Ohje tekstin kirjoittamiseen kosketusnäytöllä

Tekstin muokkaus pienellä puhelimen kosketusnäytöllä on hieman jännittävää puuhaa, mutta jos muutamia kikkoja tietää, ei kyseessä ole mitään salatiedettä ja työtä voi helpottaa paljon. Tässä ohjeessa on vinkkejä ja apua kirjoittamiseen kosketusnäytöllä. Tämän ohjeen toiminnot toimivat niin Windows Phone-, Android- ja iOS-laitteilla (iPhone, iPad ja iPod), mutta laitteissa on pieniä eroja jotka huomioidaan ohjeistuksessa.

Tekstin kopioiminen ja liittäminen

Tekstiä voi kaikissa älylaitteissa kopioida ja liittää paikasta toiseen. Kaikki ohjelmat eivät tätä tue, mutta kaikki joissa tekstiä voi muokata yleisesti tukevat.

Tekstin kopiointi tapahtuu seuraavasti: paina sormella pitkään sen tekstin päällä jonka haluat kopioida. Valintakahvat ilmestyvät tekstin reunoille ja voit siirtää nämä kahvat haluamiisi kohtiin. Tämän jälkeen voit kopioida tekstin ohjelmasta riippuen joko yläpuolelle ilmestyvistä kuvakkeista tai napsauttamalla tekstiä.


iOS-laitteissa pitkään painettuasi joudut vielä valitsemaan komennon valitse (select) ennen kuin pääset määrittämään valittavaa tekstin osaa. Windows Phonessa voit koskettaa sanaan kerran saadaksesi sen valittua ja valintakahvat tulevat näkyviin.

Tekstiä voi vastaavasti myös liittää ohjelmasta toiseen. Kopioitu teksti liitetään painamalla pitkään tekstikenttää johon tekstin tahtoo liittää ja valitsemalla liittämisen (näytetään ohjelmasta riippuen tekstinä tai kuvakkeena). Jos liität tekstiä muun tekstin sijaan, paina pitkään siinä kohdassa johon haluat tekstin liittää.



Tekstikohdistimen siirtäminen

Tämä on ehkä tärkein kosketusnäytöllä kirjoittamisen osattava kohta. Yksi hankalammin löydettäviä ominaisuuksia on tekstin kohdistimen siirtäminen. Jos huomaan vaikka kirjoittaneeni jonkin sanan väärin ja haluan poistaa tekstiä sanan keskeltä, tekstikohdistin on ensin saatava siirrettyä oikeaan kohtaan. Tekstiä koskettamalla osuu hyvin huonosti tarkkaan haluttuun kohtaan, joten seuraava menetelmä käy hyvin.

Android-laitteilla: Kosketa tekstiä ja tekstin alapuolelle ilmestyy hieman luotia muistuttava osoitin. Voit raahata tätä osoitinta ja se siirtää yläpuolellaan tekstikohdistinta haluttuun kohtaan.


iOS-laitteilla sama tapahtuu pitämällä sormea pitkään pohjassa tekstin päällä. Ruudulle ilmestyy suurennuslasi jota raahaamalla voit siirtää tekstin valintaa.

Windows Phone-laitteilla painat tekstiä pitkään ja kohdistuskursori ilmestyy. Kursori siirretään paikalleen siirtämällä sormi halutun kohdan alalpuolelle.

Vaihda suuntaa: puhelin vaaka-asentoon

Kirjoittaminen helpottuu monesti kun puhelin on vaakasuunnassa. Käännä puhelin vaakasuuntaan ja saat leveämmän näppäimistön. iOS:n ja Windows Phonen näppäimistöt ovat valitettavan rampautettuja tässäkin tilassa ja hyödyntävät näytön pinta-alaa huonosti, mutta niissäkin saat paremman näkymän näppäimistöösi ja voit kirjoittaa helpommin kaksin käsin. Kaikki sovellukset eivät valitettavasti tue vaakasuuntaista käyttöä - varsinkin Windows Phone-sovelluksista kovin moni ei toimi kuin pystysuunnassa.

Näppäimistö pois tieltä

Jos näppäimistö on edessä, voit sulkea sen ja myöhemmin jatkaa kirjoitusta napsauttamalla tekstikenttää. Napsauta yksinkertaisesti aluetta tekstikentän ulkopuolelta. Androidissa ja Windows Phonessa voit myös painaa paluu-näppäintä ja näppäimistö sulkeutuu.


Yleisiä vinkkejä

  • Automaattinen tekstin täydentäminen on huono juttu. Ota se pois päältä näppäimistösi asetuksista. Oletuksena lähes kaikki kosketusnäyttönäppäimistöt nimittäin täydentävät sanan välilyöntiä painettaessa - jopa kun olet kirjoittanut sanan oikein. Täydentäminen kannattaa mieluummin tehdä manuaalisesti, esimerkiksi valikoimalla sana ehdotuksista.
  • Ole lyhyt ja ytimekäs - ennen kaikkea lyhyt. Pitkien tekstien kirjoittaminen on työlästä ja lukeminen myös. . Kosketusnäyttölaitteella kannatta ilmaista itseään napakasti ja selkeästi. Lukijatkin voivat olla puhelinten käyttäjiä ja eivät ehkä kiinnostuneita pitkistä tarinoista.
  • Kokeile vaihtaa näppäimistöä. Android-laitteisiin voi asentaa vaihtoehtoisen näppäimistö Googlen Play-kaupasta ja monien laitteiden omat näppäimistöt häviävätkin esimerkiksi Swiftkey 3:n kaltaisille huippunäppäimistöille. Valitettavasti Windows Phone- ja iPhone-laitteet ovat naimisissa oletusnäppäimistöjensä kanssa.
  • Kosketa hellästi. Kapasitiivisella näytöllä kosketusvoimalla ei ole väliä. 
  • Kosketa sormella, älä kynnellä. Kapasitiivinen näyttö reagoi hyvin sormenpään kontaktiin, mutta huonosti kynnen kosketukseen. Pitkäkyntisille kosketusnäytöt ovat hieman nihkeitä.

Kommentit

  1. Swiftkeyn kokeilu onnistui ja on se hyvä!
    Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlen oma näppäimistö on parantunut reippaasti, mutta Swiftkey on yhä mukavampi ja mielestäni sen ennustuskyky on parempi.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.