Uskonnoton joulu

Suomessa on kaikille itsestään selvää, että käytännössä kaikki juhlivat joulua ja jokainen omalla tavallaan. Harva alkaa täällä riehumaan siitä miten joku juhlii joulua väärin tai kuinka joulu pitäisi omistaa Jeesukselle. Joulu on täällä kaikille. Jopa joulun nimi on kotomaassamme neutraalimpi: englannin christmas on suoraan problemaattinen, sillä se tulee Christ Mass-sanoista, mikä tietysti antaa joululle puhtaasti kristillisen kontekstin ja varsin voimakkaan sellaisen.

Joulu tulee termistä yule, joka on nimitys muinaiselle germaaniselle talvijuhlalle. Tämä paljon vanhempi termi on monella tapaa parempi kuin poissulkeva kristusmessu. En toki kiellä ketään käyttämästä juhlasta mitä termiä haluavat. Kwanzaa, hannukah tai pyhäpäivät käyvät kaikki. Mutta joulu käy kaikille.

Ja tämä on mielestäni kaunis ajatus: juhlitaan sitä juhlaa joka on kaikille. Uskosta tai sen puutteesta riippumatta, kaikki voivat joulun aikaan olla yhdessä, vaihtaa lahjoja ja olla vähän aikaa hyviä muille ihmisille.

Tässä muutamia jouluperinteitä joita voitte kokeilla:
  • Juhlikaa uudelleensyntymää ja elämän voittoa koristelemalla puu joka ei karista lehtiään tai piikkejään talvella. 
  • Juhlikaa hedelmällisyyttä suutelemalla pyhän mistelin avulla.
  • Laita villasukkia roikkumaan takan reunalle tuomaan onnea. Lisäksi saat lämpimiä villasukkia.
  • Antakaa lahjoja toisillenne koska rakastatte toisianne.

Hyvää joulua kaikille säädyille!


2 kommenttia:

  1. Mitä, jouluna pitää jurnuttaa. Koska sitä kuitenkin jurnuttaa koko muunkin vuoden. Mutta vain jouluna sillä on merkitystä, koska muulloin sitä tekevät kaikki.

    VastaaPoista
  2. Kuka jurnuttaisi jouluna? ;)

    VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.