Ei tarkoittaa ei paitsi kun se ei tarkoita ei

Yhteiskunnassamme on nähty monia asennekampanjoita ja yhdelle olisi taas aika. Voisimme tehdä kaikille selväksi, että kun joku sanoo ei, se tarkoittaa ei.

Ja tämä pitäisi ennen kaikkea tehdä selväksi tytöille ja naisille.

Korostettakoon alkuun ettei tässä ole tarkoitus syyttää ketään raiskatuksi tulemisesta. Tarkoitukseni on käsitellä ilmiötä jossa signaalit menevät sekaisin, yksi sanoo yhtä, toinen ymmärtää kuulevansa jotain muuta. Raiskaus on aina vain ja ainoastaan raiskaajan teko ja syyllinen on yksinomaan raiskaaja. On kuitenkin asiallista miettiä mikä aikaansaa raiskaajan, varsinkin tapauksissa joissa tilanne ei ole niin yksinkertainen, kuten Julian Assangen raiskaussyyte.

Menkäämme kuitenkin asiaan.

Kampanjat joissa miehiä muistutetaan "ei tarkoittaa ei" eivät ole mitenkään uusi juttu. Niitä on nähty vuosien varrella ties kuinka monta. Tarkoituksena niissä on tietysti opettaa miehelle että kun nainen sanoo "ei" tämä ei tahdo seksiä ja väkisin makaaminen tässä kohtaa on tietysti se vanha "kunnon" raiskaus. Pahimmillaan tuloksena on traumatisoitu uhri ja linnakeikka kundille. Deittiraiskatuksi tuleminen on oikeasti aika vakava asia jos se ei kaikille ole vielä selvää.

Mikseivät jotkut miehet sitten usko "eitä"? Koska jotkut naiset ovat heille näin opettaneet.

Jännästi syy miksi jotkin miehet eivät usko "eitä" ei ole mikään miehiin sisäänkirjoitettu raiskausvietti tai mitään niin eläimellistä. Syy on parisuhdepeleissä joissa nainen haluaa vähätellä omaa haluamistaan. Näiden pelien kautta naiset ovat opettaneet miehilleen (tahallaan tai ei) kuinka ei voi tarkoittaa "ehkä" tai "annan mä, en vain tahdo vaikuttaa lutkalta" tai "kyllä saat, kunhan otat mut" tai jotain muuta jännittävää. Merkittävin syy miksi moni mies ei tottele "eitä" on yksinkertaisesti se, että hän on oppinut miten ei ei aina ole tarkoittanut eitä. Vähemmästäkin menee sekaisin.

Sivuvaikutuksena nämä parisuhdepelit ovat yhtenä vaikutuksenaan luoneet tilanteen jossa naiset opettavat huomaamattaan miehiä pitämään "eitä" pelkkänä kehotuksena yrittää lujemmin.

Miehet eivät siis itse ole keksineet olla tottelematta eitä, vaan heille on selvinnyt vuosien varrella että jotkin naiset sanovat ei tarkoittaessaan aivan jotain muuta. Jotkin haluavat että mies jahtaa. Jotkin haluavat itse pysyä tilanteessa viattomana ja kainona.Yhteiskuntamme perinteinen malli hyvästä ja kiltistä tytöstä on varmasti omiaan tämän mallin aikaansaamisessa: tyttöjä kasvatetaan olemaan kilttejä ja kiltti tyttö ei seksiin lähde. Oikeasti hän toki tahtoo seksiä, mutta hän ei voi sanoa sitä ääneen, vaan hänen on hieman vastusteltava näön vuoksi. Käytännön läksy minkä mies näin oppii on valitettavan tyly: "ei" ei tarkoita ei.

Olen itse törmännyt tilanteeseen, jossa nainen ihmettelee miksi lopetin. Kun kun mainitsen että hän juuri itse sanoi "ei" ja "lopeta" sain syyttävän mulkaisun ja pettyneen huokaisun. Olen kuullut liian monta tarinaa jossa nainen on täysin turned off kun mies toimii käskyn mukaisesti ja ei yritä käytännössä väkisinmaata seuralaistaan. Tässä jos jossain on sitä paljon puhuttua raiskauskulttuuria kultivoidaan kovin konkreettisesti.

Parisuhdepelit ovat vaarallisia ja Cosmopolitaneista ja Sinkkuelämistä ohjeensa saaneet tytöt (ja jotkin pojatkin ehkä) monesti pelaavat näitä pelejä. Vaikeasti tavoiteltavan esittämisen seuraukset voivat olla varsin ikävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.