Ohjelmien sulkeminen Androidissa

Tässä ohjeessa läpikäymme miten Android-sovellukset voi oikeasti sulkea kun tähän on tarvetta. Käymme myös läpi miksi sovellusten rutiininomainen sulkeminen ei ole yleensä tarpeellista.

Android-sovelluksia ei ole pakko sulkea kun niiden käytön päättää. Sovelluksesta voi yksinkertaisesti poistua takaisin toiseen sovellukseen tai aloitusnäytölle vaikkapa kotipainikkeella. Käytetty sovellus jää yleensä tausta-ajoon, eikä oikeasti sulkeudu. Ilmiselvää tapaa oikeasti sulkea sovellus ei ole helposti näkyvillä. On toki poikkeuksiakin, esimerkiksi pieni osa ohjelmista itseasiassa sammuu sovelluksesta poistuttaessa, mutta suurin osa ei näin tee, vaan sovellus jää taustalle toimintaan jos sitä ei sammuteta. On myös oohjelmia, joissa on erillinen sammutus-toiminto, mutta tämä on harvinaista.

Normaalisti käyttäjän ei tarvitse sammuttaa ohjelmia, vaan järjestelmä itse sulkee taustalla olevia ohjelmia tarvittaessa, tiputtaen ne muistista kun resursseja tarvitaan muuhun. Päivittäisessä käytössä ohjelman voi siis jättää vain taustalle ja poistua ohjelmasta painamalla laitteen kotipainiketta. Valitettavasti ohjelmat kuitenkin kaatuvat välillä ja on myös huonosti tehtyjä ohjelmia jotka taustalla alkavat rohmuamaan tarpeettomasti resursseja tai jopa akkua. Näissä tapauksissa sovellus on hyvä osata sulkea.
Päivittäisessä käytössä ohjelmia ei kannata rutiininomaisesti erikseen sulkea. Ohjelma kannattaa sulkea manuaalisesti vain jos ohjelma kaatuu tai aiheuttaa ongelmia ajoon jäädessään.

Android-käyttöjärjestelmä huolehtii ohjelmista automaattisesti ja ohjelmien jatkuva väkisin sammuttaminen ei paranna toimintaa. Jatkuva ohjelmien sulkiminen voi heikentää laitteen akkukestoa tai suorituskykyä, kun usein käytetty sovellus täytyy ladata alusta asti useita kertoja. 


Sovelluksen pinnallinen sulkeminen

Sulkemiseen löytyy myös erillisiä sovelluksia, mutta niitä ei nykyään enää voi suositella. Sovelluksien sulku onnistuu Androidilla varsin mainiosti ilmankin.

Sovelluksen voi osittain sulkea avaamalla sovelluksenvaihtaja ja pyyhkäisemällä sovellus sieltä "sivulle", eli oikealle tai vasemmalle. Tämä ei kuitenkaan välttämättä sulje ohjelmaa kokonaan. Sovelluksen prosesseja saattaa jäädä käyttöön. Valtaosassa tapauksista tämä kuitenkin riittää.

Sovelluksen täydellinen sulkeminen

Uusissa Android-versioissa sovelluksen totaaliseen pakkosulkemiseen on suhteellisen helppo päästä. Avaa ensin sovelluksen vaihtaja, paikallista sieltä suljettava sovellus. Älä kuitenkaan pyyhkäise sovellusta pois, vaan paina pitkään sovelluksen kuvaketta sen vasemmassa yläkulmassa.



Tämä joko vie sinut suoraan sovelluksien hallintaan tai tuo näkyville info-näppäimen jolla pääset sovelluksien hallintaan. Täältä valitun sovelluksen oma infosivu avautuu automaattisesti ja voit valita täältä Pakkopysäytyksen (Force stop) ja sovellus ajetaan alas. 



Jos puhelimesi Android-versio tue pakkopysäytykseen pääsyä tätä kautta, tai suljettava sovellus ei näy sovelluksien vaihtajassa, voit päästä samaan toimintoon myös asetuksien kautta: 
  1. Paikallista asetuksista Sovellusten hallinta tai Sovellukset (Application Manager tai Applications) ja avaa se.
  2. Paikallista luettelosta ohjelma joka halutaan sulkea ja valitse se.
  3. Valitse avautuvista tiedoista Pakota lopettamaan (Force stop) tai Lopeta (Stop).

Muista kuitenkin ettei kaikkia sovelluksia oikeasti kannata jatkuvasti sulkea. Vain sovellukset jotka aiheuttavat hidastelua, ongelmia tai syövät resursseja kuten akkua kannattaa pakottaa pois käytöstä. Lisäksi tietysti kaatunut sovellus on joskus pakko pakottaa alas jotta sovelluksen käyttöä voi jatkaa. Rutiininomaisesta sovelluksien sulkemisesta ei yleensä ole merkittävää hyötyä.

Kirjoitus julkaistu alunperin 2011, päivitetty 2.8.2016.

Kommentit

  1. Radio jää siis päälle ja akku kuluu tabletissa, syvä huokaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Radiobugi esiintyy myös valitettavan monessa Androidin versiossa itsessään, jolloin kyse ei aina olekaan sovelluksesta, vaan itse käyttöjärjestelmästä.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.