Päivi Räsänen - Kirkon suurin vihollinen

Olen usein miettinyt miltä Päivi Räsäsestä tuntuu. Hän on kuitenkin uskon ihminen ja vaikuttaisi vilpittömästi uskovan kristinuskon ja erityisesti kotoisan evankelisluterilaisen kirkkomme olevan hyvä voima maailmassa, enemmänkin. Silti, hän on tehnyt tälle kirkolle enemmän hallaa kuin valtaosa sen vastustajiksi tunnustautuneista ihmisistä, niin rahallisesti kuin imagon puolesta.

Sanontahan kuuluu, aina kun Räsänen avaa suunsa, kirkko menettää jäseniä. Jokaisesta Räsäsen huomiota saaneesta lausunnosta, eroakirkosta.fi-sivusto on saanut melkoisen piikin. Kaikkien muistama Ylen homoilta aieheutti kymmenien tuhansien eroryöpyn pääasiallisesti Räsäsen puheiden takia ja tuoreempana esimerkkinä Räsäsen äskettäiset raamattu yli lain kommentit aiheuttivat kirkolle jälleen tuhansia menetyksiä.


Räsäsen pahanteko on varsin kallista sorttia: hän saa kirkon näyttämään pikkumieliseltä sorto-organisaatiolta ja maksaa sille jatkuvasti jäseniä, rahaa ja uskottavuutta. Räsänen ei ole suoraan kirkon edustaja, eikä kirkko voi mitenkään komentaa (tai edes hillitä) Räsäsästä, mutta tämä ei estä tätä yhden naisen ateistiksikäännytyskonetta toimimasta.

Räsäsen linja on myös siitä mukava, ettei se täysin mene yksiin kirkon linjan kanssa, mutta kuulostaa siltä riittävästi ettei sitä osata erottaa virallisesta linjasta. Räsäsen puheet saavat tällä tavalla kirkon näyttämään vielä konservatiivisemmalta ja ahdistavammalta paikalta mitä se onkaan. En yritä väittää suomen evlutkirkon olevan suorastaan mikään modernien ajatusten hautomo, mutta verrattuna Räsäseen se on suorastaan hippikommuuni. Joka tapauksessa, Räsänen joka on valtiovallan edustaja, mielletään olevan puheissaan valtiokirkon linjassa. Näin kun Räsänen tuomitsee homoseksuaalit, abortin tai yllyttää laittomuuksiin, hän samalla myös aikaansaa kuvan että kirkko tekisi näitä kaikkia.

En voi mennä Päivin pään sisään ja sanoa tuntuuko hänestä pahalta, vai tietääkö hän edes minkälaista hallaa hän tekee kirkolle jota tärkeäksi väittää. Jos tietää, hänen pitäisi välittömästi erota pestistään ja välttää viimeiseen asti kaikkea julkista esiintymistä. Hänen takiaan kirkko joutuu lomauttamaan työntekijöitään ja tekee tehtävänsä huonommin.

Toinen kristitylle ikävämpi puoli on vielä huomioimatta: jos uskomme kirkon olevan tie jumalaan ja paratiisiin, Päivi on aiheuttanut jo kymmenien tuhansien ihmissielujen päätymiseen pois tältä tieltä ja kohti ikuista kadotusta. Millainen kristitty voisi olla sinut omatuntonsa kanssa tietäen olevansa suoraan vastuussa kymmenien tuhansien ihmisten taivaspaikkojen menettämisestä?

4 kommenttia:

 1. Ensinnäkin, oikeasti kristitty ja uskovainen ei eroa kirkosta sen takia, että media uutisoi jonkun sanoneen jotain, etenkään, kun sanoma on samassa linjassa Raamatun opetusten kanssa.
  Toisekseen, se, ettei kuulu kirkkoon, ei tarkoita kristinuskossa, että "menettää taivaspaikan", joten tuskin Päiviä se ahdistaa. :)
  Ja kun oikeasti tutustuu Raamattuun ja sen oppeihin avoimin mielin ja sydämmin, ei kristinusko vaikuta mitenkään ahdistavalta tai konservatiiviselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suoraan tarkoittanut että ne eronneet itse olisivat välttämättä menettäneet uskonsa ja siksi olisivat "menetettyjä sieluja" - vaikka niitäkin joukossa varmasti on. Hain enemmän tätä: Kymmenet tuhannet vähemmät jäsenet kirkossa tarkoittavat automaattisesti vähemmän rahaa kirkolle. Vähemmän rahaa rajoittaa kirkon mahdollisuuksia toimia ja näkyä, kun toimintoja on karsittava. Tästä seuraa vähemmän näkyvyyttä ja yhä useampi tipahtaa kirkon sormien ohi, koskaan liittymättäkään kirkkoon eikä koskaan kuule heidän viestiään.

   Poista
 2. Kirkon omat tutkimukset kertovat, että suuri osa sen jäsenistöstä ei usko edes kirkon tärkeimpiin oppeihin, kuten siihen, että Jeesus oli/on Jumalan poika. (http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/E263C7D8B306DB22C2257A9B002C24EA/$FILE/Haastettu%20kirkko.pdf s.45)

  Kun tätä isoa osaa kirkon jäsenistä vähän muistutetaan siitä millaisia oppeja kirkolla on, niin helpostihan he eroavat. Luultavasti he eivät edes sekoita Räsäsen oppeja kirkon oppeihin, mutta saavat niistä muistutuksen kirkon opeista.

  Hyvä niin. Kirkkon opeille tulee vähitellen sellainen tuki kuin ne ansaitsevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katoliset ovat tässä ihan mahtavasti eri linjoilla kuin kirkkonsa. Yli 90% katolisista käyttää ehkäisyä, minkä kirkko on tuominnut. Lisäksi suurin osa katolisista ei molestaa pikkulapsia.

   Enivei, pointti lienee siinä että uskonto on kansalle eri juttu kun kirkoille. Räsäsen tapaiset ihmiset ehkä muistuttavat ihmisiä tästä: mun kirkkoni oikeasti opettaa näitä kauheita asioita! Valitettava seuraus on tietysti se, että kun maltilliset äänet lähtevät, kirkosta tulee entistä konservatiivisempi - mutta toisaalta vähemmän vaikutusvaltainen.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.