Suomenkielinen näppäimistö ja oikoluku Androidiin

Joidenkin Android-laitteiden mukana tulevat näppäimistöt aina ole parhaita mahdollisuuksia. Monissa näppäimistöissä asettelu on vähän mitä on ja joissain (varsinkin halvoissa) laitteissa ei edes ole ääkkösiä meidän skandinaavien iloksi. Ongelman voi kuitenkin korjata vaihtamalla näppäimistön parempaan. Ohjeessa esittelen kaksi ilmaista ja näppärää näppäimistöä: Googlen oman näppäimistön uudemmille laitteille ja Scandinavian Keyboard-ohjelman vanhemmille. Molemmat sisältävät ne iki-ihanat ääkköset.


Tässä ohjeessa läpikäydään kuinka Android-laitteeseen asennetaan skandinaavinen näppäimistö ja suomenkielinen sanakirja, kuinka nämä ohjelmat otetaan käyttöön ja kuinka niistä otetaan pois päältä ärsyttävimmät ominaisuudet.

Ennen kun asennat vaihtoehtoista näppäimistöä Android-puhelimeen, tarkista saatko puhelimesi oman näppäimistön asettelun skandinaavisemmaksi. Suurimmasta osasta laitteita löytyy omakin pohjalainen asettelunsa kunhan kyseinen näppäimistöasettelu vaan otetaan käyttöön. Näppäimistösi asetukset löydät puhelimen asetuksista kohdasta Languge & Keyboard (Kieli ja näppäimistö) tai Language & Input uudemmilla laitteilla.

Näppäimistön asentaminen

Ensin Androidiin asennetaan vaihtoehtoinen näppäimistö.

Android 4.0 ja uudemmille suosittelen tähän Googlen omaa virallista näppäimistöä, johon saa suomenkielisen oikoluvun ja asettelun:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latin


Googlen oma näppäimistö on suhteellisen kevyt ja sisältää myös Swypen tyylisen pyyhkäisemällä kirjoittamisen.

Android 2.1-2.3 laitteille suositeltava näppäimistö on Scandinavian Keyboard. Tämä toimii myös uudempien Android-puhelinten kanssa jos halutaan käyttöön mahdollisimmat kevyt ja yksinkertainen näppäimistö ilman lisätoimintoja:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.android.inputmethod.norwegian

Scandinavian Keyboard vaatii vielä suomenkielisen oikoluvun ja asettelun:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.android.inputmethod.norwegian.finnishdictionary



Scandinavian Keyboard on yksinkertainen ja simppeli näppäimistö. Se ei sisällä montakaan kikkaa, mutta toimii selkeästi ja nopeasti.

Näppäimistö käyttöön

Kun ohjelmat on asennettu, täytyy ne vielä ottaa käyttöön. Androidin asetusten kohdasta Languge & Keyboard tai Input (Kieli ja näppäimistö) löytyvät järjestelmään asennetut kirjoitusmenetelmät. Täältä voit ottaa Google Keyboardin tai Scandinavian Keyboardin käyttöön. Näppäimistön valinnan luota pääsee myös kyseisen näppäimistön asetuksiin. Valitse asetuksista käyttöön suomenkielinen asettelu (Google-näppäimistössä kohta Input languages, Scandinavian keyboardin asetuksissa kohta Keyboard Layout) oletuksena käytössä olevan norjalaisen näppäimistöasettelun sijaan.

Tämä on vasta mahdollistanut näppäimistön vaihtamisen, mutta uusi näppäimistö täytyy vielä valita oletussyöttömenetelmäksi! Tähän tarkoitukseen avataan mikä tahansa kirjoitustila (esim. luodaan uusi tekstiviesti) ja sitten tehdään Androidin versiosta riippuen jompi kumpi seuraavista:

  • 2.1 ja uudempi: Kirjoitustilan ollessa auki ja näppäimistön näkyessä, paina pitkään kirjoituskentän päällä. Avautuvasta valikosta valitaan Input Method (syöttömenetelmä) ja sen alta voi oletussyöttömenetelmän tilalle valita skandinaavisen näppäimistön.
  • 4.0 ja uudempi: Kirjoitustilan ollessa auki ja näppäimistön näkyessä, pitkään painamisen sijaan, pyyhkäise ilmoitusalue esiin ylhäältä ja saa näkyville käytettävissä olevat näppäimistöt. Asennettu näppäimistö ei vielä näy tällä alueella, joten valitse pohjalta Setup input methods. Avautuvasta ikkunasta voit ruksata Google-näppäimistön. Palaa tämän jälkeen edelliseen ikkunaan ja toista ohjeen tämä kohta alusta, voit nyt valita näppäimistön käyttöön.

Kun nämä on tehty, käytössä on suomalaisella asettelulla ja sanakirjalla varustettu näppäimistö. Näppäimistö jää oletusnäppäimistönä käyttöön, eli ylläolevaa ei tarvitse toistaa.

Automaattinen korjaus hittoon!

Näppäimistöjen asetuksissa on yksi asetus jonka koen varoittamisen arvoiseksi. iPhonen tapaan skandinäppäimistö valitsee välilyöntiä painettaessa sanakirjasta kirjoitetun sanan tilalle arvaamansa sanan. Enimmäkseen tämä toimii hienosti, mutta välillä vähemmän hienosti. Jos et halua näin tapahtuvan, skandinäppäimistön asetuksista voi ottaa ruksin pois Auto-complete -kohdasta. Vastaava asetus Google-näppäimistön kanssa löytyy näppäimistöasetuksien Auto-correction-kohdasta.

Kommentit

  1. Kiitoksia blogin pitäjälle hyvin toimivista ohjeista tähän hyödylliseen näppäimistöön ja suomenkielen sanakirjaan. Kirjoitetaan aikaisemman, poistamani kysymyksen uudelleen, täsmennettynä. Voiko sanakirjasta poistaa sanoja (jos sanan katsoo virheelliseksi)? En nyt tarkoita käyttäjän itse lisäämien sanojen hallintaa, joka löytyy kohtuullisen helposti. Tarkoitan sitä ladattua perussanakirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu sovelluksesta. Joidenkin näppäimistöjen kohdalla sanakirjaa voi editoida suoraan näppäimistön asetuksista. Vaihtelee näppäimistöttäin.

      Poista
  2. Itsellä herjaa tuon google näppäimistön asennuksessa "Tätä nimikettä ei voi asentaa laitteesi rekisteröintimaassa" puhelin samsung s4+

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit aina ladata suoraan apk-paketin laitteeseesi, esim apkmirrorin kautta.
      http://www.apkmirror.com/apk/google-inc/

      Poista
  3. Kiitti tästä, toimi!

    VastaaPoista
  4. Ite olen käyttänyt swype + dragon näppäimistöä. Näppäimistön taustallahan on nuancen dragon puheen tunnistus. Käytän mielelläni näppäimistöä juuri puheella ja tämä tietty npeuttaa kirjoittamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutustuin Swypeen aikoja sitten. Onko puheen tunnistus suomeksi jo heillä mistään kotoisin?

      Poista
  5. Puheentunnistus toimii oikein hyvin ja usein käyttämäsi sanat opitaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, yllättävänkin hyvin nykyisin. Jos julkisella paikalla kehtaisi, tälle olisi enemmänkin käyttöä.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.