Kieltäkää ilmapallot! Heti!

Bileklassikko, narun päässä oleva ilmapallo, on erittäin hyvä esimerkki tuhlauksesta jolla on melkoiset seuraukset. Puhumme tarkkaan ottaen Heliumista, tästä bilekaasujen kuninkaasta joka pitää lasten pallot ilmassa ja teinien äänet korkeana.

Ongelmahan Heliumin kanssa on yksinkertainen: resurssimme ovat rajattuja. Helium on tällä hetkellä muuttumassa hankalammin hankittavaksi ja sitä ei tällä hetkellä myöskään pystytä syntetisoimaan. Ja Helium on oikeasti suhteellisen tarpeellista, esimerkiksi lääketieteessä ja sairaaloissa, mutta myös tutkimustyössä. Sitä pidettiin joskus suhteellisen tarpeettomana sivutuotteena, mutta ajat ovat muuttuneet ja Helium on meille hyvin tarpeellista.

Heliumin hinta on myös keinotekoisen matala, kiitos Yhdysvaltojen päätöksen myydä maan Helium-varannot halvalla, estäen myöskään markkinahintojen kautta tapahtuvan "luonnollisen" poistuman. 

Tämä on kuitenkin yllättävän hankala aihe lähestyä, sillä Heliumin bilekäytön kieltämisen esiin nostaminen on helposti vaikeaa ja leima tosikko tiedeurposta joka pilaa lasten juhlat tulee varmasti esiin äkkiä. Ehkäpä lapsillemme kuitenkin olisi parempi juttu jos he saavat tarvittaessa MRI-kuvat itsestään kuin että saavat leikkiä ilmapalloilla.

Kyllä, nuo ovat toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. Kyseisen tuhoisan toiminnan tukeminen esimerkiksi ostamalla ilmapalloja on hyvä pistää harkintaan.


7 kommenttia:

 1. Olen kuullut tästä asiasta ennenkin, mutta en oikein kunnollista analyysiä asiasta.

  Vaikea kuvitella, että markkinatalous ei hoitaisi tätä asiaa edes jotenkuten. Eli tärkeää ja arvokasta ja niukkaa hyödykettä voitaisiin tuhlata halvalla. En usko, että USA:kaan pystyisi tai haluaisi tällaista tehdä. Ehkä hyödyke ei olekaan niin niukka ja USA tietää tämän ja myy siksi halvalla.

  Tarpeellisuutta en siis mitenkään kiistä, mutta niukkuuden kyllä.

  Lisäksi onko näissä tarpeellisissa käyttökohteissa heliumin hinta mitenkään ratkaiseva eli nouseeko magneettikuvauksen hinta juuri ollenkaan, vaikka heliumin hinta nousisi niin korkeaksi, ettei kukaan enää tuhlaisi sitä ilmapalloihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markkinahinta on itseasiassa jonkin verran noussut. No, probleema on kuitenkin uusiutumattomuudessa. Resurssipula tulevaisuudessa voi olla melkoinen jos kallista heliumia päästetään avaruuteen kirjaimellisesti huvin vuoksi.

   Käyttöjä heliumille:
   http://www.blm.gov/nm/st/en/prog/energy/helium/helium_facts.html

   Poista
  2. Wikipedia ei anna ainakaan kovin lohdutonta kuvaa. "Maassa käytettävissä olevat heliumvarannot saattavat loppua noin vuonna 2040". Lähde on ilmeisesti Aamulehti, koska kaksi internetistä löytyvää lähdettä eivät tuosta puhu. Onkohan AL ottanut huomioon, että heliumin hinta nousee, jos se vähenee ja tämä vaikuttaa merkittävästi sen riittävyyteen. Ainakin uraanin riittävyydestä aina puhutaan harhaanjohtavasti nykyisellä hintatasolla.

   Lisäksi helium ei ole täysin uusiutumaton. Wikipedia:"Heliumia voidaan tuottaa myös pommittamalla litium- ja booriatomeja erittäin nopeilla protoneilla, mutta tämä tuotantotapa ei ole taloudellisesti kannattava." Jos hinta nousee tarpeeksi niin tuo on kannattavaa. Lisäksi: "Maan ilmakehässä heliumia on 5 ppm, joka vastaa noin 0,0005 tilavuusprosenttia." Varmaan ilmakehästä kerääminenkin johonkin hintaan onnistuu. Helium syntyy maaperässä ja karkaa vähitellen avaruuteen, joten ehkä esimerkiksi kaivoksista voisi löytyä isompiakin tilavuusprosentteja.

   Poista
  3. Pula ei ole akuutti, mutta joskus tällaiseen voisi puuttua jo ennen kun tilanne on räjähtämässä käsiin. Ilmastonmuutoksen kanssa on venkoiltu niin piktään, että lämpenemistä ei enää voida estää, vaan lähinnä hidastaa ja tässä ei tarvitsisi ehkä tehdä samoin.

   Ilmapallojen kanssa tilanne on kuitenkin se että käytännössä uusiutumatonta alkuainetta tuhlataan täysin turhaan, kiitos kyseisen alkuaineen keinotekoisesti halvan hinnan. Markkinavoimat voivat jossain vaiheessa korjata tämän ongelman, mutta eikö olisi parempi jos emme tuhlaisi Heliumia ja se säilyisi edullisena alkuaineena turhan kallistumisen sijaan?

   Poista
  4. Miksi se hinta räjähtäisi käsiin? Miksi se ei vain vähitellen nouse sitä mukaan kun heliumin varastot pienenevät?

   Ilmeisesti ainakaan heliumia tärkeisiin aisoihin käyttävät eivät tunnu pelkäävän, koska muutehan he hamstraisivat jo. Miksi kukaan ei hamstraa, jos kerran hinta on joskus nousemassa rajusti?

   Poista
  5. Hinta tuskin räjähtää käsiin, mutta se nousee ja jossain vaiheessa päästään pisteeseen jossa hinta on niin korkea että se alkaa jo tekemään Heliumin oikeista käytöistä hankalia.

   Sivupointtina: Heliumia on todella hankala varastoida merkittäviä määriä. Kaasu on kovasti menossa kohti yläilmoja ja merkittävien määrien varastointi on itseasiassa aika kimuranttia.

   Mutta kyllä, akuuttia pulaa ei ole muutamien vuosien sisään odotettavissa. Tilanne ei ole kriittinen. Pointti on nimenomaan siinä ettei päästetä tilannetta siihen pisteeseen ihan vain "jotta lapsilla olisi kivoja ilmapalloja."

   Poista
 2. "Lisäksi onko näissä tarpeellisissa käyttökohteissa heliumin hinta mitenkään ratkaiseva eli nouseeko magneettikuvauksen hinta juuri ollenkaan, vaikka heliumin hinta nousisi niin korkeaksi, ettei kukaan enää tuhlaisi sitä ilmapalloihin?"

  VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.