Ateismi on turhaa

Luitte otsikon ihan oikein.

Ateismi on ihmismäärittelynä siitä mielenkiintoinen ettei se kerro ihmisestä oikeastaan kuin yhden asian. Ateismiin kuitenkin liitetään hirvittävän suuri määrä asioita jotka eivät itseasiassa liity ateismiin mitenkään. Ateismi ei tarkoita vasemmistolaisuutta, kommunismia, talousliberaaliutta eikä siitä voida päätellä mitä henkilö on mieltä raskaudenkeskeytyksistä. Ateismi ei edes ole sama asia kuin skeptisyys. Ateismi ei tarkoita kuin yhtä asiaa: henkilöä joka ei usko yhteenkään jumalaan.

Ateisteista monet ovat toki vaikka mitä - skeptikkoa vasemmistolaisia, opettajia, tiedemiehiä, k*sipäitä - mutta mitkään niistä eivät ole ateismin osia eivätkä koske kaikkia ateisteja. On ateisteja jotka eivät ole skeptikkoja, on jopa uskonnollisia ateisteja (Buddhalaisuus ei sisällä jumalia ja on näinollen pitkälti ateistinen uskonto).

Miksi ateismi on sitten turhaa? Siksi että sen pitäisi olla oletustila ellei erikseen määritetä jotain muuta. Jos en harrasta pyöräilyä, en ole asyklisti, jos en osaa lentää lentokonetta, en ole aplanisti. Jos jotain ei harrasta, ei ole erillistä termiä kuvaamaan mitä en harrasta ja samalla tavalla ateismin termi on tarpeeton: en harrasta uskontoa, tarvitseeko sitä kuvaamaan oikeasti erillisen termin?

Termi kuitenkin tarvitaan tällä hetkellä. Kun uskonnollisuus on maailmassa vielä se yleisempi vaihtoehto kuin uskonnottomuus tarvitsee uskova enemmistö termin jonka alle määrittää uskomattoman vähemmistön. Uskonto tarvitsee ateismia, eivät ateistit.

1 kommentti:

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.