Kirkko, verot ja politiikka ja miten kirkot rikkovat avoimesti verolakia

Yhdysvalloissa on varsin hyvä lainsäädäntö erottelemassa kirkkoja ja valtiota: kirkkojen verottomuusetu on nimittäin kiinni kirkkojen pysymisestä politiikan ulkopuolella. Mikä tahansa kirkko voi periaatteessa lähteä eri tavoilla mukaan poliittiseen päätöksentekoon, mutta tämä päätös muuttaa kyseisen kirkon statuksen pois verottomuutta nauttivien listalta.


Käytäntö on viime vuosina ollut toinen. Kirkot ovat esimerkiksi avoimesti tukenee presidenttiehdokkaita, George Bush Jr. ja McCain saivat merkittävää taustatukea kirkoilta, joista fundamentalistisimmat ovat vakuuttuneet demokraattipuolueen ateistisislamilaisesta agendasta tai jotain muuta sellaista jännittävää. Kirkot ovat röyhkeästi rikkoneet lakia toistuvasti neuvomalla ketä äänestää ja jopa uhkailleet helvetintulella väärin äänestäviä. Ääni Obamalle oli menolippu helkkariin eräiden mielestä.

Tämä on kuitenkin laitonta, täysin laitonta. Mitään tulkinnanvaraa asiassa ei ole, Yhdysvaltain laki hyvin selvästi kieltää mm. presidentinvaaliehdokkaiden avoimen tukemisen. Kirkot ovat kuitenkin avoimesti tukeneet ehdokkaita ilman mitään tuomioita tai vastareaktioita, paikallinen veroviranomainen, IRS ei ole puuttunut toimintaan. Kirkkojen toiminta on ollut hyvin röyhkeää ja avointa, lain rikkomista ei edes peitellä. Avoin vastarinta on seurausta IRS:n useille tiettävästi lakia rikkoneille kirkoille lähetetyistä huomautuskirjeistä jotka ovat siis vakavin toiminto mitä IRS on asiassa tehnyt.

Nyt kuitenkin jotain mielenkiintoista on tapahtumassa: Freedom From Religion Foundation on haastamassa IRS:n oikeuteen heidän passiivisuudestaan avoimen verosäännöstön rikkomisen edessä. Tavoitteena on palauttaa tilanne jossa kirkot eivät ota aktiivisesti kantaa vaaleihin ja poliittiseen päätöksentekoon niin kuin tällä hetkellä tapahtuu.

Tämä tapaus voi olla hyvin mielenkiintoinen ennakkotapaus ja saattaa hyvällä onnella jopa muuttaa tilannetta niin, että kirkot jäisivät jatkossa erilleen politiikasta, kuten itseasiassa Yhdysvaltojen laki selvästi sanoo. Ja vaikka haaste epäonnistuu, lisää se varmasti painetta IRS:n päässä korjata käytäntöä ja ehkä tehdä tehtävänsä oikein. Jos kirkkojen annetaan rikkoa lakia avoimesti, ei se anna erityisen hyvää esimerkkiä lain noudattamisesta kansalaisille jotka jo nyt ihailevat verojaan kiertäviä rikkaita.

Normaalisti ylimääräinen vahtikoira poliitikoilla on toki toivottava, mutta kirkot eivät ole hyviä vahtikoiria, monestakaan syystä. Kirkkoja ei olla kieltämässä kertomasta mielipiteitään mistään poliittisesta aiheesta, mutta seurakuntien äänestyskäyttäytymisen saneleminen on hyvin arveluttavaa. Yhdysvaltojen poliittinen ilmapiiri on vuosia ollut erittäin uskontoja kosiva ja ehdokkaat kaikissa vaaleissa yrittävät kilpaa näyttää toisiaan uskonnollisemmilta - ja tätä selittää varmasti ainakin osittain kirkkojen into vaikuttaa politiikkaan.

Kommentit