Ostamassa puhelinta ulkomailta? Nämä 4G-taajuudet siinä on oltava

Kun puhelimen hankkii ulkomailta, esimerkiksi tilaamalla jonkin Kiinan ihmeen tai Amerikan raudan, voi kotona odottaa ikävä yllätys: 3G-pelaa, mutta 4G-yhteyksiä ei kotosalla muodostu. Tämä on erityisen yleistä hajaseuduilla, joissa saatetaan käyttää hieman harvinaisempaa 4G-taajuutta, jota puhelin ei tuekaan.

Täälläpäin kaupassa myytävät mallit ovat tyypillisesti sellaisia, joissa tuettuna on kaikki paikallisesti tärkeät taajuudet, jolloin asian kanssa voi olla huoleton, mutta samaa ei voi sanoa ulkomailta ostetuista laitteista. Esimerkiksi jenkeissä käytetään monissa paikoin eri taajuuksia ja Aasiassa taas joskus myös eri tekniikkaa.


Käydään seuraavana läpi mitä puhelimen spekseistä on löydyttävä, jotta nopea 4G-data liikkuu kantahämeessä ja perushärmässäkin.

Pohjustusta ja termejä

Sinun on selvitettävä tukeeko puhelin oikeaa teknologiaa oikeilla taajuuksilla. Jos puhelin ei tue oikeaa teknologiaa, yhteyksiä on turha odottaa. Jos se ei tue kaikkia tarvittavia taajuuksia, saatat saada 4G-yhteyden aikaiseksi joissain paikoissa ja joissain et.

Ensimmäinen ongelma mihin törmää on terminologia. Puhelimien spesifikaatioista et löydä sanaa "4G". Etsi sen sijaan termiä LTE. Jos mukana on tarkenne FDD (esim FDD LTE tai LTE-FDD) ollaan jo hyvillä vesillä. LTE HDD ei ole käytössä meilläpäin.

Suomalaisissa lähteissä puhutaan usein siitä mitä taajuuksia meidän paikalliset LTE-verkomme käyttävät. Nämä tajuudet ovat 1800 MHz ja 2600 MHz kaupungeissa ja haja-asutusalueilla on käytössä myös äskettäin vapautunut 800 MHz-taajuus. Operaattorit eivät välttämättä käytä kaikkia kolmea, esimerkiksi Elisa käyttää verkoissaan kaikkia kolmea taajuutta, DNA vain 800:n ja 1800 MHz-alueita.

Valitettavasti puhelimien spekseistä ei aina näitä megahertsitaajuuksia löydy. Esimerkiksi OnePlus 2-älypuhelimen tuotesivuilla annetaan tällaiset tiedot:

Europe / Asia model WCDMA: Bands 1/2/5/8
FDD-LTE: Bands 1/3/5/7/8/20
TDD-LTE: Bands 38/40/41

Mitä näistä nyt pitäisi sitten osata katsoa?

Hae näitä

Suomessa käytettävien taajuusalueiden numerot ovat Band 3, 7 ja 20. B3 on 1800 MHz alue, B7 on 2600 MHz ja B20 on 800 MHz. Haluat puhelimen jonka FDD-LTE-data tukee näitä taajuusalueita.

Eli esimerkiksi OnePlus 2:n FDD-LTE-kategoriassa näen tuettuna etsityt taajuudet ja voisin käyttää sitä Suomessa 4G-laitteena. Tosin OnePlus 2:sta on olemassa myös Kiina-versio, jossa nämä spesifikaatiot poikkeavat:

FDD-LTE : Bands 1/3/7

OnePlus 2:n Kiinan markkinoiden versio ei siis pääsisi Suomessa käytettyyn B20-taajuusalueeseen, eli haja-asutusalueilla yleiseen 800MHz-verkkoon. Kaupunkialueilla käytössä olevat 1800MH ja 2600 MHz siis toimisivat, mutta haja-asetusalueilla joutuisit tyytymään 3G-nopeuksiin. Vastaavasti myöskään OnePlus One-älypuhelin ei tue B20:tä, eli taajuusaluetta 800 MHz-taajuudella. 

Esimerkkejä

Seuraavassa kuvassa on pieni ote OnePlus X-mallin spekseistä, nuolilla korostettuna oleelliset kohdat. Näemme näistä miten tämä puhelin tukee FDD LTE:n bandeja 3,7 ja 20, eli kaikkia mitä tarvitsemme.


Toinen esimerkki olkoon Oukitel K10000, yksi e-ville-verkkokaupan tarjoamia kiinalaisia älypuhelimia. Alapuolella on kuvankaappaus ja nuolilla korostettuna meille oleelliset taajuudet. Kuten huomaamme, puhelin tukee kaikkia oleellisia LTE FDD-taajuuksia.


Sitten Meizu m2-malli, huomaamme miten se tukee kyllä FDD-LTE-taajuuksia, mutta vain 1800 ja 2600 MHz-aluetta. Keskustassa tämä voi riittää, mutta haja-asutusalueella joudut tyytymään 3G-yhteyksiin.

Kaksi ensimmäistä esimerkkipuhelinta olisivat siis kelpoja 4G-kapuloita, kolmas vain cityssä.

Eli lyhyesti: puhelimen 4G-yhteydet toimivat Suomessa jos puhelin lupaa FDD-LTE-kuuluvuuden 800, 1800 ja 2600 MHz-taajuuksilla, tai Band 3, 7 tai 20 taajuusalueella.

Jos näitä et löydä, et 4G-tasoista datansiirtoa puhelimellasi saa. 

Lisää luettavaa:


Ostamassa puhelinta ulkomailta? Nämä ominaisuudet siinä on oltava jos haluat 4G-tiedonsiirron onnistuvan.
Julkaissut Tämä Päivä 21. helmikuuta 2016

Kommentit

  1. Tämä oli hyödyllinen postaus, kun ihmiset kehuvat noita halpoja kiinalaisia luureja. Itse ostin kyllä täältä LG:n 4G-luurin. Olen pitänyt noissa laitteissa ilmaista Malvarebytesia, mutta kannattaisiko oikeasti ostaa jotain vaikka F-Securelta?
    Pikkukamun kanssa saatiin syksyllä toinen Samsung-tabi juntturiin eli ihan täyteen haittaohjelmia, sitä ei voi enää edes käynnistää normaalisti. Eivätkä mitkään kotikonstit auta. Se saattaa olla entinen peli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En pidä haittaohjelmien mahdollisuutta Androidilla kovin suurena. Jos laitteeseen estetään sovellusten asentaminen Play-kaupan ulkopuolelta ja ei asentele sieltäkään mitä tahansa, ollaan niin turvassa ettei erillinen tietoturvasovellus ole oikeastaan tarpeellinen.

      Pahasti jumissa olevan laitteen käynnistäminen Recovery-tilaan:
      http://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-s3/283020-guide-rebooting-into-recovery-mode-galaxy-s2-s3-tab2.html

      Poista
    2. Kiitos ohjeista! Mikrobitissa oli eilen samanlainen mielipide androidin tietosuojasta ja sinulta sain vahvistuksen. Pitää kokeilla vielä kerran Samsung Tab 2:n pöpöjen häätämistä. Laitteen haltija oppi koulussa lukemaan ja kirjoittamaan. Pikkupoikien yleiseen tapaan hän kävi varmaankin katselemassa myös tietynlaisia sivustoja. Sieltä ne pahat pöpöt kai tulivat, heh.

      Poista
    3. Androidiin eivät käytännössä pöpöt sivuiltakaan tartu ilman, että sovellusta asennetaan. Tosin epämääräiset sivut voivat tyrkyttää sovelluslatauksia jotka sitten epätietoinen käyttäjä voi hyväksyä ja asentaa.

      Poista
    4. Niinpä. Poika on varaan klikkaillut jotain vääriltä sivuilta ja/tai lataillut jotain googlen play-kaupan ohi. Jokin konsti huoltofirmoilla ehkä tähän vaivaan olisi, mutta lienee järkevämpää ostaa uusi tai käytettykin laite Saksan eBaysta. Kyllä tavis on orpo näitten vempainten kanssa, elleivät ne toimi.

      Poista
  2. hyödyllinen sivu kiinakännyn tilaajalle,onnex on sattunu olee oikeenlaiset kännyt,nyt piti alkaa ettii,ku oli merkattu tietoihin pelkät nrot ( fdd lte bands)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on monesti merkitty vähän eri tavoilla eri nimikkeistä johtuen. Hakkasin itse päätäni seinään niiden kanssa jonkin aikaa ja kun asia selkeni, kirjoitin tämän artikkelin.

      Poista
  3. Kiitos, tämä oli hyödyllinen kirjoitus. Olen harkinnut mokkulan tilaamista Kiinasta kun näyttävät olevan siellä paljon halv empia. Kerrotko vielä mitkä 3g taajuudet/teknologiat pitää laitteesta löytyä että 3g toimii Suomessa (backuppina 4glle).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa on käytössä 900 MHz ja 1800 MHz taajuudet 3G-verkoissa.

      Poista
  4. Löysin kirjoituksesi. Paljon hyvää tietoa, mutta kaikkea en ihan ymmärtänyt. Minulta varastettiin taskusta puhelin Metrossa täällä Chilessä (santoago) ja nyt tarvitsin uuden koska matkani jatkuu vielä useita kuukausia. Jos ostan Iphonen täältä niin mikähän sen toimintavarmuus suomessa on? Tämmöisen linkin löysin https://www.apple.com/lae/iphone-7/specs/

    Siinä aika paljon noita mainisemiasi taajuukuuksia on 2600 ghz taitaa uupua ja muista en ole ihan varma ovatko ns. oikeissa paikoissa. Jos ehdit auttaa niin olen otettu. Se on sitten eri asia vielä saanko puhelimen täältä ilman kytkyä mutta nämä tekniset tiedot haluaisin ensin selville ennen kuin lähden uutta edes yrittämään hankkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon speksisheetin mukaan FDD-LTE-bandit on iPhonella hyvin hanskassa:
      FDD-LTE (Bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 27, 28, 29, 30)
      tai
      FDD-LTE (Bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 27, 28, 29, 30)

      Tämä sisältää kaiken Suomessa käytetyn ymmärtääkseni.

      Poista
  5. Hei! Mitä jos lukee pelkästään LTE mutta ei tuota FDD:tä? https://m.gsmarena.com/xiaomi_mi_mix_2-8529.php#special-edition onko sivustolla unohtunut laittaa tuo vai se ei siihen sitten kuulu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla sivulla on Expand-nappi taajuuksien vieressä ja se paljastaa tarkemman tilanteen:
      4G bands LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 13(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 25(1900), 26(850), 27(800), 28(700), 29(700), 30(2300), 34(2000), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500)

      Poista
  6. Loistavaa! Erittäin hyödyllinen tietopaketti selkeästi esitetyssä muodossa. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Päivitystä seuraa jahka 5G on todellisuutta.

      Poista
  7. Hyvin on kaikki kiinakännyt toimineet 4 ja 3 G :llä. Pitää olla kuitenkin tarkkana halvimpien kapuloiden kanssa! Harvoissa alle 100 € vehkeissä on ollenkaan 4G yhteyksiä, koskee sekä puhelimia että tabletteja. Poikkeuksiakin on, mutta olkaa tarkkana speksien suhteen. 4G on niin paljon parempi, että kyllä siitä voi maksaakin.Kuulemma 4G sirut ovat kalliita, ja siksi niitä harvemmin alle satkun kapuloissa on.

    VastaaPoista
  8. Apuva kaivataan, tilasin luokiteltu k10000 Max tänne Floridaan ja asensin at&t:n SIM kortin sisään ja luuri ilmoittaa että vain hätäpuhelut sallittuja. No minä siltä seisomalta at&t liikkeeseen apua hakemaan mutta kun eivät myy ko.merkkiä nostivat heti lapaset pystyyn.
    Onko tietoa pitääkö jostain asetuksista jotain osata vaihtaa tai jotain koska kyllähän täällä toimii muutkin puhelimet kuin heidän myymänsä. Kiitos jo etukäteen kaikesta avusta, itse en ymmärrä näistä vehkeistä tuon taivaallista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.