Facebook ja Twitter sensuroivat Wikileaksia

Muistatteko sen sosiaalisen median, jonka sanottiin kaatavan diktatuureja? Arabikevät on vain kaukainen muisto: molemmat Facebook ja Twitter ovat sensuroineet Wikilleaksiin johtavia linkkejä ja hankaloittaneet niiden levittämistä.

Twitter ei sinällään ole blokannut Wikileaksia, mutta poisti trendaavien hashtagien joukosta demokraattien sähköpostivuotoon viittaavan #DNCleaks hashtagin. Tämä on suhteellisen selvä kannanotto Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, Twitterin sensuurin tarkoitus näyttäisi olevan yrittää rajoittaa demokraateille haitallisen vuodon leviämistä. Luonnollisesti vaikutus on päinvastainen ja Wikileaks on saanut tästä melkoisesti lisäjulkisuutta.

Hieman aiemmin Facebook oli merkinnyt Wikileaksin vaaralliseksi sivustoksi ja linkitys sinne on estetty. Tämä lähettää vahvan signaalin siitä kenen puolella palvelut ovat.


Myös Google blokkasi Wikileaksin vaarallisena, mutta tämä päätös näyttäisi  olevan peruutettu, samaten kun Facebookin Wikileaksin tukkiminen.

Nämä sensuroinnit - väliaikaisetkin - ovat kuitenkin valitettavan selkeitä merkkejä siitä, miten suuret some-palvelut eivät ole kansan puolella, vaan alkavat enemmän ja enemmän muistuttaa suuria mediajättejä. Niillä on oma agenda ja ne eivät mielellään pure omistajiensa kättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.