Googlen Nexus-puhelimien käyttöliittymä on ollut monia valmistajia virtaviivaisempi ja yksinkertaistetumpi. Nexus 5:n kanssa, Google muutti tämän käyttöliittymän puhelimeen asennettavaksi launcheriksi jonka voi periaatteessa asentaa mihin tahansa Android-puhelimeen.
Olenkin nyt tutustunut hetken aikaa kyseiseen Launcheriin Samsungin Galaxy S3-laitteella. Tässä lyhyt kuvaus Google Experience Launcherista tai Google Homesta tai millä nimellä se lopulta Play-kauppaan tuleekaan. Viittaan sovellukseen vain Google Launcherina tämän tekstin ajan.
Tämä ei sinällään ole Nexus 5:n arvio, mutta koska Nexus 5:ssä on Googlen Launcher oletuksena käytössä, käy tämä myös kurkistuksena uuden Nexus-laitteen käyttöliittymään. Tarkempia kokemuksia kyseisestä laitteesta voi lukea Nexus 5:n pikatestistäni.
Google Now-palvelu on tiukasti naitettu yhteen Googlen Launcherin kanssa ja sen deaktivoimiseen en äkkiä löytänyt keinoa. Jos Now:ta ei tahdo käyttää, Googlen Launcher on äkkiä kyseenalainen tuote. Now-toiminnon hyödyllisyys on viime vuoden ajan kasvanut ja se osaakin näyttää jopa suomalaisia julkisen liikenteen reittejä ja oikeasti hyödyllistäkin tietoa - ainakin hieman. Jenkit saavat siitä vielä paljon enemmän irti. Google Now-palvelua käsittelen joskus vielä tarkemmassa artikkelissa.
Olenkin nyt tutustunut hetken aikaa kyseiseen Launcheriin Samsungin Galaxy S3-laitteella. Tässä lyhyt kuvaus Google Experience Launcherista tai Google Homesta tai millä nimellä se lopulta Play-kauppaan tuleekaan. Viittaan sovellukseen vain Google Launcherina tämän tekstin ajan.
Tämä ei sinällään ole Nexus 5:n arvio, mutta koska Nexus 5:ssä on Googlen Launcher oletuksena käytössä, käy tämä myös kurkistuksena uuden Nexus-laitteen käyttöliittymään. Tarkempia kokemuksia kyseisestä laitteesta voi lukea Nexus 5:n pikatestistäni.
Yleinen käyttöliittymä
Googlen Launcher on erittäin minimalistinen ja suhteellisen tyylikäs. Se ei keksi pyörää uudelleen, eikä sisällä valtavaa määrää yksityiskohtaisia hienosäädön mahdollisuuksia. Launcher on suunniteltu selkeäksi ja pelkistetyksi.
![]() |
Kuvan kuvakkeita ja taustakuvaa muokattu. |
Työpöydälle voi edelleen lisätä totuttuun tapaan kuvakkeita ja widgettejä. Mielenkiintoisesti työpöytiä ei oletuksena ole kuin yksi, mutta niitä luodaan automaattisesti kun tilaa tarvitaan. Esimerkiksi jos olen lisäämässä kuvaketta työpöydälleni, enkä halua sitä näkyvälle ruudulle, raahaan kuvakkeen näytön oikealle laidalle ja uusi sivu luodaan automaattisesti. Sama widget-vempaimia lisättäessä: vempain vedetään sormella ruudun oikeaan laitaan ja se saa oman sivunsa.
Vempaimet eivät enää muutenkaan löydy samasta valikosta sovellusten kanssa, vaan niihin pääsee käsiksi vain painamalla työpöytään pitkään. Tällöin avautuu työpöydän muokkaustila, jonka kautta työpöydän sivuja voi järjestellä (raahaamalla sivu haluttuun paikkaan), taustakuvia vaihtaa (Wallpapers alalaidassa), vempaimia lisätä (Widgets) ja asetuksia muokata (Settings). Asetukset ovat Googlen Launcherin asetukset, eivät järjestelmän asetukset.
Haku
Googlen hakukenttä on jokaisen sivun ylälaidassa. Hakukentän avulla voidaan hakea tietoa Internetistä sekä oman puhelimen sisältä. Esimerkiksi Angry Birdsin käynnistäminen onnistuu haun avulla näppärästi: kirjoitetaan hakukenttään "an" ja sitten valitaan sovelluksista alta Angry Birds ja sovellus käynnistyy. Laitteessa jossa on paljon sovelluksia, tämä on näppärä tapa löytää haluttu selaamatta koko sovellusvalikkoa.
Internet-haun tekeminen onnistuu kirjoittamalla haluttu hakusana ja valitsemalla näppäimistön pohjasta suurennuslasin kuva. Tällöin hakutulokset Googlen normaalista tutusta hakukoneesta avautuvat.
Haun piiriin kuuluvan sisällön voi mukauttaa sopivaksi. Haku osaa hakea kaikkia sovelluksia, mutta e voidaan määrittää hakemaan tietoa myös tiettyjen sovellusten sisältä, esimerkiksi tiedostoja Google Drivesta tai sähköpostiviestejä. Haku ei kirjoitushetkellä osannut hakea Dropbox-kansioista, mutta sekin tuki on tulevaisuudessa todennäköinen. Haun voi määrittää hakemaan myös selaimen kirjanmerkkejä ja historiaa ja puhelimen kontakteja.
Google, NOW!
Google Now on tehty Googlen Launcherissa helposti lähestyttäväksi: löydät Now-toiminnon yhden pyyhkäisyn päästä vasemmalta. Alkuruudun vasemmalta puolelta ei avaudu enää yhtä Android-työpöydän ruuduista, vaan nimenomaan Google Now-sivu.
Sovellukset
Appi-valikko on hyvin perinteisen kaltainen. Se näyttää laitteeseen asennetut sovellukset varsin kookkaina ikoneina, mikä tekee niistä varsin komeita, mutta samalla hitaita selata. Kun sovellusvalikon avaa, aloittaa se kuvakkeiden näyttämisen aina ensimmäiseltä sivulta, valikko ei siis monen muun Launcherin tapaan avaa sitä sivua jolla käyttäjä viimeksi oli.
Sovellusvalikosta ei paljoa voi sanoa. Hyvin simppeli, hyvässä ja pahassa.
Vaikutelma
Googlen Launcher ei ole lainkaan huono, mutta mutta... Launcher on erittäin yksinkertainen käyttää ja ei sisällä mitään ylimääräistä. Se toimii oikein hyvin puhelimen oletus-Launcherina, jonka osaava käyttäjä voi halutessaan korvata monipuolisemmalla ja mukautettavammalla.
Hienosäätövaraa, eleitä, teeman vaihtamista, erilaisia animaatioita tai mitään sellaista ei Googlen Launcher tue. Tehokäyttäjälle oikeastaan ainoat merkittävät piirteet ovat Google Now ja sen hakutoiminnot. Jos nämä kiinnostavat, kyseiseen Launcheriin kannattaa tutustua.
Peruskäyttäjälle Googlen Launcher tarjoaa yksinkertaisen, nätin ja suht sutjakan aloitusnäkymän puhelimensa hienouksiin. Se on varsin selkeä no nonsense ympäristö, jossa kaikki oleellinen löytyy yksinkertaisesta paketista. Tämä saattaa olla houkuttavaa myös edistyneelle käyttäjälle jos kaiken viilaaminen ei ole mieleinen juttu.
Itse pidin Googlen Launcherista. Yksinkertainen ja selkeä aloitusnäyttö on aina ollut mielestäni launcherin tärkein vaatimus ja sen tämä tarjoaa.
Itse pidin Googlen Launcherista. Yksinkertainen ja selkeä aloitusnäyttö on aina ollut mielestäni launcherin tärkein vaatimus ja sen tämä tarjoaa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.
Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.
Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.