Testissä LG G-Pad 8.3

Sain kokeiluuni LG:n tablettimalliston G-Pad 8.3-mallin, jota olenkin viime viikot hypistellyt yhdessä. Kyseessä on laajakuvainen tabletti, joka osaa muutaman omankin kikkansa muista Android-laitteista tuttujen toimintojen lisäksi.


Laite fyysisesti

Laite on hieman kookkaampi kuin aiemmin käyttämäni Nexus 7-tabletti, mutta ero ei ole hirvittävän suuri. Näyttö on varsin komea ja kuva näkyy sillä puhtaana. Mielenkiintoisesti laitteen kirkkauden voi säätää hyvin matalaksi mikä on näppärää esimerkiksi pimeässä käytettäessä. Tapaan katsoa netistä sivun tai pari (köh-köh Reddit köh) ennen nukkumaan menoa. Nexus 7:n kanssa olen joutunut käyttämään erillistä sovellusta pimentämään näyttöä keinotekoisesti muuttamalla vaaleita värejä tummemmiksi. G-Padin minimikirkkaudella tätä ei tarvitse tehdä, mikä on vain positiivista.

Fyysisesti laitteen reunat ovat pyöristettyjä ja laite on mukava kädessä - ei tietenkään samalla tavalla kuin puhelin, onhan kyseessä kuitenkin varsin kookas laite.

Laite ei sisällä sim-korttipaikkaa, vaan luottaa verkkoyhteydessä Wi-Fi-verkkoihin. Prosessoritehoa on riittävästi moniajoon, mikä toimiikin mainiosti QSlide-toimintojen kanssa. Laitteen muistin lisäksi löytyy median tallentamiseen sopiva muistikorttipaikka - ei mikään itsestäänselvyys enää nykyään. Mukavasti korttipaikka on laitteen ulkopuolella, joten muistikortin vaihtaminen ei vaadi laitteen uudelleenkäynnistystä.

Laitteen kaiuttimien äänenlaatu on kohtuullisen hyvä. Kuten pienissä kaiuttumissa aina, bassoja ei voi hehkuttaa, mutta musiikki ei särje vaan soi puhtaana. Musiikin ja videoiden kuunteluun laitteesta löytyvät vakiosovellukset ja LG:n omat ohjelmat musiikkia ja videota varten.

Käyttöliittymä

LG:n tulkinta Androidista on suhteellisen lähellä puhdasta Androidia, tietyillä mukautuksilla. Ensimmäiseen kikkaan törmää jo avattaessa: lukkoanimaatio nimittäin on melkoisen komea.


Lukkoruutu on mukautettava. Ehdottomana suosikkiominaisuutenani, G-Padin voi herättää virtanapin lisäksi tuplataputtamalla näyttöä. Kaksi napautusta näytöllä herättää laitteen, eikä virtanäppäintä tarvitse hapuilla. Tämä ominaisuus saisi yleistyä.

Perustyöpöytä on tuttu muista Androideista. Uusimpien laitteiden tapaan G-Padissa ylälaidan ilmoitusalue ja alalaidan toimintonäppäimien taustat on muutettu läpinäkyviksi, mikä aikaansaa mukavaa ilmavuutta. Käyttöjärjestelmä laitteessa on Android 4.2-pohjainen vaikka ulkonäkö viittaakin hieman uudempiin malleihin. 


G-Pad käyttää softanäppäimiä fyysisten sijaan peruskontrollointiin, mutta valikoima on erikoinen: näppäimet ovat oletuksena Paluu, Koti ja Valikko. Näkyviä näppäimiä saa mukauttaa asetuksista. Mukautus mahdollistaa pikanäppäimien värien mukautuksen ja näppäimien valinnan ja järjestelyn. Näppäimiin saa halutessaan mukaan myös ilmoitusalueen näyttävän näppäimen tai QuickMemon avaavan näppäimen. Häiritsevästi sovellusvaihtajaa ei saa valittua yhdeksi näppäimeksi, vaan se on haettava Koti-painiketta pitkään painamalla.


Kotipainikkeen päältä ylös pyyhkäisemällä pääsee myös Google Now-palveluun ja LG:n erikoisuutena oleviin Voice Mate ja QuickMemo-sovelluksiin.

Ylhäältä avautuva ilmoitusalue sisältää tavalliset ilmoitukset ja niiden lisäksi pika-asetukset ja LG:n omat QSlide-sovellukset. Asetusalue on Androidin vakio pienellä mukautuksella: väritetty uusiksi vaaleaksi, ikonit vaihdettu ja kytkimistä tehty fyysisten kytkinten näköisiä.


LG:n graafinen ulkoasu häviää Googlen omalle, mutta menettelee. Riippuu ehkä käyttäjästä luonnehtiako käyttöliittymää selkeäksi vai lelumaiseksi. Itse rauta on komeaa ja minimalistista, mutta käyttöliittymä ei harmittavasti toista tätä tyylikkyyttä. 


Työpöytien mukauttaminen tapahtuu painamalla työpöytää pitkään. Tämä avaa erillisen tilan jossa työpöydälle voi tuoda sovellusten kuvakkeita, widgettejä tai vaihtaa taustakuvaa.


Tavalliseen tapaan sovellusten kuvakkeita tai widgettejä voi tuoda myös sovellusvalikosta. Laitteen mukana ei tule kuin muutamia LG:n lisäämiä widgettejä.

QSlide

Ehkäpä mielenkiintoisin piirre G-Padissa ovat QSlide-sovellukset. Lyhyesti sanottuna ne ovat ikkunoissa pyöriviä sovelluksia perinteisten Windows-sovellusten tapaan:


Yläpuolella olevassa kuvassa on samanaikaisesti auki tiedostoselain ja verkkoselain. QSlide-sovelluksia voi olla avoinna kaksi kappaletta samanaikaisesti muiden sovellusten päällä. Sovellusten kokoa voi suhteellisen hyvin muuttaa alakulmasta ja ylhäältä löytyy myös läpinäkyvyyden hienosäätö jolla ikkunan saa näyttämään mitä alla näkyy - näppärä kun halutaan käyttää taustalla olevaa sovellusta. Sovelluksia siirretään raahaamalla niitä otsikkorivistä pitelemällä.


QSlide ohjelmia löytyy laitteesta videoiden katseluun (suosikkini), verkon selaamiseen, kalenterin tutkailuun, äänihallintaan, tiedostojen selaamiseen, laskentaan, sähköpostiin ja muistiinpanojen tekoon. Käyttöliittymältään kaikissa on ylhäällä sulkemisruksi ja läpinäkyvyyden liukusäädin.

QSlide-sovellukset eivät reagoi Androidin softanappeihin, vaan esimerkiksi QSlide-selaimessa palatakseen edelliselle sivulle, on painettava selaimen omaa paluupainiketta. Asuksen toteutus leijuvista ikkunoista on hieman toimivampi, muttei LG:n näkemystäkään voi huonoksi sanoa.

QPair

Yksi mielenkiintoinen sovellus on QPair. Sen avulla tabletin voi parittaa puhelimensa kanssa ja saada esimerkiksi saapuvat puhelut näkymään ilmoituksina tabletilla puhelimen sijaan.




Puheluominaisuus oli varsin näppärä: kun puhelimeen tulee soitto, näyttää G-Pad siitä ilmoituksen.


Ilmoituksesta ei sentään voi vastata puheluun, mutta puhelun voi halutessaan hylätä, tai siihen voi vastata tekstiviestillä.


Vastaavasti saapuneet tekstiviestit tulevat näkyviin tabletilla ilmoituksena ja niihin voidaan tabletin avulla vastata. Viestin lähettämisen hoitaa luonnollisesti puhelin, tabletti vain lähettää tiedot sille mitä lähettää. Aiempien arvioiden mukaan näin vastatut tekstiviestit jäisivät puhelimeen lukemattomiksi, mutta ainakin itselläni ne muuttuivat luetuiksi odotettuun tapaan.

QPair-sovelluksen voi puhelimiin ladata Play-kaupasta ja se toimii LG:n mukaan valtaosalla Android 4.0 ja uudemmista laitteista. Osa ominaisuuksista ei toimi kaikissa puhelimissa.

Ensiyrittämällä QPair-paritus ei onnistunut. Tabletissa QPair on jo esiasennettuna ja puhelimiin se täytyy noutaa Play-kaupasta. G-Pad ei suostunut pariutumaan minkään kanssa valittaen version olevan väärä. Muutaman päivän jälkeen paritukset alkoivat onnistumaan ja veikkaankin laitteen mukana tulleen QPairin olleen vanhempi kuin puhelimiin asennetun (vaikka G-Pad ei sille heti päivitystä löytänytkään).

Mielipide

LG:N G-Pad tulee varsin hankalaan markkinarakoon. Markkinoille on tullut melkoinen määrä edullisia tabletteja ja käyttökelpoisen Android-tabletin saa tällä hetkellä sadan euron hujakoilla olevaan hintaan. Näihin verrattuna G-Pad tarjoaa toki hyvän näytön, muistikortilla laajannettavuuden ja jämäkällä rakenteella varustetun laitteen.

Tablettina G-Pad yrittää myös lisätä jotain hieman vakiosta poikkeavaa LG:n sovelluksilla joista osa on varsin mukaviakin. Työympäristössä QSliden kaltainen moniajomahdollisuus voi oikeasti olla jopa todella hyödyllinen, esimerkiksi mahdollisuus pitää verkkosivua auki rinnalla sähköpostia kirjoitettaessa tai muistiinpanoaluetta auki verkkosivulta aihetta opiskeltaessa.

Laitteena G-Pad on varsin näppärä ja toimiva. Sen lisäominaisuudet ovat kohtuullisen hyvin toteutettuja ja toimivat niissä aihepiireissä mihin ne on tarkoitettu. Hieman parempaa mutta edullista tablettia etsivälle G-Pad ei ole lainkaan hullumpi vaihtoehto.

Kommentit