Alkoholin ikärajat ja niiden vaikutus viinakulttuuriin (4/5)

Alkoholi on kiellettyä lapsille ja nuorille. Kasvavaan ihmiseen alkoholilla on merkittäviä negatiivisia vaikutuksia ja lapsille kyseinen nektari onkin hyvin epäterveellistä. Täysi viinakielto saattaa kuitenkin vaikuttaa juomahaluihin tarkoitettua päinvastaisella tavalla.

Lapset ja nuoret juovat alkoholia melkoisia määriä. Huolestuttavaa tässä on heidän juomistapansa, sillä jo hyvin varhain omaksutaan ryyppääminen: lapset eivät ota vähän salassa, vaan tinttaavat kunnes oksentelu ja alkoholimyrkytyksen riskirajat paukkuvat.

Alkoholin houkuttavuus alkaa jo nuorena. Suomessa ei monien käsitystä vastaan olla erityisen suopeita nuorten ryyppäämiselle, olemme itseasiassa hyvin vahvasti sitä vastaan. Alaikäisten alkoholin juonti on muualla maailmassa monesti paljon luontevampaa ja viiniä ja olutta saavat lapsetkin maistella ruoan kanssa - eivät tosin usein halua, sillä se on pahaa.

Suomessa moinen on lastensuojelurikkomus. Lain puolesta lapselle alkoholin antaminen ei käy missään tapauksessa ja lapset huomaavat sen. Ja lienee kaikkien tiedossa miten lapset kiinnostuvat nimenomaan siitä mikä heiltä kielletään. Alkoholi on heille nimenomaan kiellettyä, jännittävää aikuisten ainetta, johon heidän ei anneta missään nimessä koskea. Alusta asti alkoholin ympärille asetetaan kieltojen ja rajoitusten viidakko jonka takana häämöttävä alkoholi on jotain vierasta, jännittävää ja outoa!

Toki käytännön syistä moni vanhempi toimii toisin. Lapsille annetaan sen yksi "maisti" kotona, mutta tyypillisesti sekin annetaan vähän vaarallisella asenteella. "Saat maistaa nyt, juoda saat lisää sitten kun olet tarpeeksi vanha." Lapsi saa siis yhden maistihörpyn ja hänelle luvataan lisää vasta aikuisuuden koittaessa. Tällainen kasvatus on omiaan myös vahvistamaan alkoholin houkuttavuutta lasten silmissä, jopa ehkä enemmän kuin täyskielto, sillä nyt oma vanhempi nimenomaan yhdistää alkoholin ja aikuisuuden. Myös lain mukaan alkoholia saa vain täysi-ikäinen ja tälläkin vahvistetaan alkoholin imagoa aikuisten juttuna.  Tätä ei voi korostaa tarpeeksi: alkoholista korostetaan sitä miten se on aikuisten juttu ja tällä on mielettömän kova vaikutus.

Lasten yhteisöissä tietyn iän jälkeen oman aikuismaisuuden ja kypsyyden näyttäminen muille lapsille muodostuu luontaiseksi keinoksi pönkittää omaa erinomaisuutta ja asemaa. Alkoholi nähdään aikuisten juttuna joka on kielletty lapsilta ja sen nauttiminen on siis kerralla näppärä tapa näyttää omaa aikuisuuttaan - ja lisäksi rikkoa sääntöjä ja näyttää omaa kovuuttaan. Ryyppäämisestä on muodostunut nuorille eräänlainen aikuisuuden osoittaminen; ryyppään ja sen kautta näytän miten aikuinen olen.

Viina on nuorille kovuuden ja kypsyyden merkki. Jos viinaa ei ota kun sitä on tarjolla, olet pentu, lapsi, nössö tai pahempaa.

Toisaalta jotkin vanhemmat ostavat lapsille viinat nimenomaan ryyppäämiseen ajatuksella "on parempi että ne saavat ne minulta kuin muualta". Tässä vanhempi taas voimakkaasti ruokkii ja rohkaisee juomaan humaltumistarkoituksessa. Hän konkreettisesti sanoo että tässä on teille viinat teidän juhlimistanne varten ja oppi viinan käyttämisestä humaltumisen välineenä iskostuu syvälle.

Tämän käytöksen ongelmana on viinan tarkoitushakuisuus. Alkoholia ei oteta jotta olisi kivempaa seurassa, sitä otetaan koska ottaminen on sosiaalisen aseman osoittamista. Otetaan viinaa viinan vuoksi ja puhtaasti humaltumistarkoituksessa, sillä tietysti mitä enemmän viinaa otat, sen aikuisempi olet. Malli jää helposti päälle ja ns. sivistynyt kohtuukäyttö on hyvin hankalaa kun ajatukseen tajupois-kännistä on ehtinyt tottua.

Ja yhtäkkiä meillä on ala-aste ikäisiä, jotka ovat oppineet hakemaan nimenomaan humalaa alkoholilta. Lapsena opitut käyttäytymismallit ovat hyvin hankalia katkaista, joten tässä ei ole kyseessä mikään pieni ongelma, vaan sairaudeksi luokiteltavan alkoholismin siemen.

Lopulta tietysti kahdeksantoista vuoden ikä avaa ovet ja päästää mystiseen alkoholikerhoon, mutta vuosia kestäneet kiellot ovat jo tehneet Kuningas Alkoholista jotain taianomaista. Täysi-ikäisyyttä on odotettu ja miten muuten täysi-ikäisyyttä juhlia kun tekemällä jotain mikä ei ennen ollut sallittua: alkoholilla. 18-vuotissyntymäpäiviin alkoholi suorastaan kuuluu, sillä se on konkreettisesti jotain mitä aiemmin ei ole luvatta voitu tehdä ja mikä parempi tapa osoittaa olevansa aikuinen kuin tehdä jotain... mitä aikuiset tekevät. Etuoikeus juoda alkoholia on nyt saatu ja tätä etuoikeutta halutaan ainakin kokeilla, taaten että täyteen ikään tuleva nuori dippaa varpaansa viinajärveen.

Juhlimisen ja alkoholin yhdistämisen malli ei sinällään ole ongelmallinen, mutta humalahakuisen juomisen yhdistäminen juhlimiseen on. Kun lapsi tai nuori sisäistää ajatuksen "viinaa otetaan kun on hauskaa" muuttuu se myös helposti ajatukseksi "hauskaa on kun on viinaa" ja "hauskaa ei ole ilman viinaa" ja "juhlintaa on se että on ympäripäissään".

Lapset ja alkoholi on vaikea aihe ja monet asiat kulttuurissamme yhdistävät näitä kahta varsin ikävällä tavalla. Seuraavassa ja viimeisessä osassa käydään läpi hieman mitä jäi käteen tästä alkoholikeskustelusta ja mitä mieltä todella olen aiheesta.

Kommentit

  1. Ensinnäkin, mielestäni aikuisuus ja täysi-ikäisyys on kaksi eri asiaa jotka sekoitetaan usein keskenään. 18-vuotiaskin on vielä nuori vaikka onkin täysi-ikäinen. Ja vielä toiseksi, laissa on kyllä rangaistavaa välittää alkoholia alaikäiselle tai tarjota sitä alaikäiselle juopumiseen asti, ja se on ihan ymmmärrettävää. Pienen määrän tarjoaminen esim. laitokseksi ei taida olla vielä rangaistavaa, mutta ei siitä ainakaan linnaan joudu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysi-ikäisyys on lakiin perustuva juttu, aikuisuus ehkä enemmän mielentila. Kontekstista riippuen ne voivat tosin olla sama asiakin. Mutta emme ehkä ole täällä väittelemässä sanojen merkityksistä.

      Poista
  2. Anteeksi virheeni, mutta kännykän ennakoiva tekstinsyöttö muutti sanan "maistiaiseksi" laitokseksi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.