki.cyanogenmod.org/w/CyanogenMod_Installer#Supported_Devices

Vaihe 1: valmistelu

Käyttöjärjestelmän asentaminen puhelimeen ei ole vaikeaa, eikä erityisen riskaabelia kunhan tiettyjä varotoimia tehdään. Suosittelen seuraavia varotoimia ennen Cyanogenmodin asentamista:
  1. Kytke Android-laitteesi tietokoneeseen suoraan usb-kaapelilla, äläkä käytä välikappaleita, kuten erillisiä USB-hubeja.
  2. Buuttaa laiteet ennen asennusta, niin tietokone kuin puhelinkin.
  3. Virustorjunnan sammuttaminen ennen asennusta on suositeltavaa (puhelimesta ja tietokoneelta). Virustorjunta voi teoriassa sotkea asennusta ja pieleen mennyt asennus voi olla brikattu puhelin. Muista tietysti käynnistää virustorjunta takaisin asennuksen jälkeen.
  4. Tee asennus kannettavalla tietokoneella jossa on riittävästi akkuvirtaa viedä asennus loppuun sähkökatkon sattuessa. Pöytäkoneella asennuksessa on sähkökatkon riski ja jos sähköt poikkeavat juuri strategisen väärällä hetkellä, voi puhelimesi jäädä käyttökelvottomaan kuntoon.

Vaihe 2: lataukset

Ensin tarvitaan ohjelmistoa. Asennukseen tarvitaan asennusohjelma puhelimeen ja asennusohjelma tietokoneelle. Molemmat näistä voi ladata seuraavasta osoitteesta:

http://beta.download.cyanogenmod.org/install
Ensin ladataan Cyanogenmodin sivuilta apk-paketti puhelimeen ja asennetaan se. Puhelimessa on ennen asennusta otettava käyttöön mahdollisuus asentaa ohjelmistoa tuntemattomista lähteistä, mikä löytyy puhelimen turvallisuusasetuksista. Tämän tehtyään, ladattu apk-paketti voidaan asentaa. Tietokoneella ajettavaa ohjelmaa ei vielä tarvitse ajaa.

Vaihe 3: asentaminen

Ensin käynnistin puhelimeen asennetun CyanogenModin asentajan (löytyy muiden sovellusten seasta) joka sitten neuvoi käynnistämään tietokoneelle asennetun asennusohjelman. Käynnistin tietokoneelle lataamani asennusohjelman, joka osoittautui suoraviivaiseksi: ohjelma tekee asiansa ja minä painelen seuraava-nappia. Käytyäni läpi asennusohjelman tervetulotoivotukset, piti puhelin lopulta kytkeä takaisin tietokoneeseen. Napsuttelin asentajaa eteenpäin ja homma hoitui hyvin automaattisesti, vailla sen kummempia asetuksia.

Ainoa ongelma asennuksessa tapahtui tässä kohdassa:
Ensimmäinen asennusyritys epäonnistui virheilmoitukseen puhelimen ja tietokoneen välisen viestinnän epäonnistumisesta. Kyse oli yhteydestä puhelimen ja tietokoneen välillä. Puhelin ei ollut aloittanut asennusta tässä vaiheessa, mutta oli odottavassa tilassa ja piti buutata ja aloitin alusta. Kytkin puhelimen suoraan tietokoneeseen ilman usb-jakajaa välissä ja tämän jälkeen asennus lähti liikkeelle ongelmitta.

Asennusvaihe menee siis seuraavasti:
Käynnistä puhelimesta Cyanogenmodin asennusohjelma. Noudata se ohjeita. Kun ohjelma käskee, voit käynnistää tietokoneella olevan asennusohjelman (jonka noudimme Cyanogenin sivuilta aiemmin). Kun tämä ohjelma antaa luvan, kytke Android-laitteesi usb-johdolla tietokoneeseen. Seuraa asennusohjelman ohjeita. Asennus alkaa, älä irroita puhelinta tietokoneesta sen aikana. 

Vaihe 4: valmista?

Cyanogenmodin asentajan jälkeen puhelin käynnistyikin uuteen käyttöjärjestelmään. Ensimmäinen käynnistys sisälsi varsin tutut vaiheet, alkaen kielen valinnasta. Otin kieleksi jenkkienglannin saadakseni helpoimmin apua mahdollisiin ongelmiin. Uutena kohtana asennusta oli Cyanogenmod-tilin luominen/kirjautuminen jota käytetään Cyanogenmodin lisätoimintoihin. Päätin lisätä tämän tilin vaikkei se pakollista olekaan. Tämän jälkeen lisättiin tuttu Google-tili ja määritettiin paikannuspalveluiden asetukset ja aika.

Ja sitten laite olikin valmis.



Puhalla uutta eloa Android-puhelimeen ja asenna siihen Cyanogenmodin mukauttama käyttöjärjestelmä.
Posted by Tämä Päivä on 6. heinäkuuta 2015

Kommentit

  1. Onko ajatuksia, millä kannattaisi korvata vanhan HTC Desire:n käyttöliittymä? Turha tauhka, joka on laajentunut päivitysten mukana, tukkii käytännössä koko puhelimen, joten jotain tarvitsisi tehdä, mutta Cyanogenmod ei ainakaan äkkiseltään näyttäisi näin vanhaa puhelinta tukevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhaan Desireen on saatavilla vanhempi versio Cyanogenista, jonka asentamiseen olen julkaissut ohjeetkin:
      http://tamapaiva.blogspot.fi/2011/12/cyanogenmod-asennus-htc-desireen.html

      Lisäksi uusin Android 4.4 on muistivaatimuksiltaan aika höveli joten sen porttaaminen voi noinkin vaatimattomaan rautaan onnistua. Esimerkiksi hyvin varhaisessa vaiheessa oleva proggis:
      http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1766550

      Poista
  2. Saako tätä Cyanogenmodia mitenkään Samsung xcover kakkoseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epävirallinen porttaus löytyy. Itselläni ei ole niistä kokemuksia.
      Samsung XCover2 CM10

      Poista
    2. Varovaisena Xcover 2:n kanssa. Itse sain puhelimen jumiin Cyanohenmodilla ja huoltoon piti laittaa (Perustaajuuden versio: xxxx). Uusi halko tuli sitten tilalle, mutta en nyt sitten malttanut olla kokeilematta uudestaan ajatuksella että eihän se nyt kahdesti voi minulle tulla sama vika kun muilla on toiminut, lopputuloksella että puhelin on taas käyttökelvoton.

      Poista
  3. saako tuota cyanogenmodia s3 miniin vai käykö tuo siihen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epävirallinen porttaus on olemassa, mikä siis tarkoittaa ettei Cyanogenin takana oleva organisaatio ylläpidä sitä, mutta joku muu kyllä. Eri versiot löytyvät Cyanogenmodin sivuilta:
      Samsung Galaxy S III Mini (GT-I8190)

      S3 Mini-laitteen viimeisin ROM-löytyy suoraan NovaFusionin sivuilta:
      NovaFusion Downloads

      Poista
  4. Jos puhelin on valmiiksi rootattu ja vaihdettu toinen kerneli, niin pitääkö palauttaa ennen vakioksi kun asentaa cyanogenmodin tämän ohjeen mukaan. Puhelimena siis (erittäin hidas) s3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärtääkseni ei. Tosin rootatulla laitteella voit asentaa haluamasi käyttiksen suoraan flashaamalla rommin suoraan nykyisen päälle, esim. Clockworkmodia käyttämällä.

      http://www.clockworkmod.com/rommanager

      Poista
  5. Itselläni on tou Samsung Galaxy Note N7000 joka myös löytyy tuolta listalta, mutta se silti ilmoitti ettei saa asennettua

    VastaaPoista
  6. Itselle tuli hullu ajatus, itselläni Googlen Nexus 7 (2012) 32 mb:n malli, mitä mieltä olet , kannattaisko kokeilla . Hankin juuri toisen android laitteen Samsung Galaxy s4 + Black edition mallin, johon voisi jossain vaiheessa jotain modia kokeilla, varsinkin takuun lopettua, mitä mieltä olet

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En näe oikein hyödyllisenä. Nexus 7 on jo päivitetty uusimpaan versioon virallisesti ja tabletissa en äkkiä keksi miksi tahtoisin siihen Cyanogenin tilalle. Lisämukautusvaraa tietysti saa, mutta pidän sitä itse tärkeämpänä puhelimessa.

      Poista
  7. moi.Saako tätä Cyanogenmodia mitenkään Samsung galaxy trend plussi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virallista tukea ei ole. Epävirallisia portteja on myös vähänlaisesti, mutta jotain jakelua on varmasti olemassa. En ole tähän malliin sen laajemmin tutustunut, mutta pieni googlaaminen tuottanee tuloksia.

      Poista
  8. Asensin S3 (9300) puhelimeen softat, muuten pelaa hyvin mutta puhelua ei voi lopettaa puhelimestani. Mistään napista ei saa näyttöä päälle jotta saisi katkaistua puhelun. Onko missä vika? Asetuksissa?
    Löytyykös softaa vanhempaan X-coveriin (S5690) luuriin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asetuksissa ei ole vikaa, itselläni samalla mallilla ei ollut mitään ongelmia puheluiden kanssa. Voit tosin määrittää puhelut loppumaan virtanapin painalluksella jos haluat kokeilla moista korjausta. Itse tyhjäisin puhelimen tai jopa flashaisin käyttiksen siihen uudelleen. Voit myös kokeilla Samsungin oman rommin palauttamista. Jos sittenkään ei toimi, on laitteessasi vikaa.

      Poista
  9. Hommasin kaverilta S3:n jossa oli tämä cyanogenmod valmiina. Tahtoisin alkuperäisen tähän takaisin. Osaisitko/voisitko avittaa? Vai pitääkö tähän vaan tottua? :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuperäisen voi palauttaa. Lataa puhelimesi alkuperäinen Firmware esimerkiksi täältä:
      http://www.sammobile.com/firmwares/database/GT-I9300/NEE/

      Linkki johtaa GT-I9300-mallin Firmwareihin, mikä siis on pohjoismaissa se normaali.

      Joudut luomaan tuonne käyttäjätunnuksen ennen kun pääset lataamaan muuten. Firmware pudotetaan sitten puhelimeen esim. Odinia käyttämällä. Tähän löytyy netistä monia ohjeita, vaikkapa tämä: http://apcmag.com/how-to-unroot-your-galaxy-s3-and-flash-it-back-to-stock-rom.htm

      Kun palautin oman S3:ni aikanaan, epäonnistui palautus kahdesti ennen onnistumista. Kahdella ekalla kerralla sanoin puhelimen joka vaaan juuttui buuttiluuppiin eikä käynnistynyt. Kolmas yritys viimein toimi ja laite on toiminut normaalisti siitä lähtien.

      Poista
  10. Onko kyseistä käyttistä mahdollista ottaa suomen kielisenä? Toimiiko se hyvin vai onko viisaampaa ottaa kieleksi englanti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi toimii varsin hyvin. Itse käyttäisin englantia ykköskielenä muuten, mutta Androidiin navigointi Google Mapsilla ääntää asiat päin hittoja jos puhelin on säädetty englanniksi.

      Poista
  11. Minkä version lataamista suosittelette? Onko viisasta ladata uusin Nightly mikä cyanogenmodin sivuilta löytyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ottaisin itse uusimman vakaan version (Stable). Nightlyt sisältävät toki uusia ominaisuuksia, mutta ovat epävakaampia ja kaikki ei välttämättä toimi niissä kunnolla.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  12. Saako Xcover 1:een (GT-S5690) ladattua ja miten? Tarkoitan uudemman käyttöjärjestelmän asentamista. 2.3.6 nykyinen ja jota ei enää Samsung päivittele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole virallisesti tuettu. Epävirallista modia voi kokeilla googlailla, mutta epäilen ettei stabiilia löydy.

      Poista
  13. Terve, pitäis päivittää ilmaiseksi saamani OnePlusOne kiinaversiosta länsimaiseen.

    Mitä käyttöjärjestelmää suosittelisit nyt 2018 ja mistä sen voisi asentaa?
    Eivät näytä noissa huoltoliikkeissäkään joista olen kysynyt tuntevan asiaa riittävästi, kiinan kieli tuntuu tuottavan ongelmia.

    Olisin kiitollinen vastauksesta, jos joku lukijakin osaa kommentoida asiaa niin siitä vaan.

    Nimimerkki Paalutinko turhaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän on yksiselitteinen vastaus sillä yksi rommi on ollut muita mukavampi ja luotettavampi: Sultanxda:n Lineage-käyttöjärjestelmään perustuva Android-versio. Löydät sen täältä:
      https://forum.xda-developers.com/oneplus-one/orig-development/rom-kernel-unofficial-lineageos-14-1-3-t3626403

      Käytin saman kehittäjän rommeja pitkään omalla 1+1:lläni, kunnes laite lopulta fyysisesti hajosi. En tätä uusinta Lineageen perustuvaa ehtinyt kokeilla.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.