Perussuomalaisten uskottavuus on mennyttä

Perussuomalaisten noususta povattiin kaikenlaista, mutta kun he lopulta pääsivät vallankahvaan kävi juuri se mitä oli veikkailtu: homma suli pahasti käsiin. Viimeinen uskottavuus meni Sebastian Tynkkysen tapauksen kanssa ja osoitti hyvin millainen eläin Perussuomalaisten puolue on: se muistuttaa pahasti vesikauhuista koiraa.

Puolue tekee kuolemaa ja lienee aika päästää se tuskistaan.
Persujen uskottavuus on ollut koetuksella siitä kun puolue pääsi eduskuntaan. Toki se oli koetuksella jo sitä ennen, kiitos natsihenkisten kommenttien ja erinäisten äärinationalistien, mutta heillä oli vielä toivoa. Persut keräsivät paljon ääniä ns. duunariluokalta, jotka kokivat muiden puolueiden hylänneen heidät. Syrjäytynyt kantaväestö oli myös tiukasti persujen takana.

Vallan vahtikoirat

Ennen valtaan pääsyä, puolueella oli myös tavallaan roolikin jossa he olisivat voineet olla varsin hyviä. Eduskuntaan tarvittiin joku koira haukkumaan ja pitämään muita varpaillaan. Tässä roolissa persuista olisi voinut olla oikeasti jotain hyötyäkin, jos ei muuta niin ravistelemalla vanhojen puolueiden valtarakenteita.

Kun valtaan päästiin tuli persuille näytön paikka. Pelkkä haukkuminen ei enää riittäisi, pitäisi mennä sanoista tekoihin. Ja siinä kaikki meni metsään.

Persut aloittivat valtakautensa pettämällä kaikki oleelliset vaalilupauksensa. Opintorahalupauskohuun persut eivät osallistuneet Kepun ja Kokkarien tapaan. Tämä on kuitenkin laiha lohtu, sillä lukuunottamatta "väliaikaisen" autoveron poistoa, mitään lupauksia ei ole pidetty. Kreikka sai tukensa, maahanmuutto kiihtyy ja kansalaisilta leikataan.

Persujen habitukseen kuului alusta asti vallan ja järjestelmien kritisointi, mikä sopi oppositiopuolueelle itseasiassa kohtuullisen hyvin. Hauskasti Persut eivät osanneet lopettaa tätä kun vallankahvaan päästään. Persujen puheita kuunnellessa vaikuttaa kun he edelleen olisivat oppositiossa ja unohtaneet että hehän voivat vaikuttaa asiaan. He ovat hallituspuolue, he voivat säätää lakeja ja muuttaa järjestelmää, mutta silti persujen puheenvuoroissa näkyy jatkuvasti sama henki. Jotenkin vihervasemmisto edelleen kampittaa heitä vaikka vihervasemmisto on syvällä oppositiossa.

Kun koira oppii haukkumaan, se ei osaa lopettaa, silloinkaan kun se voisi tehdä asialle jotain, se vain haukkuu.

Sebastian Tynkkysen kiintoisa tapaus

Viimeinen naula uskottavuuteen oli Sebastian Tynkkysen tapaus. Persujen kannatuksen romahduksen johdosta Tynkkynen halusi kriisikokouksen ja mikä pahinta, kehtasi sanoa ääneen miten puolue oli pettänyt kaikki vaalilupauksensa. Soini ei tästä pitänyt ja järjesti Tynkkysen erottamisen.


Erottaminen oli puhdas kostotoimenpide. Perusteluna käytettiin väitettyä lain rikkomista, tosin kyseinen laki ei enää ole ollut voimassa, mutta eihän faktat persuja koskaan ole häirinneet. Lisäksi lain rikkomista ei ole todennut mikään lakia valvova instanssi, kuten poliisi tai tuomioistuin. Persujen puoluehallitus halusi erottaa Tynkkysen koska Soini oli näin määrännyt ja keksimällä keksi perustelun. Tynkkynen oli Persujen sisällä kehdannut tehdä kaksi rikosta: puhua Soinia vastaan ja olla suosittu.


Erottaminen ei ole persujen riveissäkään mennyt täysin läpi. Esimerkiksi Jussi Halla-Ahon kommentti asiasta viilsi Facebookissa varsin terävästi:

Halla-Aho on erityisen sopiva henkilö kommentoimaan asiaa: Halla-Aho on tuomittu oikeudessa rikoksesta (tosin tuomio oli aivan naurettava ja sen perustelut vielä naurettavampia) ja häntä ei erotettu puoleesta. Tynkkystä ei ole tuomittu, edes syytetty, mutta silti fudua jaeltiin. Neuvostoliiton omaan ensin päätettiin että henkilö on syyllinen, sitten keksittiin mihin.

Itse erottaminen oli sentään kaikin puolin kypsästi ja asiallisesti hoidettu - vitsi-vitsi! Tynkkynen erotettiin kaikessa hiljaisuudessa todennäköisesti vielä laittomasti. Tynkkystä ei asiassa kuultu, vaan hänelle ilmoitettiin myöhemmin että fudut tuli ja tämäkin tehtiin vasta kun Tynkkynen oli ulkomailla. Kypsyysaste tuntuu ala-asteen tasoiselta - mikä onkin sopivaa, koska tiedämme kenen käsialaa tämä oli. Saman ala-asteen hengen kun löydät myös Timo Soinin "plokista". Lukekaa joskus jos haluatte facepalmata itsenne hengiltä.

Perussuomalaiset ovat siis puolue joka ei todellakaan ole mikään kansanliike. Se edustaa puhtaasti Timo Soinin tahtoa ja sitä vastustavat tuhotaan pois häiritsemästä. Soini puhuu populistista p*skaa ja on valmis syömään sanansa heti kun hänelle vaan sopii. Äänestäjille persujen valehtelu avautui vaalien jälkeen ja nyt Tynkkys-show on paljastanut puolueen luonteen.

Uhanalainen Persupetoeläin

Kyseessä on lähes totalitäärinen, yhden johtajan omistama organisaatio. Puolue tekee mitä sen ylipäällikkö käskee. Puolue on Soini ja Soini on puolue. Lupauksia tehdään vaikkei niitä voitaisi missään maailmassa pitää ja sana syödään heti kun tilaisuus tulee. Takki kääntyy tehokkaammin kun männävuosien kepulaisilla konsanaan. Erimielisyyttä ei suvaita ja linjasta poikkeavat äänet erotetaan keskustelemisen sijaan.

Persujen kohtalon hetket saattavat hyvin olla käsillä. Kannatus sulaa kovaa vauhtia kun pettyneet äänestäjät liukenevat ja puolueväen sisällä tunnelma tuskin on sen parempi. Monet puolueen aktiiveista varmasti uskoivat puolueen vaalilupauksiin ja katsovat nyt kauhulla miten uudeksi työväenpuolueeksii itseään puuhannut persujoukko on mukana rakentamassa EK:n märistä unista tulevaa politiikkaa.

Jos ihmettä ei tapahdu, persujen tarina vallankahvassa on ohi. Puolue tulee sulamaan pienpuolueeksi ja katoamaan. Puolueella on mahdollisuuksia mutta ei Soinin kanssa. Jos puolue haluaa koskaan enää olla uskottava, on sen puheenjohtajan vaihduttava.

Häntä ei vähällä vaihdeta, mutta jos puolue haluaa saada uskottavuutensa takaisin, ei heillä ole vaihtoehtoa. Eikä Soinilla tässä hätää olekaan: puolueen varat ja omaisuus kun ei ole persujen hallinnassa. Se on näppärästi säätiöity! Säätiössä valtaa käyttää pieni piiri Persujen edeltäjän SMP:n väkeä, Soini yhtenä heistä. Jos Soini saa kenkää, hän on edelleen persujen vallan ytimessä.

Eipä se mitään, auringonlasku on persuille koittanut. Viimeinen sammuttaa valot.Viimeiset kuukaudet ovat ehkä merkkejä perussuomalaisten tarun loppumisesta. Uskottavuus on mennyttä ja sitä tuskin saadaan palautettua, ainakaan Soinin kanssa.

Lähettänyt Tämä Päivä 26. lokakuuta 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.