Palaavatko simpukkapuhelimet? Testissä LG Easy Smart

Tällä kertaa Tämä Päivä testaa hieman erilaisen laitteen: LG:n Easy Smart H410-älypuhelimen. Laite on edullisemman pään Android-malli, jonka erikoisuus tulee muodosta. Kyseessä on kun onkin simpukkamallinen puhelin. Voiko tämä 2000-luvun alun suosikkimuotoilu pelata vielä 2015? Sen selvitin ja tässä mielipiteeni tästä hieman erilaisesta laitteesta.



Retroa

Olen aina pitänyt simpukkapuhelimista tai puhelimista jossa on konkreettinen liikkuva osa. Menneen ajan suosikkeihini kuuluivat Nokian 7110 ulosliukuvalla kannellaan, Motorolan  Razr-sarja josta omistin v3x-mallin ja ehkäpä Nokian legendaarisin älypuhelin, N95 kahteen suuntaan liukuvalla näppäimistöllään.

Näissä puhelut olivat jotenkin luontevia vastata. Et painanut nappia tai pyyhkinyt näyttöä, vaan avasit puhelimen. Fyysinen toiminto oli luonteva ja selkeä, tiesit tekeväsi jotain. Lisäksi erityisesti simpukkamallit istuivat puheluihin hyvin, pitkä ja hieman taipunut rakenne oli mukavampi naamaa vasten, sait kaiuttimen hyvin korvalle ja mikrofonin hyvin suun lähettyville.

Pääsyy tykkäämiseeni on tietysti se miten tykkään mekanismeista. Avautuva kansi, esiin liukuva näppämistö ja jousella avautuva kansi ovat hyvin tyydyttäviä käyttää.

Nämä suunnitteluratkaisut ovat nykyisin harvinaisuuksia. Nykypäivän älypuhelin on tasainen laatta, käytännöllinen mutta mekanismien ystävälle tylsä.

Kun sitten kuulin simpukkamallien mahdollisesta renessanssista, oli minun tartuttava tilaisuuteen ja LG lainasikin minulle arvostelukappaleen Easy Smart H410-mallistaan. Laite on monella tavalla erilainen kun laitteet joita yleensä testaan. Muodon lisäksi laite on huomattavasti edullisemman pään tekniikkaa kun muut testaamani, jotka ovat tähän asti olleet lähinnä huippumalleja kalleimmasta hintaluokasta, kuten Samsung Galaxy S5 tai OnePlus 2.

Easy Smart ei älypuhelimena pärjää näille laitteelle jos mittaamme sen toimintaa vain älypuhelimena, mutta tässä laitteessa onkin kyse jostain muusta.

Paketti ja varustelu ja laite

Arvosteluun saamani laite oli ulkomaiden markkinoiden malli, joten paketissa luki sen vaihtoehtoinen nimi: Wine Smart. Paketin sisältö oli tyypillinen: puhelin, akku, kuulokkeet, microUSB-johto ja seinäadapteri. Irrotettava akku on nykyisin jo harvinaisuus joten siitä pisteet.

Laite itsessään on tietysti paketin mielenkiintoisin osa. Easy Smart on nahkapäälysteinen (tai ainakin nahan näköisellä muovilla päällystetty) ja erittäin miellyttävän tuntuinen kädessä. Laite tuntuu jämäkältä, mutta se ei ole kylmä ja kova kuten metallirunkoiset sukulaisensa.



Kun kannen avaa, iskee retrofiilis kun tuhat korkeajännityksen numeroa: puhelin jossa on fyysiset puhelimen näppäimet!


Näppäinasettelu muistuttaa itseasiassa jossain määrin vanhaa Razr-puhelintani vuosien takaa. Näppäimien tuntuma on varsin hyvä, tosin myönnän ettei minulla ole vuosiin ollut fyysisiä näppäimiä käytössä, joten vertailukohtana on lähinnä näyttönäppäimistöjen käyttö.

Numeronäppäimien lisäksi laitteessa on nelisuuntainen suuntaohjain, Androidin vakiopainikkeet (paluu, koti, sovelluksenvaihtaja) ja neljä pikanäppäintä toimintoihin pääsyyn joista yhden toiminnon saa määrittää itse haluamansa ohjelman käynnistimeksi.


Käyttö

Easy Smart on varsinainen blast from the past johon yhdistyy nykyisyyttäkin. Älypuhelimena yksin laite on varsin kömpelö. Android-sovelluksia voi hallita rajoitetusti näppäimillä, esimerkiksi kaikkia kokeilemiani sovelluksia voi vierittää ylös ja alas suuntanäppäimillä mikä on varmasti monen mieleen.

Kosketusnäytön käyttö oli aluksi kömpelöä, kunnes opin pitelemään laitetta oikein. Easy Smartista saa luontevasti otteen kun haluat käyttää fyysisiä näppäimiä, kosketusnäytön käyttö vaatii vähän kokeilemista että luonteva käyttöasento löytyy. Näyttö reagoi painalluksiin yllättävän hyvin ja hutipainalluksia tuli odottamattoman vähän testini aikana.

Kosketusnäytöksi näyttö on kuitenkin varsin pieni ja yksityiskohtaisia asioita sillä on hankala tehdä. Monet perusasiat sillä kylläkin onnistuvat ja pystyin sujuvasti selaamaan Facebookia, kirjoittamaan päivityksiä, katsomaan videoita YouTubesta ja lähettelemään WhatsApp-viestejä. Laite toimi myös moitteettomasti Chromecastin kanssa ja sain median näkymään televisiossa langattomasti.

Käyttöliittymä laitteessa on mukautettu Android. Käyttäjä voi valita perinteiseen tapaan toimivan aloitusnäytön ja yksinkertaisemman vähemmän mukautettavan välillä. Vasemmalla mukautettava näkymä ja oikealla yksinkertainen:


Meni hetken aikaa ennen kun totuin kirjoittamiseen. Ensin hapuilin refleksinä näytölle tulevaa näppäimistöä ja kirjoitin sillä. Tajusin kuitenkin äkkiä että fyysisiä nappejahan tässä pitää käyttää. Ja yhtäkkiä retrofiilis iski kaksinkertaisella voimalla. Numeronäppäimillä kirjoitetaan nimittäin wanhan kunnon ennakoivan T9-näppäimistön avulla. Risuaita-nappia pohjassa pitämällä pystyt vaihtamaan ennakoivan ja ennakoimattoman välillä ja tämä tuli pian tarpeeseen sillä slangi tai oudot ja eksoottiset sanat eivät ennakoivalla syötöllä onnistuneet. Valtaosa normaalitekstistä oli kuitenkin ilo kirjoittaa, T9-ennakointi toimi paremmin ja ennusti paremmin kun takavuosilta muistan.

Kirjoittaminen oli hieman hitaampaa kun isompien älypuhelimien näyttönäppäimistöiltä, mutta lähinnä ennakoinnin pettämisen takia. Kun ennakointi toimi, kirjoittaminen sujui vauhdikkaasti. Lisäksi fyysisillä näppäimillä kirjoittamisessa on tiettyä varmuutta, tiedät koko ajan mitä painat. Tämä sai minut himoamaan entistä enemmän älypuhelinta täydellä fyysisellä näppäimistöllä - odotankin nyt entistä suuremmalla mielenkiinnolla Blackberry Priv-mallia.

Jos kirjoittaminen jäi vähän hitaaksi, sai se minut hinkuamaan soittamista. Puhuminen oli erittäin tyydyttävä kokemus Easy Smartilla. Simpukkamalli on kirjaimellisesti tehty puhumiseen. Oikean puhelimen muotoinen luuri on merkittävästi mukavampi puhumiseen kun mikään testaamani älypuhelin. Äänen laatu ei ole sen parempi, mutta puhelin "istuu" kasvoille hyvin, mikrofoni ja kaiutin ovat heti oikeissa kohdissaan.

Onko se älypuhelin?

Ensikäynnistyksen ja verkkoon liittämisen jälkeen Easy Smart päivitti itsensä Android 5.1-versioon. Laitteen sisällä hyrrää siis varsin tuore Androidin versio. Älypuhelimena Easy Smart pelaa kohtuullisesti.

Isoin heikkous on näyttö. Näytön värien toisto on kalpea ja tarkkuus vain HVGA (480x320). Näytön koko on 3,2" joten tarkkuudeksi jää 180ppi.


Näytöstä saa selvää, mutta sen laatu ei muuten ole erityisen kaksinen. Kuvan värisävy ei ole täysin luonnollinen. Sovellukset tuntuvat varsin ahtailta tässä jos olet käyttänyt modernimpaa älypuhelinta, oma pudotukseni 5,5" näytöstä 3,2" oli melkoinen ja herkempi voisi kärsiä vaikka näyttöklaustrofobiasta.

Laitteen ytimenä on neliydinprosessori 1,1 Ghz teholla. Perussovelluksiin tämä riitti varsin hyvin, hienommissa peleissä teho loppui kesken. Sovelluksia rajoitti suoritinta enemmän rajoitettu tallennustila. 4 Gt:n tallennustilaan ei montaan nykysovellusta asenneta.

Ominaisuuslista sisältää tärkeimmät asiat. 4G-laitteen verkkoyhteydet olivat mukavan rivakat. Laite osaa yhdistää myös Wi-fi-verkkoon ja jakaa oman verkkoyhteytensä Wi-Fi-hotspottina. Bluetooth löytyy myös, mutta NFC puuttui.

Akku laitteessa oli vaatimaton 1700 mAh, mutta siitä huolimatta laitteen käyttöaika oli varsin hyvä, kiitos rauhallisen prosessorin ja pienen näytön. Easy Smart kesti helposti muutaman vuorokauden kevyellä käytöllä, pari raskaammalla - riippuen tietysti käytöstä. Esimerkiksi kun käytin sitä wlan-tukipisteenä tietokoneelleni, kului akkua tunnissa viidennes. Luonnollisesti tällaisessa käytössä puhelin on yleensä kytkettynä virtalähteeseen.



Easy Smartin tehot riittivät hyvin peruskäyttöön. Laite ei kokeiluni aikana jumiutunut kertaakaan ja vaikka animaatiot eivät aina toistuneet pehmeimmin, kokemus oli suhteellisen jouhea. Android Lollipopin pehmeys toimi myös vaatimattomammassa raudassa. Testasin myös muutamaa peliä ja kokemukset olivat odottamattomia, esimerkiksi Angry Birds 2 toimi laitteessa sujuvasti.

Odotin älypuhelinkäytöstä paljon nihkeämpää kokemusta, mutta parin päivän jälkeen laitteeseen tottui ja sen kanssa jopa pärjäsi. Easy Smart oli yllättäen myös älypuhelin. Easy Smart häviää monessa asiassa saman hintaluokan "perinteisemmille" älypuhelimille, mutta se ei kilpailekaan niiden kanssa samoilla viivoilla.

Onko se peruspuhelin?

Easy Smart on hybridi. Se on peruspuhelin jossa on täysin Android-käyttöjärjestelmä. Tämä avaa puhelimelle huomattavan määrän lisätoimintoja, mutta suurin osa niistä vaatii kosketusnäytön käyttöä. LG:n omia perussovelluksia voi käyttää pelkillä näppäimillä, mutta muiden kanssa kosketusnäyttöön on turvauduttava.

Tekniikkarajoittuneelle käyttäjälle perus-Android voi olla hieman hankala, samoin kun iPhone tai Windows Phone myöskin. Tätä tosin helpottaa paljon jos puhelimeen vaihdetaan helpompi aloitusnäyttö jota puhelin osaakin tarjota itse.

Soittaminen, tekstiviestittely ja yhteystietojen hallinta sujui suhteellisen helposti näppäimillä tai näytöllä. Tässä suhteessa puhelin oli hieman oudosti määritetty: näytöltä nimittäin löytyi vain puheluhistorian kuvake, jonka kautta ei voinut soittaa kun aiemmin soitetuille henkilöille. Yhteystietoja pääsi selaamaan omasta näppäimisteen, jonka hoksaamiseen itselläni meni hetki - tosin olen ehkä tottunut ajattelemaan kosketusnäyttökeskeisesti eikä näppäimiä tule huomattua. Jäin kuitenkin kaipaamaan yksinkertaisempaa ja nopeampaa soittoohjelmaa, kuten Googlen oma soittosovellus Nexus-laitteissa. Suosikkikontaktit pystyi kylläkin laittamaan aloitusnäytölle - helpon aloitusnäytön sisältä löytyi alue johon pystyit suoraan kiinnittämään haluamiasi kontakteja.


Uusiin numeroihin soitto oli vaivatonta. Fyysinen näppäimistö teki perinteisen numeron syötöstä erittäin simppeliä ja nopeaa. Ei tarvitse kun alkaa painella numeroita ja sitten painaa vihreää luuria ja puhelu alkaa. Tätä oli tavallaan ikävä, nykyisissä älypuhelimissa soittaminen kun tapaa olla haudattu ja piilotettu.

Kamera

Nykystandardin mukaan laitteessa on kaksi kameraa, etu- ja takakamera.


Niiden laatu ei ollut kovin erikoinen eikä kuvaussovelluksessa ollut suuremmin toimintoja. Kamerat olivat 3 megapikseliä ja etukameralla 0,3 megapikseliä. Pääkameran käyttö oli kömpelöä. Kamera on asetettu laitteen runkoon ja kuvattaessa näyttöä on pideltävä hankalassa kulmassa. Kuvaaminen onnistuu suht vakaasti koska laitteesta saa hyvän otteen.

Kameran käyttöliittymä oli äärimmäisyyteen asti yksinkertaistettu. Pystyt ottamaan kuvan, vaihtamaan etu- ja takakameran välillä tai siirtyä videon ottoon. Ylälaidasta voit valita laadun. Siinä kaikki.


Tässä esimerkkikuvia laitteen pääkameralta.



Kameraa ei siis voi hehkuttaa. Kyllä sillä kuvia ottaa, mutta palkintoja tai vertailuja se ei voita.

Mielipide

Easy Smart toi vahvasti mieleen Nokian varhaiset kosketusnäyttömallit. Näytön laatu oli hyvin samanlainen, tosin se reagoi kosketukseen paljon paremmin. Käyttöliittymä oli hieman epäjohdonmukainen muutamassa asiassa, mutta enimmäkseen se onnistui olemaan riittävän yksinkertainen.

Easy Smartia on hankala verrata, koska monissa asioissa se suoraan häviää saman hintaluokan kilpailijoilleen. Tämä ei kuitenkaan ole laite jota hankitaan jos halutaan se paras älypuhelin. Tämä hankitaan jos haluat älypuhelimen toimintoja, mutta pääasiallisesti haluat puhelimen. Haluat jotain millä soittaa ja haluat ne perinteiset näppäimet siihen.

Tässä mielessä Easy Smartilla on selkeä kohderyhmä jolle laite on erittäin sopiva. Se ei ehkä edes kilpaile tavallisten älypuhelimien kanssa, joten spekseillä tai vertailulla ei tässä mielessä ole merkitystä. Merkitystä tässä on siinä haluatko simpukkamallisen puhelimen jolla voisi tehdä myös älypuhelimen juttuja. Jos haluat, ei vaihtoehtoja paljoakaan ole ja Easy Smart ei ole lainkaan huono vaihtoehto.

Easy Smart on suositeltava laite jos soittamisen mukavuus ja fyysiset näppäimet ovat sinulle tärkeitä. Jos eivät ole, tämä ei ole puhelin sinulle. LG:llä ja muilla valmistajilla on samassa hintaluokassa perinteisen laatan muotoisia älypuhelimia jotka ovat parempia nimenomaan älypuhelimina.

Ovat simpukkapuhelimet tekemässä paluuta? Tämä Päivä testaa LG:n Easy Smart-simpukan.
Julkaissut Tämä Päivä 9. marraskuuta 2015

Kommentit

  1. Uuh, rakastin omaa Razr v3i:tä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sen herätyskello olisi ollut luotettava...

      Poista
    2. hyvä näin keski ikäiselle joka aikanaan tottu puhelinkoppeihin

      Poista
    3. Puhelinkopit, niiden katoamisen jälkeen humalaisilla on ollut paljon hankalampi löytää vessoja.

      Poista
  2. En odottanut kojeelta paljoakaan. Kunhan se oli clamshell, mielellään 4G-kelvollinen, mutta erityisesti microSDHC-yht.sop. niin OK. Pyöritän kuutta-kahdeksaa microSDHC-korttia joissakin kojeissa, lähinnä musiikintoistokäytössä (ovat pieniä 16-gigaisia, joten tarvitaan monta).

    Speksien mukaan ei tue Ogg Vorbis -auodiotiedostoa.

    Kyllä tukee.

    Kojeen sisällä jo valmiiksi Vorbis-tiedostoja. Tein sille kunnollisen soittoäänen Ogg Vorbis -muotoon. Toimii. Ja tietenkin soitto-ohjelma Poweramp soittaa Vorbis-muotoiset audiot.

    LG:n Easy Smartissa on yksi oikea ongelma: "you can get it in, but you can't get it out" (vaimitensemeni). Ts. microSDHC-kortin kyllä saa sisään, muttei ulos. Lohkaisin kynteni, mutta kortti on yhä sisällä. Olen koettanut kaivaa sitä ulos pinseteillä ja ruuvimeisselillä. Ei onnistu. Sen reuna ainoastaan on alkanut lohkeilla, vaikka kovaa muovia onkin.

    Järjetöntä: LG rakentaa muuten hyväksyttävän puhelimen, mutta pilaa lopputuloksen kelvottomalla vaihtokorttiratkaisullaan. Katsokaa, miten Samsung hoiti asian jo vuosia sitten: paina sisälläolevan kortin reunaa kynnellä, niin kortti ponnahtaa ulos. Eikä tarvitse edes repiä kojeen kuorta ensin irti.

    Vikatikki koko laite. Eikä LG:n tuesta ole mitään apua.

    En suosittele kellekään, joka oikeasti käyttää microSDHC-kortteja kannettavissaan (audiosoittimet, kamerat, puhelimet).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse vaihtele muistikortteja laitteissani joten en törmännyt tähän ongelmaan. Hankin puhelimeen kortin ja annan sen olla sielä. Tämä on muutenkin hyvä idea, sillä puhelin ei välttämättä tykkää jos osa sen tallennuskapasiteetista katoaa yhtäkkiä.

      Mutta kuulostaa ikävältä vialta kyllä. Suosittelen huollon puoleen kääntymistä.

      Poista
    2. Moikka!

      Kiitokset arvostelusta.

      Osaatko neuvoa kuinka näytölle saa tuon isoll olevan kellonajan ja päiväyksen?!

      Yt.
      Anssi

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.