Arvostelussa Star Wars: Force Awakens

Pääsin juuri ulos uuden Tähtien Sodan kutsuvierasnäytöksestä (kiitos Microsoft!) ja tunnelma elokuvan jäljiltä on hyvä. Lyhyesti sanottuna, Force Awakens on alkuperäisen trilogian tasoa, mainio elokuva, hyvin pienillä valituksen aiheilla. Tässä arvioni jonka loppupää sisältää spoilereita, varoitan niistä sitten.


Kävelin näytännöstä ulos juuri kun muut kävelivät ensimmäiseen tavalliseen näytäntöön. Hinku huutaa ääneen keksittyjä (tai oikeita) spoilereita oli hankala vastustaa. Onneksi en ole trolli netissä, enkä oikeassa elämässä.
Pelkäsin uutta Tähtien Sotaa, koska muistan vielä miten Phantom Menace aikanaan kohotti odotukset, mutta tuotti pettymyksen. Force Awakens ei ole tätä, vaan oikeasti varsin napakka ja toimiva elokuva. Sen tempo on nopea ja toimintaa on paljon, mutta se ei silti tunnu pelkältä pitkältä toimintakohtaukselta. Keskustelua ja rauhallisia osuuksia olisi kyllä suonut olla enemmän, mutta mahdottomuuksiin ei menty. Tosin itseäni on aina eniten viehättänyt Tähtien Sodan videopelit, joissa taustaan ja asioihin pääsee tutustumaan tarkemmin. Elättelenkin nyt toivetta että Bioware tarttuisi aiheeseen uudestaan.

Tärkein kuitenkin on läsnä: elokuvan tuntuma on kohdallaan. Tekijäkaartin muuttumisesta huolimatta elokuva tuntuu Tähtien Sodalta, mukana on paljon kohtauksia jotka selvästi viittaavat aikaisempiin ja pieniä yksityiskohtia jotka ovat selvästi hatunnostoja alkuperäiselle trilogialle. Musiikki, tyyli ja tapahtumat istuvat siihen kokonaisuuteen minkä tunnen ja mistä pidän. Tämä todella on se paluu joka episodien 1-3 piti olla. 

Uudet hahmot ovat pääosin varsin mukavia tapauksia ja Jar Jarin kaltaisia kauheuksia ei ole. Hahmoihin ei kovin syvällisesti päästä tutustumaan nopean tempon takia, mutta heidän luonteensa näkyy tapahtumissa.

J.J. Abramsin tyyli tuntuu elokuvassa ja tätä on mahdoton arvioida vertaamatta sitä uusiin Star Trek-elokuviin, erityisesti ensimmäiseen niistä. Lähdemateriaali on selvästi tuttua ja siitä tehdään jotain virtaviivaistettua ja tyylikästä - niin hyvässä kun pahassa. Abrams on hyvä aloittamaan sarjojaan, muttei hyvä jatkamaan niitä joten odotan pelolla jatkuuko uusi trilogia yhtä hyvänä. 

Sitten se juoni, seuraavana spoilereita.

Saitte varoituksen? Hyvä. Etene omalla vastuulla.

Juoni pähkinänkuoressa

Elokuva kertoo tapahtumista muutama vuosikymmen Jedin Paluun jälkeen. Tasavalta on palautettu, mutta First Order on perinyt Imperiumin ja yrittää saada sen hallintaansa. Kapinaliitto vastustaa tätä galaktisen senaatin tukemana. Luke Skywalker on kadonnut.

Luken sijainti on elokuvan pihvi, alussa yksi sankareista saa sen selville ja tietysti se annettaan droidille kannettavaksi. Lopulta orpotyttö Rey (jolla on voima takanaan) yhdessä Finnin (entisen Storm Trooperin), Han Solon ja Chewbaccan kanssa ottaa erää Imperiumin kanssa. Mukana on myös uusi droidi PP-8 ja pilotti Poe. Muita vanhoja nimiä elokuvassa on kenraali Leia Organa ja pikaisen esiintymisen tekevä C3PO ja R2D2.

Elokuvan Darth Vaderin perillinen on Kylo Ren, joka (spoileriii!) on Han Solon ja Leian poika, Ben. Hänessä oli liikaa Vaderia ja hän kääntyikin pimeälle puolelle. Ben liittyi First Order ritarikuntaan, ja tuhosi Luken uuden jedipoppoon. Tämä ajoi Luken tiehensä. Benin lankeemuksen takana on Snoke, First Orderin synkkä johtaja josta ei elokuvassa vielä selviä paljoakaan hänen Voldemort-maisen olemuksensa lisäksi.

Imperiumin suuri ase on tällä kertaa aurinkoja syövä planeetan sisään rakennettu hyperavaruusase. Tämä Kuolemantähtiä aamupalaksi popsiva kanuuna kykenee tuhoamaan planeettoja mistä vain, ampuen vaikka galaksin toiselle puolelle. Superase luonnollisesti tuhotaan elokuvan kliimaksissa.

Outo orpotyttö Rey kehittää elokuvan aikana jedivoimia häkellyttävän nopeasti ja oppiikin ilman opettajaa komentamaan heikkotahtoisia voimalla. Hänen taustansa jää auki, mutta veikkaan hänen olevan jonkin alkuperäisen hahmon jälkeläisiä, todennäköisesti Luken.

Hänestä rakennetaan elokuvan päähahmoa.

Pahis Kylo Ren (tai Ben) taas onnistuu yhtä aikaa olemaan vähän Darth ja vähän Anakin. Kypärä päässä hän on kuin atleettisempi Darth Vader, ilman kypärää hän on synkemmän Anakinin näköinen. Kyloa repii hänen uskollisuutensa First Order-ritarikunnalle ja valon pilkahdus sydämessään. Hän ratkaisee ongelman elokuvan kliimaksin aikana dramaattisesti:

Hän murhaa isänsä Han Solon elokuvan dramaattisimpiin kuuluvissa kohtauksissa. Teatterissa joku äänekkäästi hätkähti tässä kohtaa. 

Lopulta kadonneen Luken sijainti selviää ja elokuva päättyy kun Rey kohtaa tämän muinaisessa jeditemppelissä. Jäämme odottamaan seuraavaa osaa nähdäksemme minne tarina jatkuu tästä.

Olin ensimmäisten joukossa näkemässä uuden Tähtien sodan, tässä arvioni tästä populaarikulttuurin suurimmasta ilmiöstä. Arvostelussa Star Wars: Force Awakens.
Julkaissut Tämä Päivä 16. joulukuuta 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.