Seksistiset roolipelit

Perinteisten pöytäpelien puolella esiintyy seksismiä ja ahdistelua. Kyse ei kuitenkaan ole ilkeistä rakenteissa olevista asenteista, vaan enemmänkin surullisista ihmiskohtaloista ja kyvyttömyydestä viestiä muuten.



Tänään keskustelussa seksismi ja ahdistelu pöytäpeleissä ja keskiössä se kuka ahdistelee ja miksi.

Onko roolipeleissä seksismiä?

Keskustelu videopelien seksismistä on ollut tapetilla siitä kun #GamerGate alkoi. Tänään ei kuitenkaan ole puhe siitä. Unohdetaan hetkeksi keskustelu videopelien seksismistä ja keskitytään perinteisiin roolipeleihin. Onko perinteisissä kynä & paperi-peleissä seksismiä? Kurjasti vastaus on kyllä. En nyt puhu Anita Sarkeesianin tyylisestä "seksismistä", missä katsojan on itse keksittävä oma seksisminsä kaivamalla sitä rivien välistä kunnes se on leveä kun valtamerialus. Puhun ihan oikeasta konkreettisesta seksismistä ja ahdistelustakin ja kyllä, sitä esiintyy pelipöydissä. 

En ole kiinnostunut keskustelemaan teoreettisesta rivien välistä ehkä löytyvästä seksismistä, se kun on aina enemmän lukijan kuin kirjoittajan aikaansaamaa. Seksismi josta haluan keskustella on konkreettista, ahdistelua tai puhtaasti seksistisiä tekoja ja teemoja pelipöytien ääressä.

Olen pelannut roolipelejä jo yli kaksi vuosikymmentä ja pidän itseäni varsin kokeneena harrastajana. Tämän "urani" aikana olen keskustellut (ja pelannut) monien naispelaajien kanssa. Heistä valitettavan suuri osa kertoi henkilökohtaisen tarinan ahdistelevasta pelinjohtajasta tai pelaajasta, joko pelin sisällä tai ulkopuolella. Peleihin saatettiin tuoda seksuaalisia teemoja, joiden tavoite ei liittynyt mihinkään muuhun kun haluun saada naispelaajan hahmo seksuaaliseen tilanteeseen. Tarinat hahmonraiskauksista ovat kylmäävää luettavaa, joskus esimerkiksi naispelaajan hahmo on lumottu harrastamaan seksiä, joskus konkreettisesti raiskattu. Tai sitten naispelaajaa ahdisteltiin pelin ulkopuolella, näistä ei tarvitse ehkä kertoa esimerkkejä.

Tyypillisesti ahdistelevan käytöksen takana ei ole koko porukka, vaan yksittäinen pelaaja tai jopa pelinjohtaja itse.

Tällaista seksismiä ei esiinny roolipelien rakenteiden vuoksi. Säännöt eivät käske ahdistelemaan naispelaajia tai lisäämään hautakeroille raiskaajaörkkejä (ainakaan F.A.T.A.L:in ulkopuolella), joten ongelma ei ole systeemien luoma. Mikään roolipeleissä ei varsinaisesti aja tai edes rohkaise ihmisiä ahdistelemaan, hyvin harvan roolipelin säännöt edes kertovat mitään seksistä saati sitten siihen pakottamisesta. Ahdistelu liittyy lähes kokonaan siihen millaiset ihmiset roolipelien pariin päätyvät.

Keitä ne on ne seksistit

Valitettava totuus on että suuri osa roolipelaajista ei päädy roolipelaajiksi huvikseen. Tietyille sosiaalisista ongelmista kärsiville ihmisille on kouluissa ja oppilaitoksissa harvoja sosiaalisia ympyröitä joihin kuulua, joten tietty "rassukoiksi" kuvattava ihmistyyppi kanavoituu roolipelien pariin. Roolipelaajista suuri osa on juuri tätä väkeä, niitä joita ei päästetty minnekään muualle.

Ilkeästi voisi sanoa roolipelien vetävän puoleensa sosiaalisesti rajoittuneita ressukoita, yhteiskunnan epäonnistujia joille ei ole paikkaa koulumaailmassa muualla kun muiden pohjasakan kanssa. Hän ei ole alfa, ei edes beta, vaan omega, sosiaalisella arvoasteikolla ainakin. Hän ei osaa keskustella ihmisten kanssa tai ei uskalla, ja jos hän puhuu, ovat jutut pakotettuja ja vaivaannuttavia. Hän ei tee tätä tahallaan, sellainen hän vain on, hän ei osaa tai kykene sen parempaan. Ja jokainen kerta kun hän tulee tekemisiin ihmisten kanssa pahentaa tilannetta, sillä pilkka ja jatkuva negatiivinen asenne muilta eivät auta omien sosiaalisten kykyjen parantamisessa. Lähinnä vain sosiaalisten tilanteiden pelko pahenee.

Tätä väkeä voi roolipeleihin vetää myös roolipelien luonne: pako todellisesta maailmasta ja mahdollisuus maailmoihin jossa oletkin joku muu. Oikeassa maailmassa he saattavat olla tikapuiden pohjalla, mutta roolipeleissä maailman valtiaana tai enemmänkin. Jos oikea maailma ei tarjoa sinulle validointia, ehkäpä fiktiivinen tarjoaa.

Roolipelit tarjoavat myös mahdollisuuden interaktioon tavalla joka ei ehkä ole niin kammottava sosiaalisesti rajoittuneemmalle. Pelissä et ole oma itsesi, vaan joku muu. Lisäksi merkittävä osa vuorovaikutuksesta voi tapahtua selkeiden (?) sääntöjen puitteissa, mikä voi tehdä asioista helpommin nieltäviä. Roolipelit voivat olla monille yksi harvoista tavoista kyetä ilmaisemaan itseään tai tutustumaan muihin.

Tämä ei missään tapauksessa kuvaa kaikkia roolipelaajia, joukossa on kuitenkin väkeä kaikilta elämän aloilta. Tämän blokin olemassaoloa tuskin kukaan voi kuitenkaan kieltää.

Toki näitä sosiaalisesti rajoittuneita löytyy molemmilta puolilta sukupuolista jakaumaa, mutta keskitymme nyt erityisesti miehiin. Nämä omegamiehet eivät yleensä ole naisten suosiossa oikeassa elämässä, vaan niin kaukana suosiosta kun joku voi olla. Harva nainen tahtoo edes puhua heille ja jos puhuu, loppuu keskustelu nopeasti. Omegamies ei osaa puhua naisen kanssa, koska hänellä on vain vähän harjoitusta ja hän saattaa hermostua tai säikähtää tätä itselleen varsin vierasta tilannetta. Puhumattakaan että naisten on sosiaalisesti hyväksyttävää tuomita hänet ääneen ja haukkua häntä muidenkin edessä.

Omegamiehille voi kehittyä erilaisia naisfiksaatioita. Toiset pelkäävät naisia ja vihaavat itseään kun eivät kykene olemaan muina miehinä naisseurassa, toinen ääripää taas oppii vihaamaan naisia, hän ei sisäistä naisilta saamaansa hylkäämistä, vaan ulkoistaa sen naisen syyksi. Asenne on helposti siis joko "en kelpaa naisille, minussa on vikaa" tai "en kelpaa naisille, naisissa on vikaa". Ei ole erityinen ihme, etteivät monet näistä omegoista osaa olla luontevasti naisseurassa.

Paradoksaalisesti naisseurassa oleminen voi olla omegalle ahdistavaa, aivan samalla tavalla kun nainen kokee omegan kömpelön käytöksenkin ahdistavana.

Nainen ja omega

Mitä sitten tapahtuu kun tällainen naisten kanssa asiointiin tottumaton omegamies saa yhtäkkiä pelipöytäänsä naisen? Hänen joutuu kanssakäymisiin ihmisen kanssa jonka kanssa hän ei osaa olla.

Pahinta tässä on ristiriitaiset tunteet joita lajimme naaras voi nyt omegassa herättää. Toisaalta omegakin on lajimme normaali edustaja ja omaa normaalin seksuaalivietin. Valitettavasti hän ei kykene hankkimaan seksiä, hän ei ole sosiaalisesti tarpeeksi taitava eikä fyysisesti tarpeeksi näyttävä. Toisaalta hän myös tietää miten naiset ovat häneen tähän asti suhtautuneet, ja joko pelkää heitä tai vihaa heitä. Yhdistelmä himoa, pelkoa ja vihaa johtaa aika ikävään paikkaan.

Nyt kun omegan pelikentälle ilmestyy nainen, hän päätyy lähestymään tuota naista omalla erittäin karkealla tavallaan. Valitettavasti tämä tapa lähentelee helposti joitain rikoslain pykäliä. Hänen lähestymisensä on ahdistelua tai ainakin ahdistavaa, sitä ei käy kieltäminen, mutta se on ainoa mitä hän osaa.

Roolipelin sisällä tällä omegalla on valtaa, oli hän pelinjohtaja tai vain pelaaja. Tällä kentällä hän osaa jotain ja pystyy vaikuttamaan tapahtumien kulkuun. Joten yhtäkkiä naispelaajan hahmolle alkaa tapahtumaan ikäviä asioita. Nämä ovat hyvin surullisen ihmisen yrityksiä "ilmaista itseään seksuaalisesti" mikä onkin kiltein sanamuoto tälle ikävälle.

Kaiken pointti

Tässä välissä lienee hyvä korostaa etten yritä puolustella tätä käytöstä. Naisten ahdistelu ei ole hyväksyttävää, kuten ei ole miestenkään. On kuitenkin hedelmätöntä syyttää ahdistelusta jotain muuta kun sen oikeaa lähdettä ja todellisten aiheuttajien jäljittäminen on myös tärkein askel ongelmien ratkaisemisessa. Naisten kokema ahdistelu roolipeleissä ei johdu esimerkiksi sääntökirjojen seksikkäistä kuvista, joten niiden eliminointi tai kieltäminen ei muuta yhtään mitään. Oikea ongelma on muualla.

Tätä tukee myös se että valtaosa näistä tapauksista tapahtuu peleissä joissa pelaajat eivät tunne toisiaan etukäteen, esimerkiksi peleissä jotka pelataan pelikaupoissa tai roolipelitapahtumissa. Tai peleissä joissa vakiintuneeseen peliporukkaan tulee uusi naispelaaja, joka ei tunne entuudestaan omegaa. Valtaosa kuulemistani tapauksista on juuri näitä ja yleistyksenkin uhalla, epäilen valtaosan tapauksista ylipäätään menevän tähän kategoriaan, missä nainen pelaa itselleen tuntemattoman omegan kanssa.

Vakituinen peliporukka on yleensä osittain ainakin tuttuja tai tutustuu toisiinsa ja tämä auttaa asiassa - yleensä. Naisiin tottumatonkin omega saattaa oppia suhtautumaan naispelaajaan luontevasti ajan kanssa, eikä ehkäpä yritä "käyttää tilaisuutta hyväkseen" pelin aikana jos tietää joutuvansa tulemaan tekemisiin kyseisen naispelaajan kanssa jatkossakin.

Korostettakoon ettei tämä kata kaikkia tapauksia, mutta oman perstuntumani mukaan ainakin valtaosan niistä.

Roolipelit tai roolipeliskene ei sinällään siis ole seksistinen vaikka sesksimiä esiintyykin. Tapaukset ovat esimerkkejä siitä millaiset ihmiset pelien pariin tulevat ja millaisia rajoitteita ja ongelmia he tuovat mukanaan. Kuten kaikissa ongelmissa, heitä täytyy samaan aikaan ymmärtää kun selvästi epäsopivaa käytöstä pitää yrittää korjata. He eivät tee mitä tekevät pahuuttaan, eivätkä koska "tuntevat olevansa oikeutettuja" tai mitään muuta sellaista. He tekevät mitä tekevät, koska se on ainoa mitä he osaavat kyseisessä tilanteessa tehdä.

Esiintyykö kynä & paperi-roolipeleissä ahdistelua ja seksismiä? Esiintyy mutta miksi? Onko takana seksistisiä rakenteita, vai onko syy surullisissa ihmiskohtaloissa?
Julkaissut Tämä Päivä 3. helmikuuta 2016

Kommentit

  1. Olen valitettavasti joutunut seuraamaan kuinka Etelä-Suomen Rooli ja strategiapeliyhdistyksessä toimittiin kun puheenjohtaja sai 3 vuotta alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Vankilaan joutunutta seurannut uusi puheenjohtaja pyrki painamaan asian villaisella ja äänesti yhdistyksensä hallituksessa sen puolesta että juuri tuomion saanut Multamäki voisi osallistua yhdistyksen yli viikonlopun kestävälle leirille. Leireillä on mukana lapsia.

    Hallituksen ainoa naispuolinen varajäsen ei puheenjohtaja Pekkarisen päätöksellä saanut ottaa osaa päätöksentekoon. Tyypillistä hyväveli-toimintaa. Asia tuli meille tietoon Espoon nuorisotoimessa mutta seuraukset jäivät puhutteluun. T.P. tiesi 2012 tapahtuneista rikoksista ja oli silloin mukana toiminnassa mutta ei tehnyt mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä tahansa organisaatio joka pyörii liian pienissä ympyröissä on altis tälle ilmiölle. Muutamien henkilöiden klikki lähtee hallitsemaan ympäristöä ja suojelee toisiaan jopa pahoissa tilanteissa. Valitettavan yleisiä. Esiintyy paljon naisvaltaisilla aloilla, joissa pieni piiri tapaa dominoida koko ympäristöä.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.