Ovatko maahanmuutto, naisiin kohdistuva väkivalta ja sisällissota tabuja suomalaisessa mediassa?

Journalisti Wali Hashin kuva jutuista joita hän ei ole saanut myytyä on kiertänyt sosiaalisessa mediassa. Luettelo on some-kommenteissa leimattu aiheiksi joista ei saa Suomessa puhua, mutta totuus voi olla hieman toisenlainen.

Eli saako suomessa journalisti kirjoittaa kirjoituskoneellaan mitä lystää vai ovatko maahanmuuttoon, sisällissotaan ja naisiin kohdistuvan väkivallan aiheet oikeasti kiellettyjä?

 


Katsotaanpa aiheet ensin. Jotten vahingossa loukkaa tekijänoikeuksia, en lainaa Walin kuvaa, vaan listaan tähän hänen mainitsemansa aiheet:
  • Finnish alcohol use
  • Violence against women
  • Suicide rate in Finnish society
  • Racism and murder against immigrants
  • How to Finnish media discusses immigration issues
  • Finnish civil war
  • Finnish ethnic minorities
Hassua, ihan kun olisin lukenut joistain näistä mediassa joskus. Hetkinen, jotenkin tuntuu että nämä aiheet eivät ole niinkään tabuja kun varsin tehokkaasti käsiteltyjä. Olen suhteelisen varma lukeneeni mediasta kaikista näistä aiheista, osasta ihan kyllästymiseen asti.

Emme kuitenkaan halua luottaa muistiini. Katsotaan mikä on todellisuus ja onko näistä aiheista todella kirjoitettu juttuja. 

Suomensin aiheet, sillä suomalaisista aiheista löytynee parempi otanta näin. Hauissa valitsin Googlen News-alueen keskittyäkseni nimenomaan mediasta löytyvään sisältöön satunnaisten blogikirjoittelujen sijaan. Katsotaas miten kävi.

Kuten uumoilin, yksikään aihe ei ole kuoliaaksi vaiettu. Osa aiheista on käsitelty läpikotaisin, osaa vähän vähemmän. Osa aiheista ei myöskään näy yhtä hyvin hauissa, koska News-haku ei nouda tietyn tyyppisistä lehdistä sisältöä, esimerkiksi naistenlehtien tarjonta on hyvin heikosti ollut hakukoneiden saatavilla.

Toki osa osumista ei täysin liity aiheeseen. En tietenkään läpikäynyt kaikkia hakutuloksia, mutta varmistin että kaikista löytyi ainakin yksi oikeasti kyseistä aihetta käsittelevä juttu. Oleellista on kuitenkin se miten näistä oikeasti kyllä puhutaan ja on puhuttu. Nämä aiheet eivät ole kiellettyjä tabuja joista vaietaan ja joista toimittajia hyssytellään.

Nämä ovat vain ja ainoastaan juttuja joista ei Wali Hashilta haluttu tilata tekstiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.