Paljonko puhelimissa on oikeasti tilaa?

Älypuhelimissa on vähän speksejä millä nokitella. Tallennustilan kanssa vertailu on yllättävän hankalaa, sillä se ei tapaa olla ihan sitä luokkaa mitä mainokset lupaavat - se on aina vähemmän.

Kameran megapikselit, prosessorin kellotaajuus ja tallennustila tuntuvat olevan ainoat mitä voi laittaa jotenkin rinnakkain. Näistä tallennustila on oikeastaan ainoa mitä voidaan merkityksellisesti verrata, sillä tila on tilaa. Megapikselien vertailu ei kerro mitään kuvien laadusta, joka onkin enemmän kiinni sensorin laadusta. Prosessoritaajuus tai ytimienkään määrä ei välttämättä ole vertailtavissa erilaisen prosessoriarkkitehtuurin takia.

Mutta tila on ollut vertailukelpoista, sillä yksi tai kaksi gigatavua tilaa mahduttaa sisäänsä millä tahansa laitteella yhtä monta musiikkikappaletta, kuvaa tai muuta mukavaa. Sovellustenkaan koot eivät eri platformeilla hirveästi vaihtele. Tätä vertailua on kuitenkin nykyään hankalampi tehdä, kun laitteen päällä luvattu gigatavumärää ei ehkä toteudukaan luvatusti.Tätä verrattiin Which-palvelussa, jossa laitteissa jäljellä olevasta tilasta tehtiin myös näppärä graafi. Vertailussa oli 16 Gt:n muistilla varustettuja laitteita ja yksikään ei todellisuudessa tarjonnut käyttäjälle tuota 16 Gt:a käyttöönsä. Eniten tyhjää tilaa oli Applen iPhone-malleissa ja LG:n Nexus 5:ssä.


Grafiikka näyttäisi jättävän Samsung Galaxy S4:n häviäjäksi, mutta tilanne ei ole aivan näin yksinkertainen. Vertailluista laitteista Sony Xperia Z1, Blackberry Z30 ja Samsung Galaxy S4 nimittäin sisältävät paikan muistikortille. MicroSD-korttien hinnat ovat hyvin huokeita ja mihin tahansa näistä laitteista saa pikkurahalla mukavan määrän lisätilaa, mikä vastaavasti ei onnistu iPhonella, Nexuksella, One Minillä tai G2:lla. Niiden muistin määrää ei voi mitenkään kasvattaa - paitsi tietysti ostamalla huomattavasti kalliimman version laitteesta suuremmalla muistilla.

Sisäisen tilan kanssa on tietysti omat hyötynsä, mutta mahdollisuus muistikorttiin on liian merkittävä sivuuttaa. Muistikortin mahdollisuus heittää puhelimen tallennustilan heti ohi muista, ja testin järjestys olisikin tällöin toinen. Voittajana olisi Xperia Z1, hopealla Blackberry Z30 ja pronssilla Galaxy S4.

Tämä ei vapauta kuitenkaan valmistajia tietystä vastuusta tässä. Alkuperäisen vertailun hännille jäävät laitteet jäivät hännille, koska moni valmistaja paketoi uskomattoman määrän (turhaa?) lisäohjelmistoa mukaan laitteisiin ja turhaan heikentävät käyttäjän laitteesta saamaa kokemusta.

Joka tapauksessa, laitteiden objektiivinen vertailu muuttui jälleen yhtä pykälää hankalammaksi, ainakin jos arviointikriteerinä ovat pelkät numerot. Pelkkiä spesifikaatioita vertailemalla ei laitteista saa enää objektiivista kuvaa - jos on koskaan saanutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.