Kauneus ja pedofilia

Huomautus ennen lukemista: Tämän artikkelin tarkoitus ei ole puolustella pedofiliaa tai pedofiilejä, eikä missään tapauksessa väittää lapsiin kohdistuvan seksuaalisen toiminnan olevan mitenkään hyväksyttävää. Lasten kaikenlainen seksuaalinen hyväksikäyttö on kategorisesti tuomittavaa käytöstä ja sitä täytyy kaikin keinoin ehkäistä. Pitäisin tätä itsestäänselvänä, mutta tämä on kuitenkin Internet. Sitten asiaan.

Pedofilia on aikamme ja yhteiskuntamme ehkäpä eniten halveksuttu piirre. Pedofiilejä pidetään niin heikossa arvossa, että jopa vankiloissa he ovat pohjasakkaa verrattuna ympärillään oleviin raiskaajiin, murhamiehiin ja muihin rikollisiin. Pedofiliaa vihataan niin paljon että monia pedofiileja on viime aikoinakin lynkattu vanhan ajan oman käden oikeudella. Mutta kauneusihanteemme ja pedofilia kulkevat kuitenkin oudosti käsi kädessä ja esimerkiksi pedofiilin seksuaalisesti himoamat lapset on yllättävän lähellä aikamme kauneusihannetta, varsinkin naiskauneudesta puhuttaessa. Esimerkkinä tein pienen Google kuvahaun hakusanalla kauneus:


Kauniita naisia lähes kenen tahansa määritelmän mukaan, mutta miten he liittyvät pedofiliaan? Jos tarkastelemme heidän piirteitään huomaamme kuinka monet niistä ovat hyvin lapsenomaisia: kiiltävät hiukset, sileä virheetön iho, karvattomuus, suuret silmät ja niin edespäin. Yksinkertaisesti sanottuna, monet kauneusihanteisiin yhdistettävät piirteet ovat lasten ulkonäköön liittyviä piirteitä. Käytännössä aikuinen, joka säilyttää mahdollisimman monta lasten ulkonäköön liittyvää piirrettä, mielletään kauniiksi. Tätä ilmiötä kutsutaan tieteellisesti neoteniaksi ja nämä neoteeniset piirteet mielletään erityisen kauniiksi varsinkin naisilla.

Naisia joilla on lapsenomaisia piirteitä pidetään siis kanssasisariaan viehättävimpinä. Taustalla on luonnollisesti evoluution aikaansaama ilmiö. Nainen joka kykenee näyttämään nuorelta pidempään, luonnollisesti vaikuttaa pidempään kyvykkäältä olemaan hedelmällinen, sillä naisten ikä ja hedelmällisyys valitettavasti korreloivat negatiivisesti. Miehet ovat vuosimiljoonien aikana kehittyneet kiinnostumaan puolisoista jotka todennäköisimmin kykenevät tuottamaan heille jälkikasvua, eli valikoivdaan puoliso jonka piirteet viittaavat hedelmällisyyteen. Jos nuoruus on yksi valintakriteeri, neoteeniset piirteet muuttuvat naiselle hyödyllisiksi. Toisin päin yhtälö ei välttämättä pidä paikkaansa, sillä liian nuori kumppani ei naiselle ole välttämättä optimaalinen huonon asemansa takia.

Toinen mielenkiintoinen piirre on valtapeli. Yksi ehdotettu lisäsyy neotenian eduille on se, että miehet kokivat nuoremman naiset vähemmän todennäköisesti uhaksi ja myös helpommaksi hallita. Tämä soi neoteenisillä piirteillä varustetuille naisille toisen etulyöntiaseman, kun miehet eivät kokeneet heitä uhkaavina.

Neoteenisten piirteiden suosimiselle on siis suhteellisen helposti selitettävissä olevia biologisia syitä. Esi-isillemme nämä piirteet ovat olleet viehättäviä ja esi-äideillemme hyödyllisiä. Lopputuloksena ne ovat levinneet ja niistä seuraavat vaikutukset näkyvät yhä psyykkeessämme.

Nykypäivän kauneusihanteet ovat muuttuneet entistä lähemmäs neoteniaa. Lyhyenä esimerkkinä, tässä mitä löysin ensimmäisenä tuloksena Googlen kuvahaulla hakiessani 50-luvun kauneusihanteita:


Ja tässä kun siirryimme nykyaikaan:

Kuva Marilynistä on aikuinen nainen, hieman pyöreä tietyistä kohdista ja ihon sävyt täynnä pientä värivariaatiota. Nykyinen versio on hoikempi, silotellumpi ja häkellyttävän lapsimainen. Myönnettäköön esimerkin olevan kaukoidästä jossa naisten nuoruutta palvotaan länsimaita enemmän, mutta trendin olemassaolo pätee kyllä länsimaisissa kauneusihanteissa.

Kauneus siis on lasten ominaisuus ja kun lasten piirteitä siirretään aikuisiin, saadaan aikuisia jotka koetaan kauniiksi. Pedofilian synty ei näytä enää kovin pitkältä loikalta tästä eteenpäin, sillä kauneusihanteemme ovat todella pedomorfisia. Kenelläkään likainen olo nyt?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.