Paavi Ratzinger eroaa virastaan ja hyvä niin

Paavi eroaa. Kyllä, Benedict XVI tai syntymänimeltään Joseph Aloisius Ratzinger on ilmoittanut jättävänsä pestinsä paavina. Paavit eivät usein eroa ja edellinen tapaus olikin vuonna 1415 JAA jolloin  Gregory XII jätti tehtävänsä*. Ratzinger, tämä entinen Hitler-nuorten mies on todennut ettei työ enää vanhalla iällä maistu. Ennen eroaan paavi Twiittasi siitä miten olemme kaikki syntisiä jotka tarvitsevat jumalaa.


Kovin syntisen miehen kuuloinen twiitti omasta mielestäni, mutta ehkemme lähde spekuloimaan sillä, mehut tästäkin tapauksesta tullaan lypsämään kuiviin lähiaikoina.

Katolinen kirkko ei ole enää niin hieno lafka johtaa ja Ratzinger jättääkin tämän käärmepesän melkoisten kuohujen keskelle. Katolisten suosio ja maine on niin loassa ettei inkvisitionkaan aikaan päästy tällaisiin pr-pohjamutiin.

Pedofiiliskandaali paljasti miten kirkko on kansainvälisellä tasolla salaillut lasten raiskauksia ja suojellut raiskaajia. Esimerkiksi Californiassa kirkkoa vaadittiin luovuttamaan oikeudelle tietonsa pedofiliatapauksista. Kirkko kieltäytyi ja taisteli läpi useiden oikeusasteiden, kunnes he lopulta joutuivat luovuttamaan. Selvisi että katolinen kirkko on todella systemaattisesti suojellut pedofiilipappeja läpi Yhdysvaltojen. Pari raskauttavaa asianhaaraa tulee äkkiä mieleen:

 • Pedopastoreita on siirretty töihin osavaltioihin joissa psykiatrit eivät ole velvoitettuja kertomaan poliisille potilaidensa vakavista rikoksista. Kirkko piti huolen että papit eivät ala laulamaan hoitoon päästyäänkään.
 • Pastoreita ei pantu viralta lasten raiskaamisten takia. Tätä ei tehty irtisanomisen vaikeuden takia (monia pappeja irtisanotaan jatkuvasti kun he tekevät jotain kirkon doktriinin vastaista, kuten sallivat abortin). 

Sitten pankkiskandaali josta on puhuttu vähemmän, mutta jolla saattaa olla jopa suuremmat vaikutukset. Vatikaanin pankki nimittäin ei ole tähän päivään suostunut avaamaan kirjojaan rahanpesua ehkäiseville viranomaisille. Homma on mennyt niin naurettavaksi että vatikaanissa ei käy muovi maksuvälineenä, vaan käteinen on ainoa optio. Jumalan pankki ei aio paljastaa lukujaan ja tähän on syy: kuten pedofiilitietojen kanssa, katolinen kirkko tietää mitä hirviöitä tileiltä paljastuu jos ne avataan edes hieman tutkintaa varten. Mafiayhteyksiäkin on vihjailtu.

Ratzinger on molemmissa skandaaleissa keskiössä. Erityisen vahvasti hänen henkilökohtainen sormenjälkensä on pedofiiliskandaalissa, jossa hän oli mukana vahvasti jo ennen paaviuttaan. Kun ongelma alkoi vuotamaan ja yleisölle alkoi selvitä miten kirkko olisi ehkä piilotellut pedofiilipappejaan, Ratzinger oli henkilökohtaisesti lähettänyt ongelman kanssa painiville piispoille kirjeen. Tässä kirjeessä hän ohjeisti, että pedofiilijuttujen pitää pysyä salassa ja jos ne paljastaa, lentää pihalle kirkosta. Toistetaan: Ratzinger henkilökohtaisesti käski piispoja pitämään lasten systemaattisen raiskaamisen salassa helvetintulella uhkaamalla.

Katolisten touhut kehitysmaissa ovat olleet erityisen kyseenalaisia. Länsimaissa katolisten puheet ovat olleet ehkä hillitympiä ja rakkausvoittoisempia, mutta kehitysmaissa katolisen kirkon pojat saarnaavat avointa homovihaa ja valehtelevat yleisölle ehkäisyvälineistä ja Aidsista. Ratzinger ei ole tuominnut homovainoja, vaan siunannut ne - osin äänettömästi osin varsin kirjaimellisesti. Hän myös tuomitsee ehkäisyvälineiden käytön ja niistä valistamisen Aidsin runtelemassa Afrikassa. Hän itseasiassa avoimesti on todennut kondomien pahentavan Afrikan Aids-tilannetta.

Mutta sellainen mies sieltä kirkosta nyt eroaa. Ainoa mitä tulee ikävä on hänen yhdennäköisyyttään Star Wars-elokuvasarjan pahan keisari Palpaltinen kanssa.


Tervemenoa Ratzinger. Älä kirjoittele meille, me kirjoitellaan sulle.

*Edellinen paavin eroaminen oli muuten melkoinen kalabaliikki ja melkoisen skandaalin tulos. Silloin nimittäin yhtä aikaa kuvioissa oli paavi ja pari vastapaavia ja tilanne oli jännittävän kimurantti. BBC:n Andrew Brown kertoi seuraavan tarinan:
"At the turn of the 15th century the papacy was contested between popes, in Rome, and antipopes, in Avignon. The rival pontiffs anathematised and excommunicated one another. But these disputes were finally settled by the Council of Constance, 1414-18, which deposed two antipopes and accepted the resignation of Pope Gregory XII, to clear the decks of Martin V, a candidate who could be accepted by all sides. 
Before then, the last real resignation of an undisputed pope from office was Clementine V, in 1294. He had not wanted election, but when he managed to resign, he was imprisoned in a monastery for the rest of his short life, lest he prove more popular than his successor. 
Papal elections in the Middle Ages were a lot more fun than now. When Urban VI was elected in 1378, according to the Oxford Dictionary of Popes, "excited crowds demonstrated in the streets, and even invaded the Vatican, clamouring for 'a Roman, or at any rate an Italian' for Pope ... Next morning, rioting broke out afresh, and at a panic-stricken session all but one [cardinal] cast their votes for Barolomeo Prignano, archbishop of Bari. Before his consent could be obtained, the mob burst in, but the terrified Cardinals placated it by an injudicious piece of play-acting, pretending that an elderly Roman Cardinal had been elected, and then dispersed. Next day, however, 12 returned and confirmed the election of Bartolomeo."

Lisää tästä löytyy Wikipediasta: http://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Gregory_XII

2 kommenttia:

 1. Kelpo tiivistys 256. paavin taipaleesta ja siitä moraalisesta kuolinpesästä, jonka hän jälkeensä jättää. Muutama seikka:

  En ole koskaan pitänyt oikein asiallisena erikseen mainita negatiivisessa mielessä Ratzingerin Hitler-Jugend-taustaa, ellei sillä ole tiivistä yhteyttä käsiteltävään asiaan. Se kun ei ole mikään erottava tekijä hänen ikäryhmänsä saksalaisilla. Kolmannessa valtakunnassa tämä ei ollut vapaaehtoisuuteen perustuvaa vapaa-ajan toimintaa vaan puhdasta pakkoa. Ratzingerin perhe ei myöskään varsinaisesti ollut kansallissosialisteja. Pahimmillaan Nazi-Ratzi-jutut minusta tuntuvat perustuvan pelkästään Ratzingerin saksalaisuuteen ja trivialisoivan natsidiktatuuria. Ratzinger-Benedictus on ehtinyt tehdä aivan kylliksi omia pahojaan omasta aloitteestaan ilman, että siihen tarvitsee mitenkään sotkea hänen nuoruutensa aikaista pakkopalvelusta järjestelmässä, jonka puolesta hän tai hänen perheensä ei koskaan äänestänyt tai kampanjoinut. Ratzinger laiminlöi pakollisia Hitler-Jugend-tapaamisia, ja hänen serkkunsa murhattiin eugeniikkalakien nojalla Downin oireyhtymän vuoksi, ja pakolla hänet seminaarista armeijaankin otettiin. Ratzinger ei ole myöskään peitellyt erikseen asiaa. Kysymykset siitä, olisiko ollut mahdollista vastustaa ja jäädä henkiin, ovat tietysti olemassa, mutta teini-ikäisen kohdalla ne voivat tuntua hieman kohtuuttomilta, varsinkin kun muukin perhe yleensä joutui kärsimään yhdenkin jäsenen natsien uhmaamisesta. Olen itsekin syyllistynyt toisinaan Nazi-Ratziin, mutta se vaivaa minua aina silti hieman varsinkin, kun asia otetaan vaikka sivulauseessakin esille muutoin ansiokkaissa ja hyvissä kritiikeissä PAAVI Benedictus XVI:n toimintaa kohtaan.

  Toinen asia on huomattavasti pienempi ja merkityksettömämpi ja liittyy vain omiin pilkunviilauksellisiin taipumuksiini. Suomessa paavit tunnetaan yleensä aina latinalaisilla nimillään, ellei kyseessä ole raamatullinen nimi, jolloin se yleensä suomennetaan (Johannes Paavali). Siten nykyinen paavi on meillä sama kuin kotimaassaan eli Benedictus XVI. Vuonna 1415 hiipastaan luopunut paavi taas on Gregorius XII. Kyseessä on pieni yksityiskohta, joka menee nykyään usein ohi ihan ammattimedialtakin, kun informaatio usein saadaan englannin kielellä, ja anglosaksit tapaavat jostain syystä vääntää melkein kaikki latinalaiset ja kreikkalaiset ihmeellisiin muotoihin, joista jätetään pois tavuja ja kirjaimia aika ennustamattomasti. Mutta se pistää jotenkin aina minulla silmään, varsinkin, kun teksti on kunnon asiaa.

  Kolmas pointti on kaikkein pelottavin. Minulle ei tosiaankaan tule Benedictusta ikävä, mutta en ole varma siitäkään, onko seuraaja oleva paljon parempi. Suuri osa nykyisistä kardinaaleista, joiden joukosta valinta käytännössä tehdään, on Benedictuksen nimittämiä ja edustanee pitkälti hänen surullisen tuttua linjaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin valideja pointteja. Selvennettäköön.

   En varsinaisesti tahtonut syyttää Ratzingeria natsiksi, pidin suhteellisen yleisenä tietona ettei mies ollut kovin innokas Hitler-nuorten jäsen. Kyseinen heitto ilmensi lähinnä epäkunnioitustani Rottalaulalaa kohtaan. Ei siis faktuaalinen väite, lähinnä pieni keskisormen nosto. Olisin ehkä voinut merkitä tämän paremmin.

   Gregorius-moka oli unohdus. Olin kirjoittanut sen nimittäin jo oikeassa kotimaisessa muodossa, mutta jouduin copy-pastattamaan tietoja uusiksi ja nimi muuttui english-muotoonsa.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.