Testissä Nexus 5

Muutaman viime viikon käytössäni on ollut yksi tämän hetken parhaista älypuhelimista markkinoilla: Googlen ja LG:n yhteistyön tulos, Nexus 5 jonka LG lähetti testipenkkiini hieman kuin joululahjaksi. Tässä kirjoituksessa ovat kokemukseni tästä varsin mielenkiintoisesta laitteesta.

Lyhyesti näin ensialkuun: Nexus 5 on erittäin nopea ja tehokas älylaite. Sen käyttöliittymä rullaa kermaisen pehmeästi vailla pienintäkään hidastelua, mikä tekeekin käytöstä hyvin miellyttävää. Laitetta voi suositella lähes varauksetta älypuhelinta hankkimassa oleville.




Varustelu ja laite fyysisesti

Nexus 5:n paketti on hyvin minimaalinen: laite, pikaopas, micro-USB-johto ja laturi. Niin ja sim-kortin säilytyspaikan avain, sillä LG on päättänyt iPhonen tapaan tehdä sim-kortin kodista paikan johon ei ilman piikkiä pääse käsiksi.

Itse laite on kädessä todella miellyttävä. Nexus 5:n pinta on jämäkkää hieman kumimaista ainetta. Laitteesta saa heti erittäin hyvän otteen ja kädestä se ei livahda läheskään yhtä helposti kun käytössäni tällä hetkellä olevat iPhone ja Samsung Galaxy S3 tai S4. Kumipinnoite on jämäkkää, eikä aikaansaa samanlaista joidenkin arvostelijoiden kammoamaa halpaa tunnetta minkä takia valmistajat pilaavat laitteensa liukkailla metallikuorilla.


Näppäimet ovat Androidin vakiot, äänenvoimakkuus ja virta ja ne löytyvät laitteen sivuilta. Painikkeet ovat selkeät ja niihin osuu helpolla. Käyttöjärjestelmän toiminnot hoidetaan uusien Androidien tapaan softapainikkeilla.

Laitteen näyttö on varsin komea ja toistaa kuvan kirkkaana ja värikkäänä. Sileä pinta on perso imemään itseensä sormenjälkiä, mikä saattaa ärsyttää joitain käyttäjiä. Näytön alalaidasta löytyvät kaiuttimet joiden äänenlaatu oli omiin korviini varsin hyvä. Alalaidassa niitä ei tule tukittua myöskään videoita katsottaessa, kunhan laitetta ei pidä alhaalta.

Teknisiltä spekseiltään laite on hirmuinen. Laitteen prosessori hyrrää yli kahden gigahertsin taajuudella ja löytyy niitä ytimiäkin useampi. Plussana päällä on vikkelät 4G-yhteydet. En vaivaudu luettelemaan tämän enempää tekniikkaa, sillä en usko ketään kiinnostavan.

Käyttöliittymä

Nexus 5 käyttää uusinta Googlen Anrdoid 4.4.2 käyttöjärjestelmää ja sen käyttöliittymänä toimii uusi varsin toimiva Google Experience Launcher. Totutusta Android-käyttöliittymästä GEL poikkeaa monella tavalla, mitä käsittelin laajemmin aiemmassa artikkelissa ja en toista Launcherin perusarviota tässä. Toisin kuin muilla laitteilla, Nexus 5:ssä GEL-käyttöliittymä toimii täysin saumattomasti, onhan Nexus rakennettu sen ympärille mielessä.

Ensimmäinen silmiinpistävä erityisyys ovat läpinäkyvät ilmoitusalueen ja softanappien taustat.


Ala ja ylälaitoja ei enää hallitsekaan mustilla palkeilla taustoitetut elementit, vaan ne istuvat kauniisti muuhun käyttöliittymään. Sovelluksia käytettäessä toimintopainikkeiden taustat muuttuvat mustiksi jos sovellusta ei ole rakennettu toimimaan läpinäkyvien taustojen kanssa.

Käyttöliittymässä on pieniä parannuksia. Kaksi miellyttävää parannusta ovat helpompi tapa valita laitteen käyttämä Launcher ("Home") ja SMS-viestisovellus. Näiden vaihtaminen on aiemmissa versioissa ollut hieman hankalaa ja esimerkiksi oletus-Launcherin vaihto jälkikäteen onkin ollut työlästä.


Laitteen ensikäytön kanssa saadaan myös aloittelijoita helpottavia ohjeita.


Se nopeus, se tuntuma

Kuten ennakkoartikkelissani totesin, Nexus 5 on nopea. Laite ei lagaa, jumita tai viivyttele missään tilanteessa. Pelit eivät sitä hidasta, eivätkä sovelluksetkaan. SwiftKey-näppäimistön avautumisessakaan ei ollut enää minkäänlaista viivettä Galaxy S3:lla tottumaani 3-10 sekunnin odotteluun verrattuna.

Tämä pehmeys tekee käytöstä todella miellyttävää: mitä tahansa teetkään, laite ei jaa miettimään tai ole reagoimatta kosketukseen. Ainoat kohdat jossa mitään ei voinut tehdä olivat sovellusten kaatumisia, muuten laite "vaan toimi" ja hyvin vielä. Kosketusnäytön tarkkuus on varsin hyvä ja kosketukset menevät erittäin hyvin perille.

Prosessoriteho ei tunnu vaikuttavan akkukestoon kauheasti. Laitteen lataus tuntuisi nimittäin riittävän varsin hyvin päivän käytön kanssa. Testijakson aikana latasin puhelimen yöllä ja irrotin virrasta herättyäni. Vain yhden kerran alkoi yöllä kotiin palatessani laite varoitella akun loppumisesta. Yleensä nukkumaan mennessäni laitteessa oli 20-35% akkua jäljellä. 

Kovassa käytössä Nexus kestää siis varsin pitkään. Stand-by syö enemmän sähköä kuin iPhone, mutta aktiivikäyttöä laite taas vastaavasti kestää paremmin.

Puheohjaus

Käyttöliittymän tiettyjä toimintoja voi ohjata puheella. Suomea laite ei oikein ymmärtänyt, mutta englantia kylläkin. Kaikki komennot annettiin aloittamalla komentolauseella "OK Google" tai painamalla äänikomentopainiketta. Komentoja on paljon, kuten "Map of Helsinki" tai "Listen to 2 Unlimited" tai "Show me my Schedule". Komennot menevät läpi kohtuullisesti ja mielenkiintoisesti laitteen kanssa voi ikäänkuin keskustella. Komennon antamisen jälkeen laite voi kysyä lisätietoa. Esimerkiksi jos huudan puhelimelle soittokäskyn ilman sukunimeä, seuraa seuraavanlainen keskustelu:

"OK Google, call Matti"
"Which Matti?" (Ruudulle näytetään lista Matti-nimisistä)
"Matti Meikäläinen"

Samaan tapaan laitetta voi käyttää esimerkiksi viestien lähettämiseen ja sanelemiseen, navigointiin ja muuhunkin.

Käytännössä puheohjaus ei suomea murtavalle ole helppoa. Sain omani toimimaan kohtuullisesti suhteellisen hyvän puhutun englannin ansiosta, mutta muilla ei ollut niin paljon onnea. Ongelmiin törmättiin nimien kanssa. Esimerkiksi nimet "Tapani" tai "Pikkarainen" eivät jenkkiä murtavalta tunnistajalta auenneet.

Kamera ja kuvaaminen

Googlen oma kamerasovellus on kivaa ja ikävää. Mukava se on selkeän ja komean käyttöliittymänsä ansiosta, mutta melkoisen rajoittunut. Hienosäätövaraa laitteen kuvausominaisuuksissa on hyvin heikosti, mihin Google on tosin luvannut päivityksiä myöhemmin. 

Kuvaussovellus hallitsee perustemput kuten kuvien, videon ja panoramakuvien ottamisen. Erikoisuutena tulee HDR+ kuvaus joka valottaa alueen paremmin ja Googlen oma Photosphere-tekniikka jolla saa otettua 365:n asteen kuvia joita voi selata kuin Google Mapsin katunäkymää.

Kuvaaminen laitteella on odotettavan simppeliä: tarkenna koskettamalla haluamaasi aluetta, ota kuva alalaidan näppäimellä. Photosphereä otettaessa pitää hieman pyöriä ja käännellä laitetta, mutta ohjelmisto näyttää koko ajan mihin suuntaan kallistaa.

 

Esimerkkikuvia:



 Vähäinen valo ei ollut suuri ongelma ja kuvat onnistuivat vielä hyvin


Mutta välillä pimeämmässä tarkentuminen epäonnistui täysin tai hieman:


Videon laatu laitteessa on varsin hyvä. Laite tuottaa kohtuullisessakin valaistuksessa videota paremmin kuin suuri osa pokkaridigikameroista.

Kameran laatua valiteltiin varhaisissa arvioissa, mutta ehkäpä viimeisin päivitys todella korjasi paljon, sillä en löytänyt kamerasta muuta moittimista kun arvaamattoman pimeäkuvauksen. Vähänkin valoisassa kamera tuotti varsin hyvää kuvajälkeä. Nexus tuli käsiini 4.4.1 päivityksellä, mutta päivittyikin pian 4.4.2 versioon. Päivitys on Internetin mukaan parantanut kameraa, mutta en pysty vahvistamaan tai kieltämään tätä. Ehdin kuvata laitteella varsin vähän ennen päivitystä joten vertailukohtaa on hyvin vähän. 

Ohjelmat ja toiminnot

Koska Nexus 5 on ns. Vanilla Android, sen mukana ei tule mitään valmistajien lisätavaraa tilaa viemään tai hidastamaan. Oletussovelluksista voisi vähän kuitenkin puhua. 

Puhelinsovellus avautuu nopeasti ja näyttää graafisesti viimeisimmät ja yleisimmät kontaktit. Soittaminen kontaktille on ihanan suoraviivaista: kosketa kontaktia ja laite alkaa soittamaan. Ei ylimääräisiä painalluksia tai eleitä, ah! Kun soittoja sitten tulee, Google tarkistaa tulevan numeron ja näyttää soittajan jos se tunnistetaan. Tämä tunnistaa käytännössä vain yrityksien nimiin rekisteröityjä julkisia puhelinnumeroita. Muiden numeroiden tapauksessa näytetään miltä suunnalta puhelu tulee, esimerkiksi sukulaiseni soittaessa minulle Göteborgista, näkyi ruudulla hänen numeronsa ja tieto puhelun tulevan Göteborgista, mikä helpotti soittajan tunnistamista numeron perusteella melkoisesti.

Tekstiviestit onnistuvat Google Hangouts sovelluksella. Tekstiviesteihin sovellus on varsin perusohjelma vailla kummempia kikkoja. Välitystiedot se näyttää mukavan selkeästi. Sovelluksella voi myös pitää ohjelmallisia Hangoutteja joissa tietoja voidaan jakaa muutenkin kun kirjoittelemalla.

Googlen oma Calendar-sovellus on kehittynyt melkoisesti. Rakas Business Calendarini voittaa sen vielä, mutta marginaali on niin ohut, ettei valtaosa käyttäjistä enää tarvitse erillistä kalenterisovellusta.


Uusi kuvasovellus Photos korvaa vanhan tutun Galleryn (mikä tosin löytyy laitteesta vielä). Kyseessä on tiukemmin Google Plus-palvelun kanssa naitettu hyvin yksinkertaistettu kuvien hallinnan sovellus. Erikoisuutena Photos osaa tehdä kuvista videoita ja Auto Awesome-tekniikoilla jopa lisätä niihin graafisia kikkoja, kuten satavaa lunta tai parannella automaattisesti.


Google Keep on muistilappusovellus. Keep on suoraviivainen ja yksinkertainen ja osaa myös muistutukset. Luonnollisesti muistiinpanot menevät pilveen parempaan talteen.

Uudet Play-sovellukset mainittakoon vielä. Laitteen mukana tulevat uudet Play Books, Play Games, Play Music ja Play Newstand -sovellukset. Sovellukset ovat mitä nimestään voi päätellä: Books ja Newstand kirjojen ja lehtien lukuun, Play Games on pelihubi ja Play Music musiikin toisto-ohjelma ja tilauspalvelu.

Mielipide

Nexus 5 on tällä hetkellä mielenkiintoisia Android-laite. Se ei sisällä yhtä suurta määrää täyhkää kuin kilpailijansa, mutta on silti erittäin laajasti mukautettavissa kuten mikä tahansa Android-laite. Käyttömukavuudeltaan laite on omassa luokassaan (oikeastaan kahdestaan iPhone 5:n kanssa).

Nexus 5 ei sekoita valmistajan ja Googlen ohjelmistoja kuten muut Android-laitteet, vaan on ohjelmistoltaan kokonaan Googlen käsialaa. Tämä tekee siitä myös hyvin yhtenäisen ja eri toiminnot eivät tunnu eri maailmoista vedetyiltä.

Laitteesta jää varsin hyvä ensivaikutelma ja käytön kanssa tämä vain paranee. Kauneusvirheitä on vähän ja lisäbonuksena laite on varsin edullinen - tai olisi edullinen jos Suomen maahantuojat eivät nostaisi hintaa. Nexus 5 onkin maailmalla Google Play Devices-kaupassa myynnissä noin kolmen ja puolen saturaisen hintaan. Suomen katukaupassa hinta pomppaa mukavaan viiteen saturaiseen. Silläkin hinnalla Nexus 5 on edelleen kilpailukykyinen, mutta tilanne tuntuu jotenkin kiusanteolta.

Googlen laitekauppaa odotellessa.

Kommentit