Apple, mitä tapahtui?

Mikä on se luovien ihmisten tietokoneyritys? Se joka tekee hauskoja ja inspiroivia tietokoneita, joilla voi rakentaa upeita elokuvia tai käsitellä helposti kuvaussession kuvat tai piirtää? Entä mikä on se tylsä harmaa yritys joka tekee toinen toisensa jälkeen tylsempiä tietokoneita ja yrittää työntää jippoja kuluttajille vallankumouksellisina ominaisuuksina.

Nämä yritykset ovat tietysti Microsoft ja Apple, nimenomaan tuossa järjestyksessä.

Tällä viikolla ulos tuli kaksi tuotetta: Microsoftin uskomaton Surface Studio ja Applen ylihintainen ja yleisen epäinspiroiva MacBook Pro-mallisto. Niiden väliset erot kuvaavat hyvin miten maailma on muuttunut.



Minkä oleellisen toiminnon Apple poistaa seuraavana?

Applen viimeisimmät tuoteuudistukset ovat olleet pettymyksiä. En enää oikeastaan edes odota mitä uutta Apple tuo markkinoille, enemmänkin jännitän minkä minulle tärkeän ominaisuuden he poistavat seuraavana. Apple on toki poistanut ominaisuuksia tietokoneistaan ennenkin ja hyvästä syystä. Esimerkiksi CD/DVD-asemat eivät ole kannettavissa olleet enää tarpeellisia ja kasvattaisivat koneen kokoa tarpeettomasti. Applella nähtiin miten tämä tekniikan osa-alue on korvaantumassa ja tehtiin oikea päätös.

Nyt kuitenkin poistoinnossa on menty väärään suuntaan ja alettu poistaa liitäntöjä vääristä syistä. Ei siis siksi että kyseiset liitännät olisivat muuttumassa tarpeettomiksi, vaan paljon huonommista syistä.

Ensin tuli iPhone 7 ja audioliitännän poistaminen. Apple kertoi Keynote-puheessaan miten tämä oli rohkeutta, vaikka oikeasti se oli enemmänkin ahneutta. Apple halusi luoda uuden luokan tuotteita joita voisi myydä kuluttajille, luokan jossa ei (ainakaan aluksi) olisi kilpailua. Apple hankki mm. kuulokkeita valmistavan Beats Audion joitain vuosia sitten ja luonnollisesti heillä oli heti iPhone 7-yhteensopivat tuotteet valmiina.

Nyt et voinutkaan ostaa halpoja ja hyviä kuulokkeita keneltä tahansa, vain Apple myi sopivia kuulokkeita. Toki tietysti voit ostaa adapterin peruskuulokkeillekin, mutta sekin tulee Applelta. Apple poisti audioliitännän myydäkseen kalliita kuulokkeita ja adaptereita, muut perustelut ovat vain tekosyitä ja selittelyä.

Viimeisin poisto on MacBook Pro-malliston liitännät. Tässä "pro"-tietokoneessa kun ei ole yhtäkään perinteistä USB-porttia. Mallista riippuen "Pro"-mäkissä on 2-4 USB-C-liitäntää joihin voi liittää erilaisia laitteita. Muistikortin lukija lähti myös.


Hauskasti tämä myös tarkoittaa ettet voi liittää uutta iPhone 7-puhelintasi uuteen MacBook Prohon johdolla ollenkaan, kummassakaan ei tule mukana sopivaa piuhaa. Jossain vaiheessa USB-C - Lighning-kaapelitkin tulevat varmasti markkinoille korjaamaan tämän, mutta nyt uuden iPuhelimen ostajalla ei ole puhelimensa mukana sopivaa piuhaa uuden MacBook "Pro":n kanssa käyttöön.

Mäkkien kanssa olen tottunut kantelemaan näyttöadapteria ja hyväksyn sen. Näyttöliitännät ovat niin pahuksen isoja ettei perinteisiä sellaisia kannettaviin mahdu. Mutta nyt MacBookin omistaja tarvitsee adapterin perinteisten USB-laitteiden käyttöön tietokoneessaan, samaten ulkoisen näytön kytkemiseen.

Erityisen huvittavaksi menee jos haluat kytkeä muistikortin MacBook "Pro"-tietokoneeseen: ostat ensin USB-lukijan muistikortille ja sitten ostat sille sovittimen USB-C-porttiin. Sovittimesi tarvitsee sovittimen!

Tämä on kaikenkaikkiaan muutos joka ei paranna käyttäjien elämää, vaan tekee sen monin verroin hankalammaksi. Lisäksi MacBook "Pro" ei enää sovellu Pro-käyttäjille, jotka juuri tarvitsevat erilaisia laitteita kytkettynä tietokoneeseensa, heidän elämänsä on nyt entistä hankalampaa. 

Muutoksia joita kukaan ei pyytänyt

MacBook "Pro"-tietokoneissa on myös uusi hieno Touchbar, eli kosketusraita. Suomeksi siis funktionäppäimet on korvattu erillisellä ohuella kosketusnäyttöliuskalla, joka osaa näyttää sovelluksesta riippuen erilaisia toimintoja.


Tämä olisi periaatteessa hienoa, mutta olen vuodesta 2010 käyttänyt kosketusnäyttöä joka on koko hiton näytön kokoinen. Kosketusnäytöt ovat yleistyneet muissa tietokoneissa jo normaaleiksi toiminnoiksi, mutta Applen mukaanpieni kosketusraita on innovoimista? Oikeasti, pienempi ja epäkäytännöllisempi kosketusnäyttö, jota varten ohjelmat on erikseen suunniteltava uusiksi on teistä hyvä ajatus? Älkää vitsailko. 

Kiitorata tekee periaatteessa hauskoja temppuja, mutta en pidä sitä kovin suurena pelinmuuttajana. Ensinnäkin rusketusraidan käyttö vaatii sen katsomista, jotta näet mitä olet tekemässä siitä, se ei ole nappi, se on näyttö. Yksi näppäimistön pääpointteja on että voit kirjoittaa ja painaa nappeja samalla kun katsot oleellista asiaa ruudulla. Applen demoissa näytetyt esimerkit näyttivätkin kaikki varsin hankaloilta. 

Hupiviiva on näppäimistön ylälaidassa mikä käytännössä tekee siitä yhtä hankalan käyttään kun näyttöön koskettamisen. Apple olisikin luonut paremman tuotteen tuomalla kosketusnäytön MacBook-sarjaansa. Mutta tähän heillä tuntuu olevan suorastaan sairaanloinen pelko, todennäköisesti etteivät Macit ja iPadit menisi vähääkään toistensa alueille.

Valitettavasti lopputuloksena Mac-tietokoneet kärsivät. Muiden valmistajien laitteet ovat tekniikassa menneet monella tavalla ohi ja Mac-tietokoneiden hinta-laatusuhde on kärsinyt.

Rahalla pääsee ja mopolla saa 

Mainitsinko vielä että uusien MacBook "Pro"-mallien päivitys heittää hintoihin mukavat +500? Jep, halvin Pro-laite lähtee Suomessa hintaan 1749 € ja tässä mallissa ei ole edes hinkkausraitaa. Hupiraidalla varustettu malli on 2099 €.


Joitain vuosia sitten Macit olivat järkeviä ostoksia, ne olivat hinnaltaan nimittäin suht linjassa vastaavalla raudalla varustettujen Windows-tietokoneiden kanssa. MacBook "Pro":n uuden mallin hinnalla saa kolme suht vastaavaa Windows-tietokonetta - ja vaikka taikaraitaa niissä ei ole, se ei haittaa. Niissä kun on koko näytön kokoiset kosketusalueet.

Muiden valmistajien tietokoneet ovat Applea lähes sukupolven edellä. Niissä on uudemmat prosessorit, enemmän muistia, kosketusnäytöt ja niihin voi kytkeä haluamansa laitteet ilman neljää adapteria.

Olen Mac-käyttäjä. Työkoneeni on MacBook Air-kannettava ja pidän siitä, paljon. Se on yksi vaivattomimpia koneita jota olen saanut käyttää. Kun siitä aika jättää, seuraava työkoneeni ei ole enää Applen valmistama, ainakin jos tämä linja jatkuu. En pysty mitenkään perustelemaan Macin hintaa kotikoneessa vaimolle enkä työkoneessa kirstunhaltialle.

Muutenkin Applen tietokoneet ovat kyllä nättejä, mutta kaunis kuori ei perustele käsittämätöntä hintaa. Jos haluan nätin tietokoneen, voisin ostaa esimerkiksi Acer Swift 7:n, joka on MacBook "Pro":ta ohuempi, kevyempi, suunnilleen saman tehoinen ja maksaa lähemmäs kuusi sataa vähemmän.
Jos kaipaan enemmän tehoa, löydän lukemattomia tietokoneita, joiden hinta on alle tuhannen ja jotka hakkaavat uudet MacBookit lähes kaikessa. (Kovalevyn lukuvauhdissa MacBookit ovat muuten aika petoja yhäkin!)

Muuten Applen tietokoneiden ostamiseen alkavat syyt loppua. Ne ovat oikeasti kalliita, niissä ei ole uusinta tekniikkaa ja niiden uutuudet ovat tylsiä. Oikeastaan ainoa perustelu niille alkaa olla niiden edelleen varsin mukava MacOs-käyttöjärjestelmä - joka tosin sekin alkaa tuntua monissa kohdissa vanhentuneen näköiseltä.

Mitä muualla?

Päivää ennen MacBook-julkaisuja Microsoft esitteli oman Surface Studio-tietokoneensa. 


Ero Applen julkistukseen oli häkellyttävä: Studio oli pahuksen siisti, se tarjosi uuden tietokoneen muodon jossa näyttöä pystyi käyttämään piirtoalustana tai perinteisenä näyttönä ja oli muutenkin kaikin puolin varsin tinkimätön pakkaus.

Microsoftin aiemmat Surface Pro-tabletit ja jo jokin aika sitten esitelty Surface Book-kannettava ovat samoin olleet monella tapaa Applen malleja edellä, ollen yhtäaikaa hienoja ja kauniita laitteita, mutta tarjonneet uutta tekniikkaa ja ominaisuuksia.


Microsoftin rautapuoli on esitellyt viime aikoina hauskoja tuotteita, HoloLens, Surface Studio ja Surface Book ovat kaikki melkoisen VAU-ilmiön arvoisia. Apple on sillä aikaa esitellyt kellon joka oli ihan kiva, iPhonen joka oli ok ja kannettavien perheen jossa on menty pahasti metsään. 

Ja Apple on se jota pidetään luovana, jonka esityksiä ja julkistuksia odotetaan kun kuuta nousevaa. Ehkä enää ei ole tarve. Omena alkaa näyttää vähän rapistuneelta.

Jos tämä kirjoitus kuulostaa katkeralta, sitä se on. Pidän Mac-tietokoneestani ja tahtoisin sen hajotessa korvata sen uudella. Apple-rakkaudellani on kuitenkin rajansa ja Apple on nyt muuttunut ylimieliseksi. Se odottaa saavansa ylihintaisia ja alivarusteltuja tietokoneita myynniksi brändinsä voimalla. Pieni Apple-lisähinta on odotettavissa, mutta nyt on menty liian pitkälle.

Kiitos Apple, meillä oli ihan kivaa. Pelkään kuitenkin pahasti että suhteemme on päättymässä.

Kommentit