Virtualisointia huvin vuoksi

Olen todella tykästynyt virtuaalikoneisiin! Niille jotka eivät asiaa tunne, virtuaalikoneilla tarkoitetaan yksinkertaistaen tietokoneohjelmaa joka luo uuden tietokoneympäristön, eli tietokoneen, tietokoneen sisälle. Se mahdollistaa esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmän pyörittämisen tietokoneella jossa on asennettuna Mac OS tai jokin Linux-käyttöjärjestelmä, ilman että varsinaiselle tietokoneelle asennettaisiin mitään. Virtuaalikone on oma ympäristönsä emoympäristön sisällä.


Miksi sitten pidän virtualisoinnista niin kovasti? Maailmalla on monia mielenkiintoisia käyttöjärjestelmiä joita olisi mielenkiintoinen testata, mutta eksoottisen käyttöjärjestelmän toimintaan saanti oman fyysisen tietokoneen kanssa on työlästä ja epäkäytännöllistä, varsinkin kun lopputuloksen toimivuutta ei voida taata. Jokaisella ei myöskään ole ylimääräisiä tietokoneita takataskussa joille asennella kokeellisia käyttöjärjestelmiä.

Virtuaalisessa ympäristössä voi vapaasti kokeilla asioita ilman huolta varsinaisen tietokoneen tiedostojen tuhoutumisesta, eikä tarvitse miettiä miten pääsee käyttöjärjestelmästä eroon kun siitä ei enää ole kiinnostunut. Itselläni on testipenkissä tällä hetkellä Android-, Haiku ja ReactOS-käyttöjärjestelmät.

Tietysti virtuaalisista työasemista on myös etua: mahdollisuus ajaa muille käyttöjärjestelmille tehtyjä ohjelmia on yksinään jo monille ammattilaisille erityisen hyödyllinen. Itselleni työn puolesta virtuaaliset työasemat ovat merkittävä parannus moneen aiempaan käytäntöön. Ja lisäksi outojen käyttöjärjestelmien asentaminen on hauskaa!

Ja ei kun kokeilemaan! Jos virtualisointia tahtoo kokeilla, VirtualBox-virtuaalikone on helppo asentaa ja sen sisään saa puukotettua lähes käyttöjärjestelmän kuin käyttöjärjestelmän.  Sen sisään voi sitten asennella vaikka mitä:

VirtualBox - virtuaalikone
http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

ReactOS: Windows XP-yhteensopiva käyttöjärjestelmä
http://www.reactos.org/en/index.html

Haiku: BeOS:n perustuva käyttöjärjestelmä
http://www.haiku-os.org/

Android: Googlen Android-puhelinten käyttöjärjestelmä
http://www.android-x86.org/download

2 kommenttia:

 1. Virtualisointia, ei Virtuaalisointia.
  Haastetta hommaan, asentamalla Mac virtualisoimalla Windowsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virhe korjattu!

   Ehdottamaasi virtualisointia olen kokeillut, mutta en ole saanut sitä täysin toimimaan. Menee hieman lisenssiehtojen vastaiseksi niin en kirjoitellut raportteja kokemuksistani.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.