Android, iOS vai Windows Phone 7, Sitoudutko sinä puhelimeesi?

Kun puhelinta lähtee hankkimaan, valinta perustuu monesti tietyn mallin sijaan puhelimen käyttöjärjestelmään. Käyttöjärjestelmän valinta on kuitenkin huomattavasti isompi kysymys kuin seuraavan puhelimen valinta: käyttäjä huomaamattaan tulee valinneeksi useiden seuraavien puhelimiensa käyttöjärjestelmän.

Hetkinen, voinhan aina ostaa eri käyttöjärjestelmällä varustetun puhelimen jos kyllästyn valitsemaani, mutta sepä ei välttämättä olekaan yhtä helposti sanottu kuin tehty. Esimerkiksi iPhone-käyttäjä ei voi siirtää mitään ostamaansa sisältöä Androidiin, eikä Symbian-puhelimeen ostettuja ohjelmia saa siirrettyä Windows-puhelimeen.

Jos siis päätän vaihtaa puhelimen mallin lisäksi käyttöjärjestelmää, joudun ostamaan kaikki ohjelmani uusiksi! Tämä on valmistajille hyvin tapa sitouttaa asiakkaita käyttöjärjestelmäänsä, mutta asiakkaille tästä tulee aita jota ei noin vain voidakaan ylittää. Jos iPuhelimessani on satasen edestä ostettuja ohjelmia, on vaihto mihin tahansa ympäristöön haikea kokemus. Mitä pidempään puhelin on ollut käytössä, sitä enemmän tällaista ohjelmistoa on.

Kun älykästä luuria siis hankkii, kannattaa valita tarkkaan, saatat tehdä valintaa seuraavien kymmenien vuosien ajaksi.

Kun älypuhelinalustaa valitaan, kannattaa miettiä tarkkaan millaista puhelinta tarvitsee ja mitä sillä aikoo tehdä. Jos ”sitoutuu” vääränlaiseen puhelimeen, vaihto onkin hankalampi myöhemmin. Tässä lyhyt läpikäynti eri puhelialustoista ja niiden sopivuudesta. Symbian on jätetty arviosta pois sen epävarman tulevaisuuden takia.

Android
Android-puhelimen käyttöliittymässä on pieniä eroja valmistajasta riippuen, mutta pääpiirteittäin kokemus on hyvin samankaltainen. Alustan käyttömukavuus on kalliimman hintaluokan laitteissa varsinkin erittäin hyvä. Edullisimmissa laitteissa on selvää tahmaisuutta. Tätä voisi muuten pitää heikkoutena, mutta Android on merkittävistä alustoista ainoa josta ylipäätään on tarjolla edullisempia puhelimia.

Ohjelmistotarjonta Android-laitteille on nopeassa kasvussa ja merkittävä osa ohjelmistosta on saatavilla ilmaiseksi. Android on myös ainoa ympäristö johon voi asentaa ohjelmia myös muualta kuin wirallista reittiä. Android on ainoa ympäristö jossa voi käyttää vapaasti avoimen lähdekoodin mukaista ohjelmistoa. Android-laitteet tukevat myös loistavasti Flash-ympäristöä, eli verkkovideoita voi katsella ja myös joitakin flash-pelejä voi pelailla.

Suurin Androidin heikkous ovat erilaiset laitteet. Kalliimmat ja edullisemmat Android-laitteet eroavat ominaisuuksien ja tehon puolesta merkittävästi ja tämä rajoittaa esimerkiksi vaikuttavimpien pelien kehitystä alustalle.

iOS
Applen iOS ympäristö voittaa muut kirkkaasti yhdellä kentällä: sovelluksissa. iLaitteille on saatavilla ohjelmia ja pelejä jokaiselle raajalle ja vähän sen yli. Pelkästään pelien määrä on suurempi kuin mitä Nintendon kaikille konsoleille on saatavilla yhteensä. Käyttömukavuus iLaitteissa on erittäin hyvä, jos tietyt rajoitteet eivät häiritse: mukautettavuus on heikkoa ja moniajo puuttuu edelleenkin (kinda-moniajo lisättiin äskettäin, mutta se on toteutettu kömpelösti eikä ole todellinen moniajo).

iLaitteet ovat nättejä ja toimia, mutta niitä ei voi sanoa mitenkään radikaalisti helppokäyttöisemmiksi kuin Android- tai Windows-puhelimia. Komeita ja vaikuttavan näköisiä laitteita ne kylläkin ovat. Lisäksi lähes täysin yhtenäinen laitekanta tarkoittaa vähän huolia siinä mitkä sovellukset toimivat omassa laitteessa (vastaus: lähes kaikki).

Apple on viime aikoina pelannut likaista peliä laitteidensa ohjelmien kanssa ja muuttanut jatkuvasti ohjelmakauppansa ehtoja. Tätä Apple on tosin jo tehnyt vuosia iTunes-musiikkikaupankin kanssa. Muutokset ovat lähes kaikki olleet pieniä askelia kohti entistä enemmän käyttäjien ja kehittäjien oikeuksia polkevaa ympäristöä. Tämä on suurin ongelmani iOS-ympäristön kanssa: Applen täydellinen kontrolli sen yli. Kontrolli on niin suurta, että murtamatta puhelintaan, ei iLaitteessa voi ajaa mitään koodia mitä Apple ei ole erikseen hyväksynyt. Ja Apple kykenee myös tarvittaessa etänä lamauttamaan ja jopa poistamaan haluttuja ohjelmia verkkoon yhdistetyistä iLaitteista kauppavierailun yhteydessä. Pelottava ympäristö.

Windows Phone 7
Microsoftin puhelinalusta on käytettävyydeltään hyvä ja selkeä. Tosin alusta on tällä hetkellä niin rajoittunut, että sen kutsuminen älypuhelimeksi on mielestäni kyseenalaista. Kopiointi-ja liittämistoimintojen ja edes jonkinlaisen moniajon täydellinen puute ovat mielestäni anteeksiantamattomia puutteita älypuhelimen kategoriassa, mutta minkäs teet. Molemmat toiminnot on luvattu jossain vaiheessa, mutta alustaa ei voi arvioida lupauksien perusteella.

Älytön älypuhelinalusta? No, sellaisena Windows-puhelimia itse asiassa markkinoidaan. Puhelimessa on panostettu nopeaan ja yksinkertaiseen käyttökokemukseen syvyyden perusteella, eli rajoitteita on tullut mutta periaatteessa käyttö on nopeaa ja simppeliä. Pelimiehille Windows-puhelimen Xbox Live Integraatio tuo puhelipeleihin Xbox 360-peleistä tutut Achievementit ja varhaiset pelit ovat olleet lupaavia.

Mikä sitten valita? Windows-puhelimet ovat vielä varsin raakoja ja niitä en ilman merkittäviä parannuksia voi suositella. Pelikäyttöönkin Apple tarjoaa tällä hetkellä moninkertaisen määrän pelattavaa. Pelikäyttöön Apple onkin laitteista paras, mutta tehokäyttäjälle iLaitteen rajoitteet voivat tulla äkkiä rasittaviksi. iLaitteisiin saa vain virallisesti hyväksyttyä sisältöä. Tämä tosin rajaa pois aikuisviihteen joten nuorisolle moisen hankinta voisi olla hyväkin ajatus. Laitteiden korkea hinta tosin tekee siitä hieman hankalamman palan purra. iLaitteen avulla on myös yleensä helppo aikaansaada kateutta niiden korkean hinnan ja korean ulkoasun ansiosta.

Android-laitteet ottavat kuitenkin voiton suosituksissani. Käyttökokemus on miellyttävä ja kilpailijoiden väittämistä poiketen varsin yksinkertainen. Android-laitteita löytyy erilaisia eri käyttäjille, edullisista kalliimpiin. Alusta on lisäksi järkevällä tavalla avoin, eikä käyttäjiä rajoiteta tarpeettomasti. Ohjelmia löytyy melkoisesti ja merkittävä osa niistä on ilmaisia. Lisäksi ohjelmia voi kehittää (ja asentaa) myös virallisten kanavien ulkopuolella ilman sanktioita. Se alkaa tänä päivänä olla harvinaista.

(Ja Androidia pystyy pyörittämään ikiomassa virtuaalikoneessakin, vau!)

Kommentit

  1. Itse olen kokeillut kaikkia alustoja: Omistan iPodin, entinen kännykkäni oli android ja nyt mulla on WP. Itse luokittelen WP:n parhaaksi: Viestit tulee facebookista suoraan tekstiviesteihin(älyttömän hyvä!, miksei muilla?) ,alusta on kevyt se ei vie niin paljon akkua eikä lagaa, käyttöliittymä tuntuu hyvin viimeistellylle(ohjelmien avaus animaatiot ym.)
    toisinkuin androidissa ohjelmat eivät jää auki, eli niitä ei tartte mennä asetuksista erikseen sulkemaan.
    Androin vaihdoin pois huonon akun keston, lagaamisen(300e puhelin ei saisi lagata) ja sen vitun sovellusten erikseen sulkemisen vuoksi. Kotiruutu on mielestäni tosi ruma. Sovellukset aukeaa hitaasti. Muokattavaa on liikaa!
    iOS on paljon parempi kuin android. valikko on hienompi, sovelluksia ei tartte koko ajan olla sulkemassa, appeja löytyy. iOS:n akunvienti on iso haitta, sekä näytön pieni koko, mikä jätti iphonin oston pois laskuista. Hintakin vaikuttaa->200e kalliimpi kuin Lumia. Nykyinen ulkonäkökään ei itseen iske, ehkä ainakin pienen koon vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akkukulutus ei pidä paikkaansa. Lataan Lumian tasan yhtä usein kuin HTC Desirenikin. Päivän käyttää, yön lataa on pitkälti linja molemmissa ilman merkittävää eroa. Akkukesto ei ole edes virallisten speksien mukaan droideja parempi joten en oikein ymmärrä mistä tämä käsitys win-puhelinten hienosta akkukestosta tulee.

      Android-laitetta johon vertaat en tunne, mutta sanot suoraan sen olevan 300€ hintainen. Lumia on tuplat siitä ja jos otat vertailuun viidensadan pinnassa olevan droidin, jouhevuus kasvaa mukavasti. Windows Phone jäähieman voitolle, mutta ero on aika mitätön. Halvat droidit ovat monet kyllä hitaita mutta eri hintaluokkien puhelinten vertailu ei ole oikein hedelmällistä.

      Ios:n paremmuus taas on toinen aihe ja olen kirjoittanut siitä blogiini paljon. Sanottakoon lyhyesti vielä etten erityisemmin pidä suljetuista ympäristöistä jossa ohjelmatkaatuilevat jatkuvastija johon tiedostojen siirtäminen on tuskallisen vaikeaa. Lisäksi olemme eri mieltä myös muokattavuudessa: Ios:n ja Windows Phonen kanssa muokattavaa ei ole lähellekään tarpeeksi. Jos laitteestaan ei pidä tehdasasetuksilla, huono mäihä.

      Poista
  2. Riippuu tosiaan käytöstä toi akunkesto: jos käyttää paljon, akkua tarttee ladata joka yö, itsellä androidin akku ei riittänyt aina edes päivää. Se on tosiasia että WP on kevyempi alusta ja sen vuoksi vie vähemmän akkua, kuin android ja iOS. Se on fakta josta ei voi väitellä. Akunkeston hyöty tulee tosin esiin vain pienessä käytössä.
    Tuosta hinnasta. Käytössäni oli Samsung Galaxy S plus. Maksoin siitä 310e. Expertillä nykyään 349e. Lumia 429e. hintaero=80e. Samaan kastiin noi melkein hinnanpuolesta menee.
    Eipä tuo muokattavuus pelastanu mua androidin kanssa. Paskamäihä. En tykänny androidista, joutu vaihtoon. "huono mäihä"

    Yhteenvetona: kaikki mitä äsken kerroit oli paskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kykysi rakentavaan dialogiin on huomattava. Hienoa kun pääsit näin pitkälle ennen kuin lähdit asiattomuuksiin aiheellisen kritiikin sijaan. Kritiikiksi tekstistäni olisit voinut mainita sen miten Windows Phone 7.5 ei sisällä joitakin alkuperäisessä tekstissäni mainittuja heikkouksia (tämä alkuperäinen blogiteksti on jo vanha) mutta päätit sen sijaan ottaa akkukeskustelun, josta valitettavasti tiedän jonkin verran.

      Ja se ei ole valitettavasti paskaa. Pelkkiä valmistajien ilmoittamia akkukestoja selattaessa Windows Phone laitteet ovat hyvin tarkasti samoilla viivoilla Android-laitteiden kanssa. Merkittävää eroa ei oikeastaan ole. On muutamia malleja joissa akkukesto on jonkin verran parempi, mutta niitä löytyy molemmilta puolilta aitaa. Windows-puhelimista esimerkiksi Lumia on normikastia ja paremmalla akulla varustettuja malleja löytyy.

      WP ei ole erityisemmin kevyempi alusta siinä mielessä mitä haet tässä.

      Käytännön kokemukseni päivän käytön jälkeen Lumiasta ja HTC:n Desirestä ovat jättäneet molemmista käytännössä identtisen akkukeston. Kun illalla pääsen kotiin, molemmat puhelimet ovat akkuvaraukseltaan 20%-50% päivän käytöstä riippuen. Desire on yleensä vähemmällä varauksella, mutta se näkeekin päivän aikana enemmän käyttöä (musiikin kuuntelua, videoiden katselua ja verkon selaamista) sillä se on henkilökohtainen puhelimeni ja Lumia on työpuhelin joka rajoittaa hieman sitä mitä teen laitteella. Myös laitevalmistajat ovat tässä samaa mieltä, Nokian ja HTC:n ilmoittavat valmius- ja käyttöajat ovat hyvin lähellä toisiaan.

      Joten ei, tästä ei voi väitellä. Faktat sanovat selvästi molempien akkukestojen olevan samalla linjalla. SGS+ mallin ilmoitetut stand-by ajat ja käyttöajat eivät kauheasti eroa Lumiasta. Laite näyttäisi pikaisesti katsottuna kestävän stand-byssa Lumiaan jopa kolminkertaisen ajan (2g-tilassa) mutta aktiivikäytössä Lumian pitäisi voittaa hieman. Tämä on tosin vain speksien perusteella pohdintaa, en ole henkilökohtaisesti kokeillut SGS+laitteita, enkä ala puolustella niitä.

      Mainittakoon vielä etten ole erityisen mieltynyt Samsungin Android-toteutukseen sen vähän perusteella mitä olen nähnyt. Itse suosin mielumin HTC:n Senseä tai puukotan laitteeseen Cyanogenmodin.

      Poista
  3. Valmistajan ilmoittamat akunkestot ei kerro mitään, ei niin mitään. Ei niitä kukaan ole tarkastamassa kauanko oikeasti akku kestää missäkin tilassa. Kapasiteetitkaan ei pidä paikkaansa, jos olet ikinä niitä testannut niin ei varmasti oo pitänyt paikkaansa. Lumiastakin kuullu että kapasiteetti ollu 1000mAh sen n.1400 sijaan.
    Akunkestot on koettu kyseisillä puhelimilla, samoja asioita tehden Lumia kestää välillä kaksi päivää, välillä yhden kun taas samsungi kesti max 1 päivän. Kovassa käytössä akku oli loppu parissa tunnissa, lumialla tuntuu menevän tuplasti kauemmin.
    Siitä keveydestä on ollu puhetta paljonkin ja siitä ei pääse yli eikä ympäri. Se onkin eri asia jo, jos valmistaja pistää puhelimeen paskan akun->ei varmaan kestä yhtä pitkään kuin androidi hyvällä akulla.

    Ei sillä, ihan sama se loppupeleissä on lataako sen joka yö vai välillä joka toinen yö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmistajien kertomat akkukestot ovat luonteeltaan hieman epärealistisia, mutta tyypillisesti jokainen valmistaja tapaa valehdella yhtä paljon, aikaansaaden sentään vertailukelpoisia lukuja - vaikka epätarkkoja ovatkin.

      En tosiaan voi väitellä SGS+:n akusta merkittävästi, mutta oma Lumiani on ladattava joka yö - ja lisättäköön että laitteessani ei siis ole joitain Lumia-malleja vaivannutta akkuongelmaa. Jos yöllisen latauksen jättää välistä, on seuraavana päivänä virtaa niin vähän jäljellä että akku saattaa loppua kesken päivän hyvinkin herkästi. Oma Desire-Androidini on tässä identtinen, eli kumpikaan ei yleisesti simahda vaikka yhden yön lataukset jäisivätkin välistä, mutta seuraava päivä on hieman tiukempi.

      Poista
  4. Taitaa vanha sanonta pitää paikkansa tässäkin...penkin ja näppiksen välissä vikaa jos et saanut samppaa lagaamasta kun itselläni on halvin ja hitain android vermeistä aka blade kohtsillään kaksi vuotta ykköskapulana ,mutta tottakai se on totaalisen täysmuokattu omiintarpeisiini ja softat ynnä rommit valitaan ja hiotaan kohdilleen laitteen speksit silmälläpitäen.Sitä se android tarkoittaa minun mielestäni ja hyvä niin.Jonnet voi jatkaa välkällä vinkumista ja faijjan rahoilla elvistelemistä :) Akku menee sen karvan alte kaksi päivää...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.