Johtajia motivoi palkka, duunareita "haasteet"

Puhumme aivan eri kieltä kun puhumme johtajien tai duunarien palkoista ja motivaatiosta: duunaria motivoi haaste, johtajaa palkka. Viimeisimpänä tämä ajatus näkyi Ylen jutussa johtajista ja heidän motivoinnistaan.

Tämä narratiivi on häkellyttävän yleinen. Siinä työmiehen täytyy joustaa yhteisön parhaaksi ja häntä motivoivat haasteet. Köyhemmät jopa menettävät motivaationsa jos saavat liikaa rahaa! Johtajat taas ovat etuoikeus yritykselle. Heitä on motivoitava palkalla tai heitä ei saada edes työpaikalle. Puhumattakaan siitä miten ilman kunnon kompensaatiota he loikkaavat kilpailijalle ja vievät salaisuudet ja osaamisen mukanaan.

Duunarien pahaa käytöstä estetään uhkasakoilla ja luomalla Lex Nokian kaltaisia vakoilulakeja. Työntekijöitä pitää muutenkin pitää vähän varuillaan, eiväthän ne tee kunnolla töitä ellei joku heiluta piiskaa sopivasti.

Johtajien pahaa käytöstä pyritään ehkäisemään siis hyvällä, duunarin pahalla. Samat säännöt eivät päde molempiin ryhmiin, kaksoisstandardi on käsinkosketeltava. Tiedämme myös miten tietyn palkkaustason jälkeen palkka ei kasvata motivaatiota - paitsi jos tietysti olet ns. huippujohtaja, jotka ovat liekeissä vasta kun saavat huippuoptioita.

Näinhän se menee.2 kommenttia:

  1. Oikeastihan asia enemmänkin päinvastoin. Mekaanisessa työssä suuremmat ansiot motivoivat, mutta luovuutta ja ajattelua vaativassa työssä suurista bonuksista on jopa on haittaa. Tästä lisää mm. Daniel Pinkin motivaatiota koskevassa Ted Talk:ssa: http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation?language=en

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekaanisessakin työssä on tietty katto, minkä jälkeen lisävaluutta ei lisää työmotivaatiota, mutta olet tässä kyllä oikeassa. Stimuloiva työ ei vaadi pelkkää palkkaa motivaation lähteeksi.

      Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.