Paavien evoluutio

Paavi Franciscus julisti evoluution ja alkuräjähdyksen teoriat yhteensopiviksi katolisuuden kanssa. Tällä lausunnolla hän ei oikeastaan tehnyt mitään uutta katolisen kirkon sisällä, vain korjaili edeltäjänsä lausuntoja.


Keisari Palpatine, öhm, tarkoitan Paavi Benedictus teki itseasiassa takapakkia tässä asiassa tekemällä kannanottoja jotka tulkittiin validoivan hieman Intelligent Design-pelleilyä, tosin hänen sanomisiaan seliteltiin pois myöhemmin. Ennen paaviksi nousuaan, herra Ratzinger oli kirjoittanut luomistyön hienoudesta verrattuna mutaatioiden ja valinnan ylitse.

Benedictuksen edeltäjänsä Johannes Paavali II oli tässä suhteessa vielä selkeämmin evoluution kannalla. 90-luvulla hän oli julistanut evoluutioteorian yhteensopivaksi kirkon oppien kanssa. Jo Johannes Paavalin edeltäjä Pius XII oli antanut katolisille mahdollisuuden uskoa evoluutioon, mutta oli jättänyt tähän muutaman pakotteen mitkä oikeastaan estivät evoluution hyväksymisen. Tärkein este oli Aatami. Paavio Pius XII vaati katolisia uskomaan ihmiskunnan olevan yhden Aatamin ja yhden Eevan perillisiä, minkä evoluutioteoria kategorisesti tekee mahdottomaksi.

Tässä mielessä Franciscuksen lausunto ei ole mitään erityisen uutta, tosin kertoo miten katolinen kirkko ei näyttäisi olevan jatkamassa Benedictuksen hieman kovemmalla linjalla, vaan pysyttäytyy rationaalisena ainakin joissain asioissa.


Katolisen kirkon ja evoluution historiasta löytyy Wikipediasta varsin mielenkiintoinen artikkeli lisäluettavaksi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_and_evolution

Kommentit