Näin luot Mac OS El Capitan asennusmedian USB-muistitikulle

Haluatko asentaa uuden hienon El Capitan-version Mac OS-käyttöjärjestelmästäsi useammalle Macille? Päivitys on melko kookas, eikä sitä ole mukava ladata monta kertaa, erityisesti jos verkkoyhteytesi on hidas. Voit kuitenkin halutessasi luoda erillisen USB-asennusmedian, jolta voit päivittää niin monta tietokonetta kun vaan haluat.

Tässä ohje miten voit luoda El Capitan-käynnistysmedian USB-muistista. Mediaa voi käyttää luonnollisesti myös seonneen Mac-tietokoneen uudelleenasennusvälineenä.


Tarvitset tähän 8 Gt-usblevyn (tai suuremman) ja toimivan Mac-tietokoneen jolla pääset Appstoreen. Windows-tietokone ei tähän käy, sillä tarvittavien tiedostojen lataaminen on sillä hankalaa.

Vaihe 1: Lataa tiedostot

Ensimmäisenä lataamme tietokoneelle El Capitanin asennustiedostot. Tämä voidaan tehdä Appstoren kautta.  Tämä käy helposti jos tietokone jolla olet ei vielä ole päivitetty El Capitan-versioon, voit tällöin yksinkertaisesti avata Appstoren ja valita El Capitan-päivityksen sen etusivulta.

Jos olet päivittänyt tietokoneesi jo, täytyy lataus tehdä uudelleen ja saatkin asennuspaketin ladattua pienellä kiertokeinolla seuraavasti: Avaa Appstore ja napsauta sieltä ylälaidasta Purchased-nappia Option-näppäin (eli Alt) pohjassa. Aiemmin lataamasikin ohjelmat tulevat näkyville. Etsi sieltä OS X El Capitan ja lataa se.


Voit latauksen aikana siirtyä kakkosvaiheeseen ja valmistella muistitikun. Jos lataus ehtii valmistua odottamattoman nopeasti ja asennusohjelma avautuu, älä vie asennusohjelmaa eteenpäin äläkä sulje sitä. Siirrä se vaikka sivuun ja palaamme siihen myöhemmin.

Vaihe 2: Muistitikun valmistelu

Kiinnitä vähintään 8 Gt-kokoinen muistitikku ja Avaa Disk Utility eli Levytyökalu. Löydät tämän helpointen oikean ylänurkan Spotlight-haun avulla, syötä sinne siis hakusanaksi Disk tai Levy.

Levytyökalussa etsi kiinnittämäsi muistitikku. Siirry Partition-välilehdelle ja valitse Partition Layot-valikosta "1 Partition". Anna tikulle kiva nimi, omani nimeksi laitoin Kapu, oletusnimi on Untitled. Muista nimi, tarvitset sitä seuraavassa vaiheessa. Valitse Format-kohtaan tiedostojärjestelmäksi Mac OS Extended (Journaled).
Napsauta sen jälkeen Options-painiketta ja valitse "GUID Partition Table" ja hyväksy OK:lla.

Viimeistele valitsemalla Apply ja hyväksy mahdollinen kysely. Sulje Disk Utility kun muistivälineen asennus on valmis.

Vaihe 3: Tiedostot tikulle

Tähän vaiheeseen voit edetä vasta kun Mac OS X El Capitanin lataus on valmistunut. Kun näin käy, avautuu ruudulle automaattisesti asennusohjelma joka asentaisi El Capitanin tietokoneellesi. Älä sulje tätä ohjelmaa, äläkä vie asennusta eteenpäin sen kautta. Siirrä ohjelma syrjään ja tee seuraavat toiminnot jotta saamme asennustiedostot siirrettyä muistimedialle.

Avaa Terminaali  (Spotlight-haku on helppo tapa tähän). Terminaaliin täytyy kopioida seuraava koodi:
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Kapu --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction
HUOM: Muistatko minkä nimen annoit muistimediallesi? Yläpuolella oleva koodi olettaa sen olevan Kapu. Jos nimesit mediasi muuten, vaihda nimi myös tuosta koodista ennen kun suoritat sen.

Kopioi siis yläpuolella oleva koodi (muuta sitä muistivälineesi nimen mukaan) ja liitä se terminaaliin ja suorita painamalla Enter-painiketta. Koska kyseessä on sudo-komento, vaatii se vielä järjestelmäsi salasanan syöttämisen. Järjestelmätiedostojen kopiointi muistilaitteelle alkaa ja vie jonkin aikaa. Terminaalissa lukee Done kun operaatio on valmis.


Terminaalin voi tämän jälkeen sulkea. Jos haluat tarkistaa tekemäsi median, avaa se Finderissä löydät suunnilleen tämän näköisen muistilaitteen:
Asennusmedia on nyt valmis. Ennen kun irroitat muistitikkua, poista se raahaamalla työpöydällä oleva muistitikun kuvake roskakoriin ja irroita tikku vasta sitten sitten.

Vaihe 4: käyttöjärjestelmän asentaminen

Yosemite voidaan asentaa asennusmedialta Mac-tietokoneeseen seuraavasti. Sammuta tietokone ja kytke luomasi muistitikku siihen. Käynnistä tietokone sitten ja pidä Option (eli Alt)-nappia pohjassa kunnes ruudulle avautuu valikko jossa kysytään miltä levyltä haluat käynnistää tietokoneesi. Valitse USB-muisti, tunnistat sen oranssisävyisestä kuvakkeesta.

Asennus käynnistyy ja voit nyt asentaa tietokoneellesi Mac OS-käyttöjärjestelmän seuraamalla asennusohjelman ohjeita.

Lue myös miten tehdä asennusmedia Mac OS Yosemitestä.


Asenna Mac OS El Capitan useammalle tietokoneelle yhdellä latauksella: luo asennusmedia muistitikulle. http://bit.ly/1ORZ7o1
Posted by Tämä Päivä on 4. lokakuuta 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.