Kulta ja timantit: Rakkauden veriset symbolit

Kulta ja timantit, nämä rakkauden kauniit symbolit eivät tunnu yhtä kauniilta jos tiedät mitä niiden takaa voi löytyä. Symboloiko sinun sormuksesi rakkautta - vai onko sen takia kuoltu ja kärsitty?

Teksti tästä eteenpäin kertoo kullan ja timanttien hyvin epäeettisestä tilanteesta. En halua että kukaan pahoittaa mieltään tämän tekstin takia, joten annan varoituksen tässä vaiheessa: jos sormessasi on kihla- tai vihkisormus, et todennäköisesti pidä loppuartikkelista tai vaihtoehtoisesti sormuksestasi tekstin luettuasi. Rakkauden symbolina ostettu jalometallikappale ei symboloi hyviä asioita kun tietää mitä sen takana on. Olen varoittanut.

Kulta

Puhutaan ensin sormusten tyypillisemmästä materiaalista, kullasta. Kulta on yksi maailman kallisarvoisimpia jalometalleja ja samalla kullan kaivuu on yleensä suuri ympäristörikos. Tässä pieni makupala siitä miltä kultakaivos näyttää:

Laajamittainen kullan kaivuu edellyttää suuren alueen suoraa tuhoamista. Kulta sattuu nimittäin olemaan harvinaista ja hankalaa löydettävää ja näin pienenkin määrän kultaa kaivuu tuhoaa laajoja alueita ja vaatii paljon työtä. Tämän toiminnan haittavaikutuksiin kuuluu alueen elinympäristön tuhoutuminen ja myrkyttyminen kun kaivostoiminnassa vapautuvia myrkkyjä pääsee pintaan ja vesistöön. Kullan kaivuutoiminnan jäljet näkyvät alueella vuosituhansia.

Kaikki kullan hankinta ei ole tällaista, mutta varsin merkittävä osa on.

Mutta hupi ei pääty siihen, kulta on myös ihmisoikeuksien kannalta ongelmallista, sillä varsin suuri määrä kullasta tulee kehitysmaista joissa sitä kaivetaan hyvin kyseenalaisten turvallisuusolosuhteiden alla. Työturvallisuus on minimaalista, sortumia sattuu jatkuvasti ja kaivosmiehet kuolevat nuorina keuhkotauteihin.

Ja kaivajina käytetään monesti lapsia. Pienet lapset mahtuvat pienempiin tunneleihin ja kykenevät käyttämään jo työkaluja. Kaivostyöläisinä lapset eivät välttämättä kestä montakaan vuotta, mutta se ei ole heitä "työllistävien" hirviöiden ongelma.

Timantit

Mutta sormusten epäeettisyys ei lopu vielä siihen. Jos Marilyniin on uskominen, timantit ovat tyttöjen parhaita ystäviä ja siksi tyttöjen makua pitääkin pitää kyseenalaisena. Tämä paras ystävä on nimittäin varsin verinen ja kullankin epäeettisyys kalpenee tämän hirviön rinnalla. Kultaa vastaavien ympäristö- ja ihmisoikeusrikoksien lisäksi timanttiteollisuus on toiminut monilla tavoin epäeettisesti ja jopa sotia on puhjennut näiden kiiltävien glorifoitujen hiilikimpaleiden takia.

Erityisen tuomittavaa timanttiteollisuudesta tekee kuitenkin se, että synteettisia timantteja voisi tehdä (ja tehdäänkin) ilman näitä eettisiä haittoja. Ja synteettiset timantit ovat aivan yhtä hyviä. Miksi ostaa vuosimiljoonien aikana muodostunut "oikea" timantti, kun laboratoriossa luodon esiin kaivaminen ei vaadi luonnon tuhoamista, lapsityövoimaa tai sotimista resursseista? Ei ole ehkä romanttista ajatella, että timantti sormuksessasi ei ole "luonnollinen" mutta itseäni häiritsisi enemmän ajatus siitä mikä sen luonnollisen timantin hinta todella on ollut.

Lisäksi timantit eivät oikeasti ole kovin kallisarvoisia, niiden hinta on keinotekoisen korkea. Timantit ovat lopulta suhteellisen helppoja tuottaa ja niiden hinta on rakennettu ja sitä ylläpidetään keinotekoisen korkeana.

Toimi eettisesti

Jos ostat kultaa tai jalokiviä, katso millaista ostat. On olemassa yksi kullan ja jalokivien muoto joka ei aiheuta taakkaa ympäristölle tai ihmisoikeuksille ja se on kierrätetty kulta. Uudelleen käyttöön laitettu kulta on jo tehnyt taakkansa planeetallemme ja haitoiltaan vähäisempää. Lisäksi kullalla ja timanteilla on tiettyjä eettisyyssertifikaatteja jotka takaavat ettei kyseisiä jalometalleja ole hankittu epäeettisesti ja verta vuodattaen. Sertifikaattien luotettavuus kannattaa selvittää etukäteen, sillä paketin päällä lukeva vakuuttelu "ollaan me eettisiä, ihan tosi!" ei välttämättä ole sen uskottavampi kuin Pokémon-piirrettyjen tekijöiden väitteet siitä, ettei piirretyn päätehtävä ole myydä lapsille Pokémon-krääsää.

Eettinenkään kulta tai jalokivet eivät kuitenkaan ratkaise ongelmia. Tarve kullalle ja timanteille aiheuttaa painetta jatkaa näitä epäeettisiä toimintoja, eikä vain eettisen kullan suosiminen tule ratkaisemaan ongelmaa.

Lue lisää kullan ja muun blingin eettisyydestä World Visionin sivuilta:
http://www.worldvision.ca/ContentArchives/content-stories/Pages/Is-Your-Bling-Unethical.aspx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.