Alkuperäinen 9/11 - Vuodelta 1973

Amerikkalaiset tykkäävät lauseesta "kaikki muuttui 9/11-terrori-iskuissa". Kyseessä oli tietysti ensimmäinen onnistunut isku siviilejä vastaan Yhdysvaltojen maaperällä yli sataan vuoteen*.  Sen lisäksi 9/11-iskuja ei voi sotilasiskujen historiassa pitää erityisen verisinä tai edes poikkeuksellisina. Hieman jopa loukkaavaa tässä on se että 9/11-sanonta viittaa tähän lentokoneiskuun, eikä siihen mitä tapahtui Chilessä 11. syyskuuta vuonna 1973.

Syyskuun yhdentenätoista Chilessä tapahtui hirvittävä sotilasvallankaappaus, jossa valta siirtyi verenhimoisen sotilasjuntan käsiin. Yhdysvallat tuki junttaa suoraan ja epäsuoraan kuten monista nykyään julkaistuista asiakirjoista selviää. Tämä vallankaappaus tehtiin Yhdysvaltojen toiveesta, Yhdysvaltojen rahalla, Yhdysvaltojen tuella.

Chilen silloinen presidentti Alvador Allende sai vallankumouksessa surmansa kuten Yhdysvaltojen silloinen presidentti Richard Nixon oli toivonut siitä asti kun Allende nousi valtaan 1970. Nixonin legendaarinen lausahdus Chilestä kertoo paljon:
"Make the economy scream to prevent Allende from coming to power or to unseat him"
Näistä kahdesta 9/11:sta verisin ja tuhoisin oli Chilessä tapahtunut. Itse yhdentenätoista päivänä uhrien määrä oli vielä suhteellisen pieni, mutta sitä seuranneen sotilasjuntan murhanhimo oli käsittämätön ja tuhansittain ihmisiä kidutettiin hengiltä, vielä useampia pidätettiin pitkiksikin ajoiksi - puhumattakaan muusta inhimillisestä kärsimyksestä josta ei olla toivuttu tähän päivään mennessä. Lisäksi Chilen talous kärsii yhä näiden aikojen jälkeensä jättämistä arvista. Kuten Yhdysvaltojen asettamat diktaattorit aiemminkin, Chilen hallinto avasi valtionsa talouden ulkomaisten yritysten ryövättäväksi ja ne ryöväsivät sitä molemmin käsin.

Chilessä siis tapahtui jännittäviä, verisiä ja ikäviä asioita. Tämä kaikki ja puikoissa oli Yhdysvaltojen tukema ja käytännössä valtaan nostama diktaattori. Tätä diktaattoria Yhdysvallat tuki pitkään, murhasihan hän Yhdysvaltojen pahimpia vihollisia eli ihmisoikeuksia vaativia paikallisia ja kommunisteja. Ja tietysti salli Amerikkalaisten yritysten ryöstää Chileä.

Molemmat 9/11 tapahtumat olivat iskuja joissa maan hallitukseen tahdottiin vaikuttaa vahingoittamalla maan kansaa. Toisen 9/11 tapahtumista organisoi taho joka tahtoi ennaltaehkäistä itselleen negatiivisia kehityksiä iskemällä toisen valtion siviilejä vastaan ja toisen organisoi taho joka tahtoi ennaltaehkäistä itselleen negatiivisia kehityksiä iskemällä toisen valtion siviilejä vastaan. Näkeekö kukaan näissä toimissa ja niiden "oikeutuksessa" eroa?

* Pearl Harboria ei voida laskea. Isku tapahtui sotilasinstallaatiota vastaan ja vaati minimaalisesti siviiliuhreja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.