Lähetä viesti

Viitisentoista vuotta sitten sovin tuttavani kanssa näkeväni kaupungilla tiettyyn aikaan, tietyssä paikassa. Saavuin, odottelin ja lopulta lähdin kun tuttavuutta ei kuulunut. Jälkikäteen selvisi kyseessä olleen väärinkäsitys ja olimme odotelleen toisiamme pitkään käytännössä eri puolilla samaa taloa. Nykyisin tämä tilanne tuskin syntyisi, sillä tiukkojen aikojen ja paikkojen sijaan tapaamiset tavataan sopia summittain ja sitten kännyköillä paikannetaan toinen osapuoli.

Nykymaailman kommunikaatio on muuttunut salakavalasti. Matkapuhelimet ja sähköposti olivat ensimmäiset suuret muutokset. Viime vuosina viestintämuotoihin tuli myös pikaviestintä (joka on nyttemmin leviämässä laajasti myös yrityksiin), videopuhelut ja tietysti erilaiset etäpalaveerausratkaisut.

Matkapuhelin teki ihmisistä tavoitettavia ja muutti ihmisten välistä viestintää radikaalisti: viestien perillemenoa ei tarvinnut äkkiä suunnitella, vaan puhelimen avulla ihmisen pystyi tavoittamaan käytännössä mistä tahansa. Viestintä ei ollutkaan enää paikkaan sidottua. Monille tekstiviestien muodossa tuli myös toinen uutuus: mahdollisuus viestiä tavalla joka ei ollut myöskään sidottu aikaan – tekstiviesti. Tekstiviestien kautta pystyttiin lyhyitä ajatuksia lähettää muille ja ne luettiin kun pystyttiin ja niihin reagoitiin kun pystyttiin. Hieman vähemmän hyökkäävä viestinnän muoto.

Pikaviestintä ja sähköposti ei näihin päälle ole erityisen suuri muutos muuten kuin yhdellä tavalla: se on ilmaista. Yksittäinen viesti ei maksa lähettäjälleen tai vastaanottajalleen ja tämä sallii viesteille käyttötarkoituksia joihin niitä ei muuten käytettäisi. Viestinnän itsensä voidaan sanoa maksavan jotain (Internet-yhteydet eivät ole ilmaisia) mutta yksittäinen viesti ei siis maksa mitään. Elektronisten viestien myötävaikutuksella viestien voidaan sanoa tyhmentyneen: viesti on ilmainen ja välitön ja näinollen siihen ei tarvitse panostaa samalla tavalla. Toisaalta viestintä on jokapäiväistynyt ja viimein kaikkien ulottuvilla.

Kolme suurta muutosta jotka viestintä on kohdannut ovat kaikki olleet vallankumouksellisia, vaikkeivat olekaan itseään äänekkäästi rummuttaneet:
  1. Olemme vapautuneet paikasta.
  2. Olemme vapautuneet ajasta.
  3. Olemme vapautuneet kustannuksista.
Viestintä on nyt siis kaikkialla, kaikkiin aikoihin ja veloituksetta. Mieti hetki tätä ajatusta: voimme milloin vain vaihtaa ajatuksia kenen tahansa kanssa lähes kustannuksetta. Se jos jotain on taikuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.