Ohjainten taistelu: PS4 vs. Xbox One

Pääsin ilokseni Digiexpoon ammattilaisaikaan (olenhan ns. ammattilainen) ja tämä hiljaisempi ajankohta antoi hyvän tilaisuuden tutustua ja kokeilla tulevia pelikonsoleita, Xbox Onea ja PlayStation 4:ä. Olen aina ollut jotenkin erityisen kiinnostunut laitteiden ohjaimista ja haluankin tässä vertailla hieman tulevan pleikkarin ja boxin kontrolloinnin tuntumiani.

Molemmat ohjaimet olivat yleisesti varsin hyviä ja niistä on hankala esittää mitään varsinaista kritiikkiä. Ohjaimet tuntuivat jämäköiltä ja mukavilta kädessä ja toimivat.

Xbox One - pientä parantelua

Xboxin ohjain ei sisällä paljoa näkyviä uudistuksia edeltäjäänsä Xbox 360 ohjaimeen verrattuna. Ulkoisesti ristiohjainta on parannettu (huomattavasti) ja Xbox-nappi on siirretty ylemmäs.

 

Käytössä ohjain oli hyvin jämäkkä ja mukava kädessä. Pelaaminen sillä oli vaivatonta ja ohjain reagoi tekemisiini mukavasti. Microsoftin omat tiedotteet puhuvat merkittävästi paremmasta tarkkuudesta ja ainakin osa tästä voisi tämän lyhyen kokeilun perusteella olla uskottavaa, ohjain tuntui varsin tarkalta.


Mitään erityistä uutta ohjain ei tarjoa, kyseessä on päivitys ja parannus jo erittäin mainioon Xbox 360:n ohjaimeen joka (ristiohjainta lukuunottamatta) oli aiemman konsolisukupolven suosikkini.

PS4 - Liiketunnistusta ja kosketuseleitä

Tämä uutukainen onkin mielikuvituksellisesti nimetty: DualShock 4. Nimen mielikuvituksettomuudesta huolimatta Sony päätti tuoda uuteen ohjaimeensa hieman enemmän uutta kuin kilpailija, mutta paranteli myös vanhoja juttuja.


Ohjaimen uudet jututhan ovat ohjaimen päällä oleva kosketusalue ja ohjaimen edestä löytyvä valo jonka avulla konsoli seuraa ohjaimen sijaintia. PS4:n ohjaimella voi siis perinteisen napinhakkuun lisäksi pelata kosketusnäytön tapaan tökkimällä ja lääppimällä, sekä heilutella ohjainta Wii-kapulan tapaan.


En päässyt messuilla kokeilemaan kumpaakaan näistä uusista toiminnoista, enkä rehellisesti sanottuna ollut kovin kiinnostunut kuin kosketusohjauksesta. Ohjaimen heiluttelu ohjausmenetelmänä ei koskaan ole ollut itselleni mieleen. Jos tahtoisin heiluttaa ohjainta, soittaisin rumpuja tai jotain.

Perinteisenä ohjaimena PS4:n ohjain ei jätä kylmäksi. Etusormien ns. olkapäänapit on saatu parannettua tuntumaltaan paljon paremmiksi. Alemmissa niistä liikerata on mukavan pitkä ja napit reagoivat mukavasti painallukseen. Ohjaustattien muotoa oltiin hieman paranneltu ja ainakin lyhyessä kokeilussa ne antoivat itsestään varsin hyvän kokemuksen. Ohjain reagoi mainiosti testissäni.

Ja voittaja on...

Oman tuntumani perusteella voittaja on Sony. Voitto ei ole ylivoimainen, sillä vaikka pleikkarin ohjain tarjoaakin enemmän kikkoja, voittaa se tuntumallaan: pääsyy voittoon olikin se miltä ohjain tuntuu kädessä. Kosketusalueen mahdollisuudet peleissä antaisivat ehkä hieman teoreettisia lisäpisteitä, heilutteluohjaus ei lainkaan, mutta en huomionut näitä koska niitä en päässyt kokeilemaan. On mahdollista että pitkäaikaisemmassa käytössä Xboxin ohjain osoittautuu paremmaksi, mutta tämän hetkisen saamani tuntuman perusteella julistan täten ohjainkilvan voittajaksi DualShock 4:n.

Se kumpi voittaa seuraavan konsolisukupolven onkin sitten kokonaan toinen kysymys.

2 kommenttia:

  1. Ensimmäiset PS4:n DualShockit olivat kyllä hyvin heikkolaatusia. Xboxilla omasta mielestäni ollut aina paremmin käteen sopivat ohjaimet. Mielipideasioita. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin aiemmin samaa mieltä, 360:n ohjain oli mielestäni kivempi kuin PS3:n (paitsi ristiohjain). PS4:n kohdalla ohjain on merkittävästi parantunut, siinä missä Xbox Onen ohjain tuntuu huonontuneen. Rakennuslaatu on ainakin heikennyt. Hyvä ohjain sekin kyllä.

      Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.