Nyrkkeilyhanskat ja näennäinen turvallisuus

Maailma on täynnä hyvin epäintuitiivisia ilmöitä. On monia asioita joissa maalaisjärki sanoo yhtä, mutta todellisuus lyö naamaan hansikoidulla kädellä ja maalaisjärkemme pettääkin pahasti. Näitä löytääkseen ei tarvitse mennä välttämättä kvanttifysiikkaan, löydämme omituisia ilmiöitä paljon arkisemmistakin asioista.

Käsittelin hetki sitten pyöräilykypäriä ja sitä miten pakko käyttää niitä näyttäisi vähentävän pyöräilijöiden turvallisuutta, tämä on esimerkki asiasta jossa maalaisjärki ei toimikaan. Kypärä on hauska esimerkki sillä yksilön turvallisuutta se saattaa lisätä, mutta koko populaatiossa vähentää.

Vielä mielenkiintoisempi omituisuus ovat nyrkkeilyhanskat. Ne ovat nimittäin tehneet nyrkkeilystä paljon vaarallisempaa.


Pehmentävät nyrkkeilyhanskat vaikuttavat ensisilmäykseltä hyvältä idealta. Nyrkkeilijöiden saamat iskut pehmenevät ja verta ei roisku yhtä paljon tai naamat mene yhtä pahasti ruhjeille, eikö? Ei oikeastaan. Itseasiassa nyrkkeilyhanskat ovat tehneet nyrkkeilystä paljon vaarallisempaa.

Hanskat nimittäin muuttivat nyrkkeilyn dynamiikkaa. Aiemmin iskut päähän eivät olleet se paras idea, lyöjän hansikoimaton käsi kärsi melkoisia vaurioita kalloon osuessaan. Toki niin kärsi kallokin, mutta käden hajoaminen oli nyrkkeilijälle potentiaalinen uran lopettaja - ja tietysti matsikin päättyi jos lyömäväline meni rikki.

Nyrkkeilyhanska suojaa kättä ja jakaa iskun voiman tasaisemmin ja näin päähän iskeminen muuttui äkkiä oleelliseksi strategiaksi nyrkkeilyotteluissa. Nyrkkeilijät alkoivat iskemään päähän ja tämä kasvatti lajin vaarallisuutta melkoisesti.

Päähän tulleet iskut tekivät lajista moninkertaisesti vaarallisempaa. Aivotärähdykset ja selkärankavammat ja muut kuolettavat asiat ilmestyivät lajiin jossa niitä ei ennen oikeastaan ollut. Kyllä, paljaskätisessä nyrkkeilyssä ei oltu nähty kummemmin kuolemia lajin sisällä, mutta hansikoidussa ne ovat oikea ongelma. Sopivasti päähän yhdistyvä isku voi olla tappava tai elinikäisesti vammauttava. Nyrkkeilijät kärsivätkin usein aivotärähdyksiä, aivovammoja, kuuroutuvat tai halvaantuvat. Erään arvion mukaan peräti 15% ammattinyrkkeilijöistä ottaa uransa aikana aivovaurion.

Hansikkaat tekivät lajista vähemmän verisen näköistä, sillä ne tiputtivat veren määrää kehässä. Huulet ja kädet eivät hajonneet pinnasta ja vuotaneet joka paikkaan. Laji näytti vaarallisemmalta ja hurjemmalta, mutta oikeasti nämä pintavuodot eivät olleet erityisen vaarallisia.

Hanskojen lisäämnen muutti kaiken. Yhtäkkiä nyrkkeilijät pystyivät lyömään naamaan ja tavoitella tyrmäyksiä. Tämä teki lajista jännittävämpää, lyhensi otteluita ja kaikin puolin kasvatti lajin vaarallisuutta.

Hanskat edustavat pahimmanlaista turvallisuusteatteria: ne tekevät asioista pinnalta siistimmän näköisiä ja maalaisjärkikin sanoo pehmustetun nyrkin olevan kivempi naamaansaatava. Käytäntö ja todellisuus ei kuitenkaan vastaa maalaisjärkeä. Vaarallisuus ja veri on lakaistu hanskojen sisään. Kiitos tämän pintapesun, nyrkkeily on tänä päivänä vaarallisempaa kun se oli vuosisata sitten. Moni nyrkkeilijä on maksanut tästä kiiltokuvapinnasta hengellään tai terveydellään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä Lastukuoret, kotimaiset puukuoret älypuhelimeen

Näin päivität tietokoneellesi Windows 10-käyttöjärjestelmän