Windows 8: Käyttöliittymä

Sain käsiini Windows 8:n lopullisen version ja päätin hieman tutustua siihen kosketusnäytöllisellä kannettavallani. Käyn näissä neljässä tekstissä läpi mielipiteitäni käyttöjärjestelmästä. Pituuden takia, jaoin arvion usempaan osaan.

Osa 2: Käyttöliittymä

Muut osat:
1. Asennus
2. Käyttöliittymä
3. Ohjelmat
4. Mielipide
Bonus: Jälkikatsaus

Sisäänkirjautuminen

Ensimmäinen kirjautuminen on jo hieman erilainen kuin aiemmin. Jos laitetta ei ole kytketty Domainiin, käyttäjän ei tarvitse painaa hankalaksi koettua Ctrl + Alt + Delete yhdistelmää, vaan mikä tahansa nappi tai ruudun pyyhkäisy riittää. Käyttäjä sitten valikoi haluamansa tilin ja kirjautuu sisään.



Sisäänkirjautumisessa salasanan voi korvata halutessaan eleellä tai pin-numerolla. Nämä vaihtoehdot eivät ole käytettävissä Domainiin kirjautumisen kanssa. Käyttäjä voi luoda paikallisen tilin tai käyttää kirjautumiseen Windows Live-tilejä.

Käyttöliittymän muutokset



Ensimmäinen käyttäjää tervehtivä asia on aiemmin Metroksi kutsuttu käyttöliittymä (joka nykyisin on vain "Windows 8 käyttöliittymä", mutta koska se on nihkeä sanottava, käytän edelleen termiä Metro). Windows 8 sisältää myös perinteisen työpöydän. Metro-ympäristössä ajetaan siihen nimenomaisesti suunniteltuja ohjelmia (joista käytän tässä tekstissä nimeä Metro-ohjelma) ja työpöydällä perinteisiä ohjelmia.

Metron mukainen värikäs näkymä sisältää uusia miellyttävän yksinkertaisia ikoneita, jotka ovat tarpeeksi isoja osua näyttöä tökkimällä. Perinteinen Käynnistä-valikko ei ole Windows 8:ssa ollenkaan käytössä, vaan tämä metro-näkymä korvaa sen kokonaan.

Valikkoa voi muokata ja sinne voi kiinnittää uusia kuvakkeita, poistaa kuvakkeita (nykyisin "tiiliä") ja järjestellä niitä. Windows Phone 7-käyttöjärjestelmän tapaan, tiilistä osa on eläviä ja niissä liikkuu ajankohtaisen tapaista tietoa. Esimerkiksi Calendar-ohjelman (ylläolevassa kuvankaappauksessa viides kuvake oikealla) tiilessä näkyy seuraava kalenterin tapahtuma.

Kun ohjelmaa napsauttaa ja koskettaa, ohjelma käynnistyy ja näyttää matkalla tarpeettoman täyden ruudun huomautuksen aiheesta.



Metro-tyylisten ohjelmien käyttölogiikka on hyvin samankaltainen kuin Windows Phone 7:ssä. Ohjelmia voi vierittää sivulta toiselle, harvoin ylhäältä alas. Hiirellä ohjattaessa pyöritysrulla selaa sivua hieman luonnottomasti juuri vaakasuunnassa, eikä pystysuunnassa kuten aiemmin on totuttu.

Käyttöliittymässä on myös muutama uusi piirre. Hiiren oikea napsautus Metro-tyylisessä ohjelmassa ei avaakaan kontekstivalikkoa, vaan kyseisen ohjelman ylä- ja/tai alalaitaan ilmestyy ohjelman omia asetuksia ja toimintoja. Esimerkiksi oikealla napsautuksella Weather-ohjelmassa, ylälaitaan avautuu valinnat minkä alueiden säätä tahtoo seurata ja alalaitaan asetukset.


Hupia palkkien kanssa

Perinteisissä työpöytäohjelmissa vastaavaa ominaisuutta ei ole ja kakkospainike avaa edelleen kontekstivalikoita.

Toinen käyttöliittyelementti on Charms-palkki, joka avataan kosketusnäytöllä pyyhkäisemällä näytön oikealta laidalta keskelle (tai hiirellä viemällä hiiren kursori oikeaan ylänurkkaan ja vetämällä sitä sieltä alaspäin). Charms-palkista saa näkyville komennot haku, jako, käynnistys, laitteet ja asetukset. Haku avaa Metro-käyttöliittymän mukaisen haun (johon pääsee helpommin alkamalla kirjoittaa kun uusi Käynnistä-valikko on auki. Laitteiden kautta tietoa voidaan siirtää kytkettyihin laitteisiin ja asetuksista päästään asetuksiin.



Jako-komennolla voi jakaa tietoa auki olevasta ohjelmasta, esimerkiksi jos sähköpostista voi valita osan ja jakaa sen uuden sähköpostin sisältönä, tai Weather-ohjelmasta voi jakaa nykyisen sähköpostilla. Sosiaaliseen mediaan jako ei vielä onnistu, mutta tilanne todennäköisesti muuttuu kunhan Facebook-ohjelma löytyy Windows 8-alustalle.



Haku

Hakeminen on muuttunut Windows 7:ää heikommaksi. Kun Käynnistä-valikko on auki, käyttäjä voi Windows 7:n tapaan syöttää haun järjestelmään alkamalla kirjoittaa.



Käyttäjä saa ruudulle näkymän jossa hakutulokset esitetään. Merkittävä heikennyksenä hakutulokset on ryhmitelty Ohjelmiin, asetuksiin ja tietostoihin. Tämä on sinällään selkeyttävää, mutta hidastaa hakua huomattavasti, varsinkin kun haetaan asetusta tai tiedostoa, sillä oletuksena haku näyttää vain ohjelmat. Asetukset tai tiedostot on erikseen valittava sivun valikosta niitä haettaessa. Näin esimerkiksi asetuksiin pääsy vaatii ylimääräisen klikkauksen siinä missä Windows 7:ssä tätä ei tarvittu.

Jos käyttäjä tahtoo hakea asetuksia tai tiedostoja, näihin löytyy tosin Windows 8:ssa pikanäppäin. Windows + W hakee asetuksia ja Windows + F tiedostoja. Heikennys aiempaan siitä huolimatta.

Metro-ohjelmat

Metro-ohjelmasta toiseen voi vaihtaa perinteisillä keinoilla, kuten Alt-Tab-pikapainikkeella. Uusi menetelmä on erikoinen ja hankala. Kun käyttäjä pyyhkäisee oikealta laidalta, hän hyppää automaattisesti nykyisestä ohjelmasta edelliseen käyttämäänä. Hän voi jatkaa pyyhkimistä hypätäkseen eteenpäin.

Tiettyyn ohjelmaan meneminen käy pyyhkäisemällä oikealta ja pyyhkäisemällä takaisin oikeaan yhdellä eleellä. Tällöin oikeaan laitaan ilmestyy valikko josta haluamansa Metro-ohjelman voi valita.



Haluttu Metro-ohjelma avautuu koskettamalla. Työpöytä-ohjemat eivät näy tässä valikossa kuin yhtenä Desktop-kohtana.

Metro-ohjelmat näkyvät oletuksena aina koko ruudulla. Halutessaan kaksi Metro-ohjelmaa voi kuitenkin ottaa näytölle kerralla. Tässä tilassa toinen ohjelma näkyy pienennettynä ja toinen suurempana.


Ohjelman saaminen tähän tilaan on hieman työlästä. Ensin käyttäjä pyyhkäisee oikealta ja jos viimeisin applikaatio on se jonka hän tahtoo pitää, hän raahaa sen näytön oikeaan tai vasempaa laitaan. Jos ei, hän voi avata ohjelmavalikoiman tekemällä oikealta vasemmalle pyyhkäisyn reunasta kuten äsken esittelin ohjelmien vaihtamisen kanssa ja raahata sieltä haluamansa ohjelman näytön oikeaan tai vasempaan laitaan.

Mielenkiintoisesti, kahden Metro-ohjelman yhtäaikainen käyttö edellyttää minimissään 1366*768 näytön tarkkuutta. Pienemmällä tarkkuudella Metro-ohjelmia voi tarkastella vain yhtä kerralla.

Metron mukautus

Metron ulkoasua voi muokata


Käyttäjä voi muutta lukkoruudun taustakuvan ja määrittää lukkoruutuun tiettyjä ohjelmia, jolloin esimerkiksi lukkoruudussa näkyy suoraan lukemattomien viestien määrä tai vaikka sääennuste. Käyttäjä voi myös vaihtaa Metro-käyttöliitymän taustaa ja määrittää sen värityksen ja vaihtaa omaa profiilikuvaansa.

Työpöytä

Perinteinen työpöytä löytyy yhä luonnollisesti ja sekin on kokenut joitain muutoksia.


Näkyvin muutos on Käynnistä-pallukan/valikon poistuminen. Vasenta alakulmaa ei enää korista tuo Windows 95:stä asti mukana liikkunut kapistus. Metrotyylinen Käynnistä-valikko avataan joko painamalla Windows-näppäintä tai viemällä hiiren kursori alas oikeaan nurkkaan ja napsauttamalla sitä, tai oikean laidan Charms-palkin kautta. Tämä muutos on mielestäni huono, sillä vaikka itsekin pääsääntöisesti käytän Käynnistä-valikkoa näppäimistön kautta, joskus hiirellä sohiminen on tarpeellista ja nyt siitä on tehty tarpeettomasti hankalampaa. Windows Vistan ja 7:n Käynnistyspallukka ei kuitenkaan vienyt ruutua mahdottomasti.

Työpöydän pienoisohjelmat (Gadgets) on hävitetty. Tämä tuskin monia käyttäjiä haittaa, mutta poisto sekin. Gadgettien tilalle Microsoft suosittaa erilaisia Live Tiiliä Metro-näkymään.

Ainoa oikea uutuus työpöydällä on huomattavasti parantunut useamman näytön tuki. Näyttöjen tiloja voi Windows 7:n tapaan vaihdella painamalla Windows + P painiketta, joka avaa ruudun laitaan valikoiman erilaisia näyttötiloja.


Jos laajennettu työpöytä (Extended) valitaan, käyttäjä saa molemmille työpöydille oman Tehtäväpalkin alalaitaan.


Tämä helpottaa merkittävästi toimimista usealla näytöllä. Oudosti Metro-ohjelmia ei voi ajaa kuin yhdellä näytöllä. Windows 8 ei esimerkiksi anna pitää sää-ohjelmaa auki kakkosnäytöllä ja sähköpostia ykkösnäytöllä. Vain yhdellä näytöllä voidaan näyttää Metro-ohjelmia.

Työpöydän mukautus 

Käyttäjä voi Windows 7:n tapaan mukauttaa työpöydän ulkoasua vapaasti.


Pari pientä uutuutta täälläkin on. Ikkunoinnin värin voi määrittää automaattiseksi, jolloin väri muuttuu taustakuvan mukaisesti. Toinen mielenkiintoinen uutuus liittyy taustakuviin.

Uutena asetteluna taustakuvan voi määrittää jatkumaan useamman näytön lävitse (span). Tämä tietysti vain jos käytössä on useampi yhtäaikainen näyttö.

Jatka seuraavaan: Ohjelmat

Kommentit

  1. Saisivat kyllä hioa tätä käyttöliittymää vieläkin toimivammaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noihin sivupalkkeihin kaipaisin järkevämmän tavan tuoda ne esiin, nurkissa pelleily on hankalaa multimonitori-syndeemillä jota itse käytän. Muuten olen suht tyytyväinen.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.