Osa-aikaisuus, nollasopimukset ja orjatyö

Osa-aikaisten työelämä on jälleen noussut tapetille. Keskustelua ovat herättäneet erityisesti nollatuntisopimukset tai liian pieni työtuntien määrä. Keskusteluun liittyy aina myös se porukka jonka mielestä kaikki osa-aikaisuuden reilummiksi tekevät toimet ovat paholaisesta ja tuhoavat Suomen yritykset.

Valitettava totuus on kuitenkin kylmäävä: nollasopimuksissa ja osa-aikaisuudessa on erittäin suuria ongelmia, joiden vakavuus vaihtelee hyväksikäytöstä lähestulkoon orjatyöhön. Valitettavasti orjatyötäkin voidaan puolustaa jos oikein mielikuvitusta venytetään ja jotkut puolustavat.

Nollatuntityösuhde

Nyt keskustelu heräsi kun Demarit repäisivät: he nimittäin haluavat eroon ongelmallisista nollatuntisopimuksista. Nollasopimuksella tarkoitetaan työsuhdetta jossa viikottaista työtä ei välttämättä ole tarjolla lainkaan, eli työntekijä saattaa saada töitä tai olla saamatta, riippuen täysin työnantajan oikuista.

Nollasopimuksia sovelletaan erityisesti aloilla joille tulijoita on helppo saada ja koulutusta ei vaadita merkittävämmin. Kaupan kassat ja vartijat ovat kaksi yleistä nollasopimuksista kärsivää ihmisryhmää, mutteivat ainoita.

Nollasopimukset ovat muutenkin ehkä yksi ongelmallisimpia osa-aikaisen työn muotoja työntekijän oikeuksien kannalta ja monesta syystä. Irtisanomissuojaa työntekijällä ei tällaisessa työsuhteessa ole minkäänlaista, sillä työnantaja voi vaan olla antamatta tunteja henkilölle. Näin käy valitettavan helposti, esimerkiksi työtaisteluihin tai erimielisyyksiin liittyvissä tilanteissa, joissa työnantaja voi mielivaltaisesti rangaista ongelmallisiksi kokemiaan työntekijöitä.

Työsuhteesta ei siis välttämättä pääse eroon kun irtisanoutumalla itse - vaikka työtunteja ei olisi kuukausiin saanutkaan. Tämä on valitettavasti erittäin tuhoisaa työntekijälle itselleen sillä irtisanoutumalla saa niskaansa karenssia, eli työntekijä menettää mahdolliset työttömyystukensa moneksi kuukaudeksi.

"No älä irtisanoudu, vaan etsi töitä kun olet nollatunneilla kotona!" sanoo ideologi. Paitsi että työnantaja voi tässä tilanteessa ryhtyä hankalaksi ja hyödyntää esimerkiksi kilpailukieltosopimuksia. Näin nollatuntityöntekijä ei edes voi hakea muita töitä omalta alaltaan irtisanoutumatta. Tämä ei muuten ole mikään teoreettinen uhkakuva, vaan niin on myös käynyt.

Valitettavan monesti työvuorot tarjotaan myös lyhyellä varoitusajalla, jolloin elämää on mahdoton suunnitella eteenpäin. Sairasloman palkka jää myös helposti maksamatta, kun jos työntekijä on kipeänä, hänet vaan jätetään merkitsemättä työvuorolistaan.

Nykytilanteessa jossa maassamme on edelleen järjettömästi työttömyyttä, nollasopimuksia on valitettavan helppo saada läpi, varsinkin vähemmän koulutetuille.

Osa-aikaisuudella eroon työnantajan lakisääteisistä velvollisuuksista

Osa-aikainen työ ei itsessään ole välttämättä paha ilmiö. Esimerkiksi opiskelijoille osa-aikatyö on erittäinkin hyvä vaihtoehto ja mahdollistaa oman kestämättömän heikon ansiotason nostamisen siedettäväksi. Jos osa-aikaisuutta käytettäisiin vain työssä jossa se on oikeasti tarpeen, ei siinä olisi ongelmia, mutta valitettavasti näin ei ole: osa-aikaisuudesta on tullut monelle suurelle työnantajalle tapa välttää maksamasta monia työntekijöille laillisesti kuuluvia korvauksia.

Osa-aikaisten voidaan varsin perustellusti sanoa olevan rutiininomaisesti hyväksikäytetyin työntekijäjoukko ja työnantajista valitettavan moni rikkoo (tai kiertää) lakia suhteellisen avoimesti osa-aikaisuuksien avulla. Esimerkiksi tilanteessa jossa työtä olisi enemmänkin tehtäväksi moni työnantaja mieluummin palkkaa uusia osa-aikaisia kun tarjoaa lisätöitä osa-aikaisilleen. Tämä voi tuntua tyhmältä, mutta tähän on syy: jos osa-aikainen tekee jatkuvasti riittävän tuntimäärän töitä, pitää hänelle alkaa maksamaan kaikenlaisia kesälomia ja muuta. Näin turhat lomakorvaukset voidaan jättää maksamatta.

Työnantajille on halvempaa palkata uusia osa-aikaisia ja maksaa kaikille vain absoluuttinen minimi. Tämä valitettava käytäntö on eräissä kauppaketjuissa ollut kassojen kohtalo jo vuosia. Ja tämä on myös varsin laitonta, vaikka äskettäinen käräjäoikeus päättikin kyseisen toiminnan olevan täysin luvallista.

Osa-aikaisten ongelmat eivät ole mikään uusi juttu. Osa-aikaisia on pantu halvalla varmaankin aina, esimerkiksi vuodelta 2010 oleva Taloussanomien artikkeli kuvaa pitkälti tilannetta joka on käsillämme edelleen.

Vastapropagandaa

Silti erinäiset ideologit ja propagandistit tahtovat säilyttää tilanteen tällaisena - eli antaa työnantajien halutessaan hyväksikäyttää matalapalkkaista työvoimaa (jonka elinkustannukset sitten siirtyvät näppärästi valtiolle täydennettäväksi!). Tässä keskustelussa tuodaan aina esille ne ihmiset joilla on osa-aikatyötä ja jotka tahtovat pitää työnsä sellaisena.

Tämä on täysi harhautus, sillä harvempi osa-aikainen tahtoo tehdä osa-aikaista työtä pitkäaikaisesti ja vielä harvempi tahtoo tehdä nollatuntisopimuksella työtä. Pieni vähemmistö toimii näin todisteena että enemmistöä saa vapaasti narrata.

Sitten ovat ne ideologien kaksi suosikkia: Suomen kilpailukyky ja yrittämisen vaikeus tässä yrityksiä vihaavassa maassa.

Molemmat perustelut ovat sitä ideologista valehtelua. Suomen kilpailukyky on muuten maailman parhaita ja Suomi on erittäin yritysystävällinen maa. Silti, jos lopetamme ihmisten hyväksikäytön, on se esimerkki siitä miten yritysvihamielisiä olemme ja se tuhoaa kilpailukykymme kokonaan. Elämme nihkeitä aikoja jos maailman parhaisiin kuuluva kilpailukyky voi tuhoutua orjatyön kieltämisellä.

Kommentit

  1. Rupesin miettimään kuka tälläisistä sopimuksista noin lähtökohtaisesti saisi mitään positiivista irti jos isoja yrityksiä ja niiden palkkataktikointia ei oteta huomioon. Ainoa mikä tuli mieleen on että nollasopparilla voisi vaikka mikroyrityksessä korvamerkitä että jos töitä tulee tarjolle, niin sinä sitten pääset tekemään ne. Tässäkin tietty se että silloin nollasopparilaisia pitäisi sitten olla vain se yksi eikä epälukuista joukkoa varalla. Tähän verraten voisi kyllä sanoa että hyödyt ovat paljon pienemmät kuin haitat, jos nollasopparia kuitenkin tukiasioissa sekä työvoiman tilastoinnissa käsitellään kuin mitä tahansa muutakin työsopimusta.

    Osa-aikaisten palkkaaminen vanhan työvoiman lisätunnittamisen sijaan on ajoittain perusteltua jos työvoimaa tarvitaan tiettyyn aikaan enemmän, esimerkiksi terveydenhuollossa aamut ovat yleensä kiireisiä mutta päivä- ja iltatoiminnoista selvitään vähemmälläkin väellä. Jos aamuihin tarvitaan lisäkäsiä ei olemassaolevien työntekijöiden lisätunnittaminen auta jos he ovat jo joka tapauksessa töissä siihen aikaan.

    Ainoa mikä tässä tekstissäsi enemmän särähtää korvaan on se että puhut yrityksistä yhtenäisenä joukkona. Työvoiman osalta haasteet kuitenkin ovat aika erilaisia parin hengen mikroyrityksessä tai maatilalla verrattuna vaikka s-konserniin tai laakkosen autohuoltoon. Mikroyrittäjälle suomalainen työntekijä etuisuuksineen on iso riski ja kallis hankinta, isommassa yrityksessä yksittäisen ihmisen mahdolliset sairastumiset, äitiyslomat ja muut ovat vain kuluerä joka ei oikeasti aiheuta harmaita hiuksia tai kaurapuurokuuria johtoportaalle. Toki työvoima on verrattain kallista, mutta kuten sanottu, ei niin kallista isommille yrityksille etteikö sen kanssa pystyisi elämään.

    VastaaPoista
  2. Nollasopimukset toimivat joissain tilanteissa. Esimerkiksi opiskelijoiden työskennellessä harjoittelijoina. Silloin tuntimäärän sitomattomuus on nimenomaan työntekijän etu, niin opiskelut voi aina pistää etusijalle.

    Monelle noi ei varmaan toimi kovin hyvin ja ainakin kilpailukielto tuntuu aika epäreilulta. Kilpailukiellon vastineeksi pitäisi vaatia työnantajaa takaamaan joku minimituntimäärä.

    Lomasäädökset osa-aikaisuuksissa pitäisi parrantaa muutenkin nykyisestä. On typerää, että tiettyjen tuntimäärien kohdalla on kynnyksiä. Kaikki edut voisivat vain skaalautua portaattomasti tuntimäärän mukaan, jolloin kellekkään ei tulisi tarvetta kikkailla sopimuksilla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.