Surullinen totuus nettiahdistelusta

Viimeisen parin vuoden aikana Internetin vihamielisyys on puhuttanut paljon. Ahdistelu, häirintä ja provosoivat viestit ovat yleisiä ja oikea ongelma. Kokonaiskuva ahdistelusta on kuitenkin vääristynyt ja esimerkiksi väittämät naisista sen pääasiallisina kärsijöinä eivät pidä paikkaansa. Melkoinen määrä ahdistelusta on myös "väärinymmärrettyä" siinä mielessä, että sen takana ei olekaan se yksinkertainen ilmiö mitä monet kuvittelevat.

Tänään käsittelyssä Internet-ahdistelu ja kuka sen takana on. Ahdistelu ja häirintä kun eivät ole sukupuolen määräämää, vaan pikemminkin vastaanottajalleen räätälöityä.



Kuka kärsii, kuka ei

Mielenkiintoisesti nettiahdistelu on kuitenkin varsin tasa-arvoista. Miehillä on pieni yliedustus, mikä ei ole täysin odottamatonta: kuten kaiken muunkin väkivallan kanssa, miehet ovat aavistuksen useammin uhreja. Esimerkiksi Pew Research Centerin mukaan, 44% miehistä on kokenut ahdistelua ja vastaavasti naisista vain 37%. Ero kasvaa näkyvyyden kasvaessa melkoisesti ja miespuolisia julkisuuden henkilöitä, poliitikkoja, ja nettipersoonia ahdistellaan enemmän kun julkisuuden naisia. Henkilökohtaisena anekdoottina olen itsekin saanut uhkauksia blogini takia ja yhdessä tapauksessa eräät amatöörit halusivat jopa selvittää kuka "kateellinen" tätä blogia kirjoittaa. 

Tämä on tietysti juuri päinvastaista siitä mitä viime aikoina olemme saaneet kuulla. Internet kun kuulema vihaa naisia ja on heille erityisen epäystävällinen paikka.  Tähän väitteeseen voisi sanoa stats of gtfo, eli tilastot pöytään tai pihalle. Hopeareunuksena tässä pilvessä on muistettava korostaa, miten suurempi 2/3 naisista ja melkein puolet miehistä eivät ole kokeneet netissä minkäänlaista ahdistelua.

Käytännössä kuitenkin netissä siis ahdistellaan kaikkia ja mahdollisuus joutua ahdistelun kohteeksi on lähes identtinen miehillä ja naisilla. Asian voi kuitenkin pukea myös toisella tavalla: vaihtoehtoinen tapa esittää tämä on, ettei naisia ahdisteltaisiin enemmän, vaan että naisia ahdistellaan koska he ovat naisia. Se että miehiä ahdistellaan oikeasti enemmän ei ole heistä merkittävä tekijä, vain se miten naisia ahdistellaan sukupuolen takia.

Tämä väittämä ei kestä vettä myöskään jos yhtään ymmärtää Internetin raivoamisen kulttuuria ja trolleja.

Mutta seksismi!

Naisten ahdistelu Internetissä tapaa olla sukupuolittunutta ja tätä pidetään osoituksena naisvihasta ja seksismistä.

On täysin totta että naiset ja erityisesti avoimesti feministiset sellaiset saavat niskaansa seksististä ahdistelua joka harvemmin koskettaa miehiä. Syynä tähän ei kuitenkaan ole naisviha tai naisvastaiset asenteet, todellinen syy on tehokkuudessa. Provosointi, häirintä ja ahdistelu kannattaa aina tehdä sellaisella tavalla mikä tehoaa kohteeseen kaikkein parhaiten.

Naiset reagoivat herkästi sukupuolittuneeseen provosointiin ja näyttävät tämän. Feministit ovat viime vuosina tehneet suorastaan käytännön luoda tapahtumia saamastaan vihasta ja tämä on A-luokan trolliruokaa. Viime aikainen toiminta on konkreettisesti osoittanut kaikille miten seksismi, rasismi, raiskausuhkailu, transfobia tai syrjintä ovat hyviä keinoja saada reaktioita irti kohteesta.

Jos kerrot vaikkapa blogissasi avoimesti miten "raiskauksesta puhuminen laukaisee sinussa paniikkireaktion", kerroit juuri mahdolliselle vihaajalle tai trollille miten sinut saa reagoimaan.

Provosoivaksi tarkoitettu ahdistelu ei ole sukupuoleen kohdistuvaa, vaan kohteen mukaan räätälöityä. Miehet eivät vaan reagoi yhtä mielenkiintoisesti sukupuoleensa suunnattuun provokaatioon kuten naiset, joten heitä provoisoidaan eri keinoilla.

Naisten ja feministien kanssa trolli tietää reaktion irtoavat seksistinennatsirasistiraiskaaja-linjalla. Miesten kanssa sama toimii vain jos yksilö on syvällä feminismin syövereissä, jolloin häntä loukataan sen mukaisesti. Jos ei, trollit yrittävät keksiä muun tavan uida liiveihin. Miehiä harvemmin ahdistellaan mieheyden takia, koska siitä ei saa aikaiseksi reaktiota, sama juttu uhkailun raiskauksella tai väkivallalla kanssa.

Julkinen ulostulo ahdistelusta on myös yksi parhaita tapoja vetää puoleesi lisää ahdistelua. Näin ikäänkuin validoit ahdistelijasi ja teet hänelle selväksi että hänen viestinsä menevät sinulle asti. Tämä takaa ahdistelun lisääntymisen.

Mikään tästä ei tee ahdistelusta tietenkään hyväksyttävää, mutta mielestäni meidän on tärkeää ymmärtää ilmiöiden takana olevat todelliset syyt, eikä keskittyä syyttämään yliyksinkertaistuksia tai keksittyjä syntipukkeja. Ongelmat voidaan korjata vasta kun oikea ongelma ymmärretään.

Olet mies, kestät tämän

Miehet kestävät uhkailuja keskimäärin naisia enemmän. Oikeassa elämässä miehet kohtaavat uhkailuja ja uhkaavia tilanteita moninkertaisesti naisiin verrattuna, Internetissä ero on itseasiassa vähemmän korostunut. Mielenkiintoisesti netti on todellisuutta tasa-arvoisempi paikka tässä mielessä.

Miehet kuitenkin reagoivat uhkailuihin vähemmän ja kertovat asiasta muille pienemmällä todennäköisyydellä. Väkivallan uhka on miehille naisia todellisempi, sillä mies saa oikeassa elämässä oikeasti turpaansa huomattavasti naista useammin. Tämä kaataa heti joskus esitetyn väittämän että miehiin kohdistuva uhkailu olisi vähemmän vaarallista, koska sitä ei toteuteta todella. Todellisuudessa miehet elävät aina suuremman väkivallan uhkan alla. Oikea syy miesten hiljaisuuteen on tottumisessa ja turtumisessa ja pilkassa.

Miehiä uhkaillaan lähes lapsuudesta asti. Koulujen pihoilta aina nettiin asti miehet elävät kulttuurissa jossa on normaalia saada väkivallan uhkauksia ja jopa kokea väkivaltaa. Harvassa olivat oman ala-asteeni päivinä ne pojat jotka eivät joskus joutuneet tappeluun, mutta moista tyttöä ei montakaan ollut.

Tämä kasvattaa tiettyä paksunahkaisuutta ja sitä myös odotetaan jo teini-ikäiseltä mieheltä. Miehen täytyy oppia kestämään asiattomat kommentit ja kohtelu, joidenkin jopa ahdistelu.

Feministit vähättelemässä miesten kokemuksia

Jopa feministit vaativat miehiä kestämään heidän vastaanottamansa ahdistelun, mistä maailman pienin viulu- ja male tears-kommentit ovat konkreettinen esimerkki. Oikeasti, joukon feministejä reaktio pahoinpidellyksi tai hyväksikäytetyksi tulemiseen on ollut "voi voi" ja sitten pilkata miehen kyyneliä juomalla niin kupista kuvainnollisesti.

Mies joka valittaa saamastaan ahdistelusta tai uhkailusta käsketään miehistyä - man up! Hän on valittaja ja luuseri. Hän on varmaan syypää saamaansa kylmään kyytiin. Etkö usko? Mietitään vaikkapa millaisia reaktioita naisilla on naisen pahoinpitelemiin miehiin. Kuulemme "se varmaan teki jotain ansaitakseen tuon"-kommentointia, uhrista itsestään tehdään syyllinen tai vitsi. Jopa tapauksessa jossa nainen katkaisi miehensä sukuelimen, naisille asia oli hauska vitsi.


Jos miehet kommentoisivat raiskauksen uhria "kyllähän mäki noin haluaisin tehdä" olisi se työ pois ja ikuinen paikka mustalla listalla.

Samaan aikaan vastaavaa kohtelua saava nainen on uhri jota on suojeltava. Naisen saama uhkailu ei myöskään koskaan tunnu feministien mielessä kohdistuvan yksittäiseen naiseen, vaan on jotenkin kaikkien naisten kritiikkiä ja naisvihaa.

Tämä on kuitenkin jotain mitä feministit eivät näe. Valtaosa feministeistä on naisia ja he eivät ole eläneet miehen elämää. He eivät yksinkertaisesti tiedä niistä haasteista joita miehet kohtaavat ja olettavat yksinkertaisesti ettei mitään haasteita ole. He tietävät vain naisten kohtaamat haasteet niiden kamaluuden, eivätkä osaa edes harkita muiden kokemuksia. He näkevät vain miehenä olemisen positiiviset puolet, eivätkä osaa käsittää että niitä negatiivisiakin puolia on.

Esimerkiksi Soraya Chemaly kirjoitti kirjoitti näin Time-lehden mielipide-sivuille:
"For girls and women, harassment is not just about “un-pleasantries.” It’s often about men asserting dominance, silencing, and frequently, scaring and punishing them.
Hän (kuten moni muukin) maalaa miehiin kohdistuvan ahdistelun vain "epämiellyttävyyksiksi" siinä missä naisten ahdistelu on dominoivaa ja pelottavaa. Jos olet mies ja elämäsi on raunioina ahdistelun takia, ei huolta Soraya voi kertoa miten kyseessä on vain epämiellyttävyys ja sinun pitäisi olla kiitollinen ettet vain ole nainen, niillä se vasta rankkaa onkin. Sorayan asenne ei ole mitenkään poikkeuksellinen, hän ja lukemattomat muut ovat päättäneet meidän kaikkien puolesta mitkä ahdistelun muodot on sallittuja kokea ahdistavina ja vaarallisina.

Tämä asenneilmapiiri sivuuttaa kokonaan miehiin kohdistuvan paineen ja vastaavasti alleviivaa naisiin kohdistuvaa painetta. Uhri ei saa olla ellet kuulu oikeaan ryhmään, muuten olet vain nössö niskapartainen fedoravalittaja.

Toispuoljokkee näkee samaa virhettä myös, sillä vaikka naiset keskimäärin saavat tuta vähemmän ahdistelua, on myös naisia jotka ovat joutuneet vakavan ja vaarallisen ahdistelun kohteeksi. Heidän kokemuksiensa kieltäminen ja vähättely sen perusteella että "naisia harvoin oikeesti!" ei muuta tilannetta miksikään.

Kaiken takana on trolli

Tässä kohdassa on hyvä myös tuoda esille yksi näkökanta: melkoinen määrä nettivihasta ei tule siltä jolta luulet. Trollit tarttuvat vastakkainasetteluihin innolla. Kun kaksi tahoa eivät pidä toisistaan, heidän usuttaminen toistensa kimppuun ei ole kovin hankalaa. Teeskentelet kuuluvasi vastapuoleen ja lähetät tälle paketillisen anonyymiä vihaa. Kohteesi luulee uhkailujasi vastapuolensa lähettämäksi ja raivoaa näille ja vastapuoli reagoi. Soppa on valmis ja trollit voivat syödä poppareita.

Kuten sosiaalisessa mediassa tuotettaan markkinoiva taho, trollit tietävät että provokaatio on räätälöitävä kohteelle sopivaksi. Kun trolli tahtoo saada reaktion irti sinusta, pyrkii hän valikoimaan lähestymistavan joka toimii. Hän haluaa sanoa sinulle jotain mikä saa sinut reagoimaan, mielellään mahdollisimman julkisesti.

Tämä sama ilmiö tapahtuu joka kerta kun netissä nähdään sopiva kohu. Esimerkiksi äskettäinen Baldur's Gate: Siege of Dragonspire-pelin ympärille noussut kohu ja uhkailut ovat varmasti suurin osin juuri tätä. Joukko ihmisiä hermostui pelissä olevista kannanotoista ja valitti asiasta ja joukko trolleja päätti tehdä tilanteesta huvittavamman lähettämällä tappo- ja raiskausuhkauksia. Keitto oli keitetty ja ainoa voittaja olivat trollit.

Sama pätee myös valtaosaan "#GamerGate-ahdistelusta". Trolleille aiheutui loputtomasti hupia lähettää feministeille vihaviestejä ja raiskausvitsejä varustettuna #GamerGate-hashtageilla ja nauraa sitten lopputuloksille. Sama meni myös toiseen suuntaan, feministit tuskin olivat ainoita jotka luulivat saamiaan vihaviestejä oikeiksi.

Tässä on mitä nettiahdistelusta on ymmärrettävä: valtaosa siitä on trolleja jotka haluavat saada reaktion for the LOLZ.

Kuka tahansa voi olla uhri

Kaiken tämän tarkoituksena ei ole yrittää vähätellä naisuhrien asemaa. On ihmisiä joille tapahtuu kamalia asioita ja osa näistä on miehiä ja osa naisia. Jos kuitenkin haluamme puhua todellisista ilmiöistä, on meidän kyettävä näkemään tilanne sellaisena kun se on. Todellisuudessa naiset eivät ole huonossa asemassa, eikä heitä kohtaa verkossa mitään miehistä poikkeavaa, itseasiassa heidän asemansa on jopa mukavampi. 

Se ei tarkoita että yhdenkään oikean ahdistelun kohteeksi joutuneen naisen tilanne paranisi. Ryhmäsi tilanne ei mitenkään paranna omaa tilannettasi. Sama tietysti myös miehiä, miehen kokeman väkivallan tai ahdistelun vähättely juomalla mieskyyneliä ei auta asiaa. Lähinnä vain osoittavat miten seksistisiä nykyfeministit osaavat olla.

Kuka tahansa voi joutua uhriksi. Se ei katso ihon väriä, sukupuolta tai suuntautumistasi. Kenelläkään ei ole monopolia eikä immuniteettia.

Kommentit