Avomielinen skeptikko

Huom: tämän kirjoituksen aikana viittaan skeptisyydellä tieteelliseen skeptismiin, enkä klassiseen skeptisyyteen. Jos termi tieteellinen skeptisyys ei ole tuttu, lue ensin vaikkapa:

Skeptisyys herkästi tuomitaan ahdaskatseiseksi tai jotenkin rajoittuneeksi maailmankuvaksi. Käsketään ajattelemaan asioita laajemmin ja avaamaan mieltään, mikä jaksaa ärsyttää allekirjoittanutta aivan loputtomasti. Tällaiset käskyt ovat kaikki luonnollisesti pelkkää sanahelinää ja skeptikko lienee tässä keskustelussa ainoa joka ajattelee asioita laajemmin tai avaa mieltään.

Skeptikko ei ole henkilö joka kieltäytyisi uskomaan asioihin. Skeptikko uskoo moniin asioihin, mutta vain silloin kun uskomiseen on syytä. Esimerkiksi voin tässä ja nyt sanoa ettei homeopatia toimi: se ei perustu mihinkään edes etäisesti tieteelliseen, eikä sen tehosta ole mitään näyttöjä jotka ylittäisivät lumelääkkeiden tehoa. Kun kuulin ensimmäistä kertaa homeopatiasta, selvitin mistä on kyse ja luin asiasta tietoa luottamistani lähteistä. En löytänyt uskottavia todisteita puolesta, mutta paljon vastaan. Näiden tietojen perusteella muodostin mielipiteen: homeopatia on huijausta. Olenko ahdasmielinen esittäessäni tämän väitteen? Ensinäkemältä näin voisi luulla, mutta näin ei todellakaan ole.

Väitän tämän olevan pikemminkin todiste avomielisyydestäni, sillä kykenin muodostamaan oman mielipiteeni todisteiden perusteella. Se että uskoisin kaiken mitä minulle sanotaan ja väitetään ei mielestäni ole erityisen avomielistä, vaan enemmänkin järjetöntä (ja jos olet eri mieltä, minulla olisi sinulle Ihmerohtoa myytävänä! Parantaa hiustenlähdön, kupan, mielenvikaisuuden, ahdistuksen, hikoilun, hikan, pidentää miehuuttasi, kasvattaa rintojasi, saa karvat kasvamaan oikeisiin paikkoihin, poistaa karvat, täyttää veroilmoituksen ja maksaa vielä lisäkivana kaikki velkasi! Et usko, millä perusteilla?).

Skeptikko ei hylkää väitteitä ilkeyttään tai kyynisyyttään. Skeptikko punnitsee todisteet ja hyväksyy väittämän joka voidaan tehdä toteen. Skeptikko on myös valmis hylkäämään väittämän tai oletuksen jos todisteet ovat sitä vastaan. Tämä on mielestäni suurin avoimen mielen merkki: kyky hyväksyä ja hylätä väittämiä niiden todistearvojen mukaan.

Edesmennyt Carl Sagan esitti loistavassa Demon Haunted World-kirjassaan  Baloney Detection Kit-nimistä henkistä työkalulaatikkoa jolla yksilö voisi arvioida erillisten väittämien totuutta tai valheellisuutta. Nämä ovat skeptisen mielen parhaita työkaluja joiden avulla miettiä ja analysoida väittämien todenperäisyyttä. Jokaisen peruskoulun opetukseen pitäisi kuulua nämä periaatteet:
http://users.tpg.com.au/users/tps-seti/baloney.html

Muistutettakoon vielä: Ateismi ja skeptisyys eivät kuitenkaan ole synonyymeja. Kaikki ateistit eivät ole skeptikkoja, eivätkä kaikki skeptikot ateisteja. On monia ateisteja jotka ovat jättäneet jumaluskot taakseen skeptisyytensä takia toki, varmasti moniakin. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätön lopputulos skeptisyyden valaisevan logiikan kanssa.

Kommentit

  1. Ja höpö höpö. Skeptikko on ihminen joka epäilee kaikkea ja lopulta tuhoaa kaiken ympärillään. Melkein kuin Narsisti. Ilman todellisia todisteita mitään ei ole olemassa. Yhdelläkään skeptikolla ei ole kestävää ja rakentavaa suhdetta. (Nyman, 1995) Skeptikot pyrkivät todistamaan väitteet vastaisiksi, vain periaatteen vuoksi. (Brandon, 2004) Joko onnistumatta tai onnistuen. Se mikä tekee siitä mielenkiintoista on itsepäisyys. Skeptikot eivät luovuta. Tästä yleensä seuraa se että ihmistyyppeinä he ovat ärsyttäviä, turhanpäiväisiä ja liian itseriittoisia (Lowel (2004). Se mitä siitä seuraa, tietää kaikki.

    VastaaPoista
  2. Skeptisyys on jotain mitä jokainen meistä harrastaa jossain määrin: tahtoo todisteita ennen kuin uskoo väittämää. Ja en erityisemmin tuntenut uskottavuuden aaltoa lähteistäsi. Nostan pari asiaa esiin:

    1. Olen skeptikko ja tunnen skeptikoita joilla on rakentavia ihmissuhteita. Itselläni esimerkiksi. Tunnen myös yksilöitä joilla ei ole - ja ne eivät kaikki ole skeptikoita.

    2. Skeptikko tahtoo todistaa väitteet todeksi tai valheeksi suuremman tietämyksen saavuttamiseksi. Kaikella tiedolla ei välttämättä ole välitöntä merkitystä, mutta itse skeptikkona tahdon uskoa mahdollisimman moneen toteen asiaan ja mahdollisimman harvaan epätoteen.

    VastaaPoista
  3. Hyvänä ohjeena voi sanoa: Pidä mielesi avoimena, mutta älä niin avoimena, että aivosi putoavat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvä neuvo. Vapaamielisyys ei tarkoita että kaikki pitäisi niellä.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.