Ympärileikkausmyyttejä

Miesten ympärileikkauksen ympärillä kiertää kaikenlaista mielenkiintoista "tietoa", tietoa ja väittämää.

Eräs mielenkiintoinen tarina kohoaa Yhdysvalloissa aina kun ympärileikkauksesta käydään yhteiskunnallista keskustelua. Kerrotaan miten Irakin sodan aikana, ympärileikkaamattomat sotilaat ryntäsivät sankoin joukoin ympärileikattavaksi, sillä hiekkaa jäi väitetysti heidän esinahkojensa alle ja aiheutti tulehduksia ja suunnatonta tuskaa.

Tämä tarina on kiertänyt käytännössä jokaisesta sodasta jossa Yhdysvallat on ollut (ja myös joissain muissa maissa). Itse sota vaihtuu (Toisesta maailmansodasta kerrottiin täysin samaa tarinaa) ja samoin jotkut yksityiskohdat, mutta tarina pysyy. Tätä perustelua on todella käytetty useassa konfliktissa, mutta itse myytin väittämä on täysin fiktiivinen.

Ensinnäkin, jos esinahan olemassaolo olisi niin ongelmallista, miten paikalliset asukkaat näillä alueilla eivät yleensä kärsi massiivisissa määrin vastaavista ongelmista? Vuosituhansien ajan ihmisillä ei olisi ollut vaihtoehtoa, vaan kaikki olisi pitänyt ympärileikata. Tätä ei tapahtunut läheskään kaikissa aavikkoalueiden kulttuureissa. Toisekseen, esinahka suojelee peniksen herkempiä osia. Sen leikkaaminen ei parantaisi näiden osien suojaamista, vaan pahentaisi tilannetta. Kolmanneksi, jos tilanne on se, että esinahan alueelle kertyy tulehduksia aiheuttavia asioita, avohaavan tekeminen kyseiselle alueelle moninkertaistaisi infektioriskin. Myth busted.

Toinen veikeä myytti on se että esinahka aiheuttaa syöpää. Tämä on varsin raflaava, sillä kukapa nyt syöpää tahtoisi lapselleen ja syöpä onkin omalla tavallaan eräänlainen terveysmaailman Hitler-kortti: jos jotain tahdotaan demonisoida, se täytyy sitoa syöpään. Tämä myytti lähti liikkeelle 1926 kun tohtori Abraham Leo Wolbars julkaisi tutkimuspaperin siitä kuinka ympärileikkaus tarjosi 100 % suojan penissyöpää vastaan. Nämä tutkimustulokset kumottiin äkkiä (osoittautui, että esimerkiksi täysin ympärileikatuissa juutalaisyhteisöissä esiintyi myös penissyöpää). Itseasiassa, ympärileikkauksen jälkeensä jättämät arvet näyttäisivät lisäävän penissyövän riskiä (pdf)  hieman. Myytti jäi elämään ja sitä toistellaan vieläkin. Myth busted.

Poikien ympärileikkaus on valtaosassa maailmaa harvinainen. Noin 15 % pojista ympärileikataan, suurin osa näistä Yhdysvalloissa tai vanhoillisuskovaisissa ympäristöissä. Ympärileikkausta perustellaan usein perinne- ja terveyssyiden yhdistelmällä.

Sanotaan heti selkeästi: terveyssyitä ei oikeastaan ole. Ympärileikkauksen edut ovat tilastollisesti hyvin mitättömiä vaikutuksia mutta ympärileikkauksesta kyllä seuraa tilastollisesti varsin mitattavia haittoja. Esimerkiksi Aidsin leviämistä ympärileikkaus ei vähennä. Itseasiassa ympärileikkaus vaikuttaisi altistavan klamydialle ja ei tosiaan auta esim. virtsaputken tulehduksien ehkäisyssä.

Yksi merkittävä haitta on seksielämän heikkeneminen: ympärileikkaus nykytiedon valossa ei vain haittaa ympärileikatun seksuaalista mielihyvää, vaan myös hänen partneriaan. Lyhyesti: ympärileikattu mies ja hänen partnerinsa nauttivat molemmat vähemmän.

On tiettyjä oikeita lääketieteellisiä ongelmia, jotka voidaan korjata ympärileikkauksella. Liian kireä esinahka on yksi esimerkki. Näissä tapauksissa ympärileikkaus on yksinkertainen korjaus muuten vaivalloiseen ongelmaan. Tämä ei kuitenkaan koske kuin niitä yksilöitä joilla on ongelmia ja suurimmalle osalle miehistä ympärileikkaus on vain tarpeeton ja vailla etuja oleva toimenpide - josta voi olla vielä merkittävästi haittaakin. Terveen miehen ympärileikkaus on vähän kun söisin lääkettä vaivaan jota minulla ei ole.

Ja ennen kuin unohdan, on vielä yksi perustelu ympärileikkausta vastaan: Se sattuu, se sattuu oikeasti.

6 kommenttia:

 1. Itseäni tässä on huvittanut se, että papilloomarokotetta vastustetaan "tietyissä konsupiireissä" ihan hemmetisti. Syynä se, että sen katsotaan ajavan epäsiveään käytökseen. Se kuitenkin suojaa syövältä. Ympärileikkauksen kohdalla tilanne muuttuu, ja syövältä suojaaminen muuttuu olennaiseksi argumentiksi.

  Mutta mikähän lienee se asenne taustalla ; Ympärileikkaus liitetään siveyteen ja masturbaation synnin välttämiseen. Tämä lienee se todellinen syy ja asennevamma koko projektin takana (+ se että moni konsu on sitä mieltä että "Israel ei erehdy koskaan" koska juutalaiset on se valittu kansa tjsp.)

  VastaaPoista
 2. Seksiin tässä monesti palataan - seksiin ja sen estämiseen. Kellogg'sin muroista tuttu hra. Kellogg oli yksi jotka suosittivat ympärileikkausta poikien itsesaastuttamista vähentävänä tekijänä. Taisipa suositella myös tyttöjen. Hyviä muroja tosin.

  VastaaPoista
 3. Jossain tutkimuksessa oli että ympärileikatut harrastavat itsetyydytystä enemmän kuin esinahalliset tiedä häntä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi tutkimus sanoi ympärileikatuilla olevan huonomman seksielämän.

   Poista
 4. Haittoja on ja paljon, mutta mitkähän lie sitten ne hyödyt on - itselleni ei vielä tähän päivään mennessä ole yksikään lääkäri kertonut mitä hyötyä mulle on tuosta ollut.

  Oysin mukaan huolellisesti suunniteltu, mitoitettu ja täydellisesti onnistunut siisti ympärileikkauksen lopputulos on tällainen. Nämä kaikki linkeissä esiintyvät haitat kuuluu normaaliin lopputulokseen, eikä näitä haittoja voida estää millään tavalla. Tätä ei tarvitse erikseen kertoa potilaalle, koska kyseessä on pieni yksinkertainen harmiton rutiinitoimenpide, johon ei vaikuta millään tavalla leikkaavan lääkärin pätevyys, kokemus, tai edes se, onko leikkaava lääkäri tutkinut leikattavaa potilasta ennen leikkaukseen ryhtymistä. Näin yksinkertaisessa toimenpiteessä ei ole olemassa minkäänlaista virheen mahdollisuutta, eikä myöskään kosmeettisella puolella ole mitään merkitystä, koska toimenpide ei kohdistu kasvoihin.

  1. kiristäviä kipua aiheuttavia arpeutumia, joiden esteettisyydellä ei ole merkitystä

  http://www.circumstitions.com/Restric/Botched3sc.html

  2. hankalasti puhdistettavia ihotaskuja

  http://www.circumstitions.com/Restric/Botched2st.html

  3. kiristäviä, kipua aiheuttavia, hankalasti puhdistettavia ihosiltoja, joiden esteettisyydellä ei ole merkitystä

  http://www.circumstitions.com/Restric/Botched1sb.html

  4. sattumanvaraisesti kasvavia verisuonia leikkauksessa tuhoutuneen verenkierron tilalle, esteettisyydellä, kiristävyydellä, tai kivuliaisuudella ei ole merkitystä

  http://www.circumstitions.com/Restric/Botched5va.html

  5. epäsymmetriset arpilinjat, ihosyltyt ja jopa täysin vaille ihoa jääneet alueet, joiden esteettisyydellä ja kivuliaisuudella ei ole merkitystä

  http://www.circumstitions.com/Restric/Botched6un.html

  6. jäljelle jääneen kudosmäärän riittämättömyys erektioon, sen seurauksena kivespussin, nivustaipeen ihon ja karvoituisek kiristyminen puolivarteen asti. Esteettisyydellä, kireydellä ja kivuliaisuudella ei ole merkitystä

  http://www.circumstitions.com/Restric/Botched7ex.html

  7. toisiinsa nähden jopa useita senttimetrejä kierteelle osuneet haavapinnat, jonka esteettisyydellä tai kiristävyydellä ei ole merkitystä

  http://www.circumstitions.com/Restric/Botched8ma.html

  Oysin mukaan näiden seitsemän esimerkkihaitan lisäksi normaaliin ympärileikkauksen jälkitilaan kuuluu olennaisena osana myös useiden päivien ajan jatkuva runsas verenvuoto, yöllisissä erektioissa irtoilevat ompeleet, tuhoutuneen verenkierron aiheuttama harmaus ja tuntopuutokset terskassa, sekä paisuvaiskudokseen liikkumattomaksi kiinni arpeutunut haavapinta ja monet muut pienemmät haitat, kuten edellä mainittujen seikkojen aiheuttamat loppuiän jatkuvat yhdyntäkivut.

  Näistä täysin normaaleista asiaankuuluvista haitoista huolimatta Oysin mukaan potilas hyötyy leikkauksesta, joten leikkausta on pidettävä täydellisen oikeaoppisesti suunniteltuna, suoritettuna ja täydellisen hyvin onnistuneena sekä siistinä. Sitä Oys tosin ei osaa kertoa edes potilaalle, mitä nämä leikkauksessa saavutetut hyödyt on.

  Tällaista jälkeä saa aikaan Oysin lääkärinä toiminut Erkki Ollikkala, joka muuten nykyisin pitää luentoja urologiaan erikoistuville lääkäreille. Mainittu lääkäri on työskennellyt julkisessa virassa, joten nimen julkaisemiselle ei ole estettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karua tekstiä, mutten lainkaan epäile etteikö ympärileikkauksesta joissain tapauksissa ole paljonkin haittoja. Toki haitat tulevat vain osalle toimenpiteen läpikäyneistä, mutta tämä ei niitä puolusta, kiitos sen miten vähän näyttöä eduista on. En epäile etteikö etujakin ole, en vaan jaksa uskoa niiden olevan suurempia kun potentiaaliset haitat.

   Oysin tai tohtori Ollikkalan tapaukset eivät ole tuttuja joten en kommentoi niitä. Mikä tahansa taho joka suosittaa ympärileikkauksia on kuitenkin väärässä ja promoaa jotain mitä pidän varsin tuomittavana.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.