Tee Macista turvallinen

Mac-tietokoneiden käyttäjät ovat vuosia olleet turvassa merkittävämmiltä viruksilta. Alustaa onkin usein mainostettu juuri sen turvallisuudella, mutta nyt kiitos kasvavan suosion, tämä ruususen uni alkaa loppumaan. Mac-tietokoneiden käyttöjärjestelmä perustuu Unixiin ja on rakenteiltaan hyvin turvallinen, mutta ei haavoittumaton. Mac OS X on saanut olla rauhassa osittain siksi että se on hyvin turvallinen rakenteiltaan, mutta myös pienen käyttäjäkuntansa ansiosta. Nyt käyttäjäkunta on kasvanut ja kiitos vuosikymmenen verran hoetun mantran Macin turvallisuudesta, nämä käyttäjät eivät myöskään huolehdi laitteittensa turvallisuudesta suuremmin.

Tähän asti Mac-virukset ovat olleet lähinnä teoreettinen vaara joka on ollut helppo välttää. Nyt kuintekin ensimmäisiä oikeasti tuhoisia ja vaarallisia viruksia on alkanut ilmestymään ja Mac-tietokoneen tietoturvan parantelu alkaa olla jokaisella käyttäjällä edessä. Esimerkiksi suhteellisen vaarallinen Tsunami-virus näyttäisi omaavan varsin tuhoisaa potentiaalia tehdä Mac-käyttäjistä samanlaisia etähallittuja orjia kuin liian monen Windows-koneen kohtalona on ollut.

Tässä pari vihjettä mitkä jokaisen käyttäjän kannattaa tehdä.

1. Käännä palomuuri päälle

Mac-tietokoneissa on ohjelmistollinen palomuuri, joka ei ole oletuksena päällä. Sen aktivointi on kuitenkin helppo juttu ja montaan hyvää syytä ei ole jättää tätä tekemättä. Palomuuri käynnistetään seuraavasti:

  • Omppuvalikosta valitse Järjestelmäasetukset (System Preferences). 
  • Sen alta löydät alueen Yksityisyys ja turvallisuus (Security & Privacy). 
  • Tästä ikkunasta avaa Palomuuri (Firewall)-välilehti ja napsauta palomuuri päälle. 
  • Huomaa että joudut ehkä avaamaan oikeassa alakulmassa olevan lukon ennen kuin voit muuttaa palomuurin tilaa. 
Palomuuri torjuu Internetistä tulevaa liikennettä joka ei ole tietokoneelle tarpeellista. On hyvin harvinaista että palomuuri kannattaisi jättä aktivoimatta. Tee siis vähintään tämä.

Vinkki: palomuuriin pääsee nopeasti Spotlight-hakusanalla Palomuuri (Firewall).

2. Asenna Antivirus-ohjelma
Mac-tietokoneiden käyttäjän on hyvä luovuttaa tämä taistelu hiljalleen ja asentaa tietokoneelleen jokin antivirus-ohjelma. Tämä estää tehokkaasti tunnettujen viruksien pääsyn järjestelmään ja yleensä hidastaa järjestelmän toimintaa vain marginaalisesti.

Maksullisia virustorjuntaohjelmia on useita ja ilmaisiakin muutamia. App Storesta paras ilmainen lienee Intego Virusbarrier Express, jonka löydät App Storesta hakusanalla "antivirus". Itse asennettuna Internetistä löytyy myös muitakin ja niistä ehkä parhaat ovat Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition ja Avast! Antivirus. Huomautettakoon, että mainitsen avast!in lähinnä loistavan Windows-versionsa takia. Macin avast! on lupaava mutta vasta Beta-vaiheessa ja ei välttämättä ole vielä kannattava hankinta. Sitä kuitenkin kannattaa pitää silmällä, lopullinen tuote on tulossa vielä tänä vuonna.

Maksullisista antivirus-ohjelmista löytyy toki myös Mac-versioita, esimerkiksi kotimaisen F-Securen Anti-virus for Mac on luotettava ja laajatoiminen ohjelmisto. App Storesta löytyy myös parannettu Intego Virusbarrier Plus, joka ei myöskään ole hullumpi vaihtoehto. Intego Virusbarrier Plus löytyy App Storesta myös "antivirus" hakusanalla.

3. Käyttäydy fiksusti
Tämä ei harmittavasti ole mikään itsestäänselvyys. Mac-käyttäjien käyttäytyminen on valitettavasti yksi parhaita aukkoja viruksille, sillä käyttäjistä suuri osa on oppinut ettei mäkin kanssa tarvitse huolehtia viruksista. Kaikki ohjelmat voi ladata ja asentaa ja liitetiedostotkin sähköpostissa ovat aina turvallisia. Mac-myymälät ylläpitävät tätä myyttiä hokemalla asiakkailleen kuinka Mac-tietokoneen ostamalla ei tarvitse koskaan enää huolehtia viruksista. Applen virallinen linja on muuten suositella antivirus-ohjelmaa, eli myymälöiden linja on sitä normaalia myyntipuhetta, eli kaunistelua jolla asiakkaalle saadaan myytyä jotain.

Virukset ja haittaohjelmat pääsevät yleisesti sisään käyttäjän tehdessä jotain typerää, kuten asentaessaan tuntemattomia ohjelmian tuntemattomista lähteistä. Katso mitä teet, katso keneltä tulevia liitetiedostoja auot ja noudata muutenkin järkeviä toimintamalleja. Älä usko lupauksiin helposta rahasta tai ilmaisista ohjelmista, kysy muilta mielipiteitä ohjelmista ennen asentamista tai etsi ainakin Internetistä arvostelu kyseisestä ohjelmasta. Jos et löydä luotettavalta taholta varmistusta, älä asenna. Lataa aina asentamiesi ohjelmien tiedostot suoraan valmistajalta tai App Storesta, vältä muita jakelureittejä jos et luota jakelijaan.

Käytä siis järkeä. Perusturvallinen käyttäytyminen on edellytys myös Mac-käyttäjällä, sillä heikoin lenkki tietoturvassa on aina käyttäjä.

Kommentit