Laki vaatii kutsumaan aborttia murhaksi

Joskus tapahtuu jotain joka on niin naurettavaa, että se vaikuttaa parodialta. Toki joskus erehdymme luulemaan parodiallisten julkaisuiden, kuten Lehtilehden tai The Onionin uutisia todeksi. Oudoksi asiat menevät kun luet asiallisesta lehdestä jotain mikä voisi hyvin tulla Lehtilehden tai Onionin sivuilta.

Tällainen uutinen tulee Yhdysvaltojen Oklaholmasta jossa säädettiin uusi aborttilaki.  Tällä kertaa oikeutta raskauden keskeytykseen ei olla tuhottu, mutta on tehty jotain oudompaa: osavaltion virkamiehet joutuvat lain mukaan kutsumaan aborttia murhaksi.

Oklaholmassa säädettiin laki joka tekee abortista murhan. Osavaltion silmissä raskauden keskeytys on syntymättömän lapsen murha. Periaatteessa. Koska kuitenkin Oklaholmassa joudutaan noudattamaan liittovaltion määräyksiä ja Yhdysvaltojen perustuslakia, laki ei kykene tuomitsemaan ketään raskauden keskeytykseen ryhtyvää naista tai heidän lääkäreitään.

Ainoa mitä laki käytännössä tekee on pakottaa tietyn asenteen osavaltion virkamiehille. Käsitellessään raskauden keskeytyksiä, on heidän käytännössä puhuttava siitä murhana, mutta he eivät voi tuomita ketään oikeudessa murhasta. Itseasiassa kyseinen laki ei kykene näillä näkymin estämään yhtäkään raskauden keskeytystä, eli abortin suorittava lääkäri tai toimenpiteen kohteena oleva nainen eivät kumpikaan joudu leivättömän pöydän ääreen raskauden keskeytyksen takia.

Kyseessä onkin lopulta varsin "tyhmä" laki joka ei saa aikaan mitään. Ei ainakaan ellei liittovaltion tasolla tapahdu jotain paljon vaarallisempaa. Yhdysvaltojen tämänhetkinen päätöksentekokoneisto on kuitenkin erittäin aborttivastaisen republikaanipuolueen ja villikortti Donald Trumpin käsissä. Jotkut ovatkin jo epäilleet raskauden keskeytysoikeutta suojaavan Roe vs. Wade-tapauksen mahdollista kumoamista, jolloin osavaltioilla olisi tilaisuus tiukentaa lakejaan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole mahdollista ja hyvä niin.

Jäämme kuitenkin odottamaan ja katsomaan. Elämme mielenkiintoisia aikoja ja moni varmana pidetty kansalaisoikeuksien suoja Yhdysvalloissa on murentunut ennätysnopeasti. Internetin neutraalius ja oikeus hallita omaa lisääntymistään olivat lähes itsestäänselvyyksiä vielä äsken, mutta nyt ne ja monet muutkin kansalaisten oikeudet ovat vaarassa muuttua eräänlaisiksi Schrödingerin oikeuksiksi. Emme voi tietää pitävätkö ne ennen kun asiasta on taisteltu. Ja se on surullista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.