Olet saavuttanut jotain!

Milloin olet viimeksi tehnyt käyttöjärjestelmällä jotain mikä olisi aiheuttanut ilon tai saavuttamisen tunteita? Ei siis millään tietyllä ohjelmalla, vaan minkä tahansa laitteen varsinaisen käyttöjärjestelmän tai itse laitteen käytöllä?

Jos yksi tällainen tekninen alusta olisi nostettava muiden yli, oma valintani olisi Xbox 360. Yllättynyt? Mikään muu alusta ei ole aiheuttanut allekirjoittaneessa yhtä monta miellyttävää hetkeä. Ja huomatkaa, puhun nyt nimenomaan alustasta, käyttöjärjestelmästä tai käyttöympäristöstä. Olen käyttänyt eri ohjelmia ja pelannut pelejä eri laitteilla koko ikäni. Pelit ja ohjelmat ovat tuottaneet elämäni aikana minulle monia hauskoja hetkiä, käyttöjärjestelmät itsessään harvemmin.Xbox 360:n käyttöjärjestelmän hupia tuottava aspekti ovat achievement-tapahtumat. Kun Xbox-pelissä saa jotain aikaan, siitä saa Achievementin - suorituksen - ja pienen määrän pisteitä Gamer Scoreensa. Esimerkiksi Borderlands-pelistä olen saanut saavutuksen kerättyäni miljoonan pelin valuuttaa, tai Plants vs. Zombies-pelissä sai kymmenen zombin yhtäaikaisesta räjäytyksestä pisteitä. Osa saavutuksista on liiankin yksinkertaisia, esimerkiksi pelin käynnistämisestä voi joissain peleissä saada jonkin pisteen, mutta enimmäkseen saavutukset ovat asioita joita saa tehdessään pelissä jotain hankalaa.

Jokaisella Xbox-tunnuksen tehneellä pelaajalla on oma pelaajaprofiilinsa, jonka sisältä löytyvät kaikki hänen saavutuksensa ja yhteispisteet. Jokaisessa Xbox-pelissä on yhteensä tuhannen pisteen edestä saavutuksia ja ladattavissa peleissäkin joitakin. Näin saavutukset ovat enemmän itse Xbox-ympäristön kuin yksittäisten pelien ominaisuus: pelaajatilini paranee jokaisesta pelaamastani pelistä.

Xbox-peleissä kerätään siis pisteitä ja pisteet kerääntyvät samaan pistesaldoon riippumatta mitä pelejä pelaa.  Jokaisesta pelistä kerääntyvät pisteet ja saavutukset tuottavat samoja pisteitä - ja toki uudemmat pelit palkitsevat pelaajaa myös Avatar-palkinnoilla ja muulla huvilla. Ja tietysti jokainen piste tilillä kasvattaa omia kehuskelumahdollisuuksia. Itselläni on kirjoitushetkellä mukavat 24535 pistettä tililläni ja ne tulevat 110:stä pelistä. Merkittävä osa niistä on pikkupelejä, mutta mahtuupa joukkoon pelejä jotka on aloitettu, muttei koskaan lopetettu.

Mitään todellista pisteillä ei toki saa, mutta tietty keräilyn ilo ja suuremman saavutuksen tunne siitä jää: kun peli on pelattu, pisteet jäävät tilille kunniamerkkinä tehdystä suorituksesta. Omistan myös PlayStation 3:n, mutta jos peli julkaistaan molemmille Xboxille ja PS3:lle, valitsen jo yksinään saavutusten takia Xbox-version. PS3:n Trophyt ovat kalpea varjo Xboxin saavutuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.