Mac OS X:n parhaat kätketyt toiminnot

Käyttöjärjestelmissä erilaisia kikkoja ja temppuja joilla tietyt asiat onnistuvat helpommin ja sitten on tiettyjä hieman haudattuja ja vähemmän tunnettuja toimintoja joilla voisi saada aikaan jotain erityisen hauskaa. Tässä on joitakin Mac OS X-käyttöjärjestelmän suosikkejani.

Ohjelmien käynnistäminen Spotlightista ilman hiirtä
Spotlight-haun voi aloittaa aina Control + Välilyönti-oikotiellä (tai Cmd + Välilyönti). Spotlight-haku avautuu ja hakuun voi kirjoittaa haluamansa ohjelman nimestä osan (esim. "saf" riittäisi Safarin löytämiseen). Hakutuloksia voi selata nuolilla ja valita enterillä. Spotlight-haku on näppärä tapa käynnistää ohjelmia joita ei tarvitse niin usein, että kuvakkeita jaksaisi jättää Dockista tilaa viemään. Spotlightin asetuksista pikapainiketta voi haluttessa muuttaa.

Kuvankaappaus
Macin kuvankaappauskomento ei ole ihan yhtä yksinkertainen painike kuin Windows-tietokoneilla, mutta kun napin oppii, toiminnosta ei voi olla tykkäämättä!
Command + Shift + 3 - kaappaa kuvan koko ruudusta.
Command + Shift + 4 - antaa käyttäjän maalata haluamansa osan ruudusta - tai käyttäjä voi painamalla välilyöntiä valita yksittäisen ikkunan ja kaapata sen kokonaan.

Kuvankaappaukset tallentuvat kuvatiedostoina käyttäjän työpöydälle. Jos haluat kuvan vain leikepöydälle, lisää Control-nappi kumpaan tahansa äskeiseen pikapainikkeeseen.


Tiedostojen selailu  ja pikakatselu Finderissa näppäimistöllä
Finderissa tiedostoja voi selata näppäimistön nuolinäppäimillä. Kansion yläkansioon voi palata Command + Ylosnuoli pikanäppäimellä. Valitun tiedoston tai kansion voi:
a. Pikakatsella painamalla välilyöntiä.
b. Avata painamalla Command + O tai Command + Alasnuoli
c. Deletoida painamalla Command + Askelpalautin

Ikkunan valinta Exposéssa
Exposé on näppärä työkalu ikkunan vaihtamiseen. Jos hiirellä ei innosta kuitenkaan valikoida haluamaansa ikkunaa, voi siihen käyttää myös nuolinäppäimiä ja valita halutun ikkunan välilyönnillä tai enter-painikkeella.

Hiirieleet ja aktivointikulmat
Uusissa Applen kannettavissa on näppäriä hiirieleitä toimintoja varten. Vanhempiin mäkkeihin ei niitä saa, mutta aktivointikulmat ajavat lähes saman asian: voit määrittää eri toimintoja tapahtuvan kun hiiren kursori siirretään johonkin ruudun nurkista. Aktivointikulmien määritys löytyy järjestelmäasetuksista Dashboard ja Exposén alta. Aktivointikulmaan voi esimerkiksi määrittää Exposén tai näytönsäästäjän käynnistymisen.

Muita parhaita näppäimistökomentoja: 
Ohjelman sammuttaminen: Command + Q, sammuttaa aukiolevan ohjelman - ei siis vain sulje ikkunaa. Ikkunan sulkeminen onnistuu vastaavasti Command + W-painikkeella valtaosassa ohjelmista (joissain ohjelmissa Command+W tosin sulkee avoimen välilehden).
Ohjelman pakotettu sulkeminen: Command + Alt + Escape avaa ikkunan josta toimimattoman ohjelman voi pakottaa hengiltä. Macitkin kaatuilevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.