Sukupuolikysymyksiä työpöydällä

Tietotekniikan kenttää on moitittu miehiseksi ja naisten pieni osuus it-alan asiantuntijoista on myös kohottanut monien hiuksia.Ne aiheet on kaluttu kuiviksi, tahtoisinkin mieluumin puhua ohjelmiston sukupuolisuudesta, eli ovatko ohjelmat ja käyttöjärjestelmät tehty miehille vai naisille.

Miten voimme arvioida ohjelman tai käyttöliittymän sukupuolisuutta? Ilmiselvät sukupuoliset viittaukset, kuten pikkutytöille tehtyjen ohjelmien vaaleanpunaiset käyttöliittymät unohtaen tietysti. Esimerkiksi Mac OS:n työpöytä, feminiininen vai maskuliininen? Moni Windows-Mac-sodissa taistellut huomaa muodostavansa tähän kysymykseen äkkiä vastauksen, mutta ajatellaampa asiaa.


Kun alamme pohtimaan käyttöliittymän sukupuolisuutta ja irtaudumme stereotyypeistä, mitä lopulta jääkään jäljelle? Onko Mac-työpöytä feminiininen koska sen tiedostohallinnan ikonissa on hymyilevä kuvake? Onko hymyilevä kuvake "naisellisempi" kuin esimerkiksi Windowsin kansion tai tietokoneen kuvan sisältävä Resurssienhallinnan kuvake? Jos näin niin miksi hymyilevä ja inhimillisempi kuvake on naisellisempi? Onko naisellisuus irtautumista käytännöllisyydestä, sillä Finderin kuvake ei lainkaan kuvasta ohjelman käyttötarkoitusta? Vai sanommeko sitä naiselliseksi koska se hymyilee ja näin sisältää tunnetilan? Onko tunnetila naisellinen asia? 

Entäpä muut työpöydän elementit? Onko Dock naisellisempi kuin Windowsin tehtäväpalkki? Onko sen suuret ja koristeelliset kuvakkeet jotenkin erityisen naisellinen tapa esittää asia verrattuna Windowsin tehtäväpalkkiin? Windows 7 ei tehtäväpalkkinsa ulkoasussa eroa suuresti Dockista lopulta, onko Windows 7 näinollen myös feminiinisempi?

Entä onko Mac-työpöytä naisellisempi koska se on tyylikkäämpi (tyylikkyydestä tosin voidaan väitellä, itse pidän Windows 7:n työpöytää tyylikkäämpänä)? Vai ehkäpä feminiinisyys tulee sen helposta ja yksinkertaisesta käytettävyydestä?

Sukupuolistereotypiamme kohoavat heti esille jos alamme väittämään Mac-työpöydän elementtien olevan jotenkin erityisesti feminiinisempiä kuin Windows- tai Linux-työpöytien. Jos käytämme graafista ulkoasua perusteena miehisyydelle/naiseudelle lankeamma stereotypiaan miehistä luolamiesbarbaareina jotka arvostavat toiminnallisuutta aina yli ulkoasun. Monia näin ajattelevia miehiä varmasti on, mutta se ei koske kaikkia. Stereotypia muodostuu kun tietyn ryhmän jäsen käyttäytyy tietyllä tavalla ja tämä käyttäytyminen yleistetään koskemaan koko ryhmää.

Enpätä sitten selkeys? Feminiinisyys ja selkeys eivät kulje käsi kädessä. Käytön helppous ei tee järjestelmästä feminiinisempää, vaan helpomman käyttää. Tällä hetkellä atk-asiantuntemus korreloi sukupuolen kanssa ja hankalimpien järjestelmien asiantuntijat ovat senkin takia miesvoittoinen ryhmä. Miehet käyttävät yksinkertaista ja ongelmattomasti toimivaa järjestelmää yhtä mielellään kuin naisetkin. Väite että miehet tykkäävät "säätää asetuksia" ei liity sukupuolisiin erityisominaisuuksiin vaan pikemminkin tapoihin ja omiin tottumuksiin.

Entäpä havainnollisuuden kuvakekeskeisyys? Ovatko Mac OS:n suuret kuvakkeet Dockissa feminiinisempiä kuin tekstillä esittäminen? Ei todellakaan! Jopa stereotypioita noudattamalla tämä osoittautuu kestämättömäksi, sillä naisethan ovat ilmeisesti kielellisesti miehiä lahjakkaampia ja kuvakkeisiin perustuva käyttöliittymähän olisi enemmän juuri miehiä suosiva kuin tekstipohjainen.

Tietotekniikan mieskeskeisyyden juuret, niin ajattelussa kuin alalla töissä olevissa henkilöissä, ovat kiinni kulttuurissa ja sen mies- ja naiskäsitteissä. Näiden käsitteiden mukaan tytöt eivät pidä matematiikasta eivätkä tekniikasta. Eivät kaikki tytöt varmasti pidäkään, mutta eivät kaikki pojatkaan. Matemaattisen lahjakkuuden välinen sukupuolikuilu sukupuolten välillä on lähes umpeen kurottu ja kuroutuu jatkuvasti.Tytöt helposti luovuttavat tietokoneiden kanssa koska heihin on iskostettu ajatus siitä kuinka nainen ei osaa käyttää tietokoneita ja kuinka ne ovat poikien juttuja. Tämä vaikutus elää yhä monien alitajunnassa ja hankaloittaa opettelua kun naiseksi kasvanut edelleen huomaamattaan ajattelee tekniikkaa hänelle vaikeana asiana.

Sukupuolikysymykset tietotekniikassa ovat hyvää vauhtia ratkeamassa sukupuoleen rennommin suhtautuvien sukupolvien esiinmarssin kanssa. Omasta puolestani toivotan tietotekniikassakin tasaisemman sukupuolijakauman lämpimästi tervetulleeksi. Niin ja hyvää naistenpäivää kaikille.

Kommentit

  1. Jälleen todella hienoja ajatuksia, ja uskallan jälleen kerran sanoa, että olet kyllä IHAN oikeassa!

    Olen kirjoitanut juuri sukupuolten välisestä tasa-arvosta blogissani. Jos nyt alkaisin kertoa, siihen menisi viikkoja ja tekstiä tulisi tuhansia sanoja. Että enpä uskallakaan aloittaa.

    Lyhyesti sanon kuitenkin juuri samaa, kuin sinä; sukupuoliset stereotypiat estävät usein niin tyttöjä kuin poikiakin toteuttamasta itseään haluamallaan tavalla, koska he luulevat, ettei tuo ole minun sukupuolelleni tarkoitettu juttu.

    Surullista, niin surullista. Itte aion teherä kyllä justihin mitä tykkään, koska tiärän, jotta mä pystyn kyllä ihan mihin vaan. ;) Sukupuolella ei ole todellisuudessa mitään väliä yhtään minkään asian suhteen, toisin kuin nykymaailmassa luullaan.

    VastaaPoista
  2. Käyttöliittymän sukupuolisuus on enimmäkseen tottumuskysymys. On toki olemassa fyysisiä eroja jotka vaikuttavat siihen mitä kumpikin sukupuoli pystyy ja kykenee tekemään, mutta tietokoneiden käyttö ei ole yksi niistä. Tutustun kirjoituksiisi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.