Miksi palkata ketään jos saat ilmaisiakin työntekijöitä?

Työharjoittelu ja kuntouttava työtoiminta ovat molemmat keinoja saada ihmiset töihin ilman, että heille tarvitsee maksaa palkkaa. Kumpikaan ei johda työpaikan saamiseen, vaan lähinnä luovat yrityksille vinoutuneita kannustumia olemaan palkkaamatta ihmisiä ylipäätään.

Tänään aiheena siis työnantajalle ilmainen työvoima, tuettu työ, sen tehokkuus ja sairaat kannustimet.


Onko harjoittelusta tai kuntoutuksesta hyötyä?

Oletko sinäkin ollut joskus harjoittelija? Toki harjoittelijoita on aina käytetty, mutta aiemmin yritys hankki harjoittelijan aikeina työllistää tämä harjoittelunsa jälkeen. Nyt tilanne on kokonaan toinen ja harjoittelijoita ei edes pyritä työllistämään, vaan he ovat pikemminkin oma osansa yrityksen työvoimaa - oma pysyvä osansa.

Kuntouttava työtoiminta on toinen samanlainen kaunis ajatus. Siinä pitkäaikaistyötön tuodaan mukaan työelämään, valtio maksaa vähän päivärahaa ja yritys jalomielisesti antaa työttömän totutella työn tekoa.

Molemmat nämä mekanismit ovat tarkoitettu tekemään ihmisistä työllistettävämpiä, mutta käytännössä ne eivät toimi.

Ensinnäkään harjoittelu ei johda työllistymiseen. Noin kymmenes työharjoittelijoista saa työtä harjoittelun tuloksena, mikä kertookin karua kieltä harjoittelun todellisuudesta: valtaosa harjoittelijoista on puhdasta ilmaista työvoimaa. Kun harjoittelu on ohi, harjoittelijalle sanotaan moikat ja uusi harjoittelija otetaan tilalle heti kun mahdollista.

Entäpä kuntouttava työtoiminta sitten? Tokihan sen jäljiltä ihmiset pääsevät taas työelämään kiinni, sehän on koko toiminnan pointti?

No mutta, siellä menee vielä huonommin: noin viisi prosenttia kuntouttavaan työtoimintaan osallistuneista päätyy oikeisiin töihin. Viidennes palasi toiseen kuntouttavaan työhön, kymmenennes hoitoon tai kuntoutukseen ja loput takaisin kortistoon. Kuntouttava toiminta on myös vain ilmaisen työvoiman mekanismi, kun kuntoutusjakso on ohi, kuntoutettava pihalle ja uusi mokoma kuntoutumaan hänen tilalleen.

Tein asiasta selkeyttävän infograafin somessa jakamista helpottamaan, napsauttamalla saat tarkemman kuvan.

Harjoittelu ja kuntouttava ovatkin pitkälti vitsejä. Joku saattaa joskus tuurilla oikein työllistyä, mutta lukujen valossa molemmat ovat vain yrityksille tarjottu ilmaisen työvoiman saamisen keino, jonka kustantavat veronmaksajat.

Kaiken takana on kannustin

Maailma pyörii kannustimilla. Luomalla erilaisia kannustimia, konkreettisesti kannustamme tietyn tyyppiseen käyttäytymiseen. Tällä hetkellä työmarkkinoille ollaan tuotu, yritetty tuoda ja tuodaan lisää kannustimia palkanmaksun sijaan ilmaisen työvoiman käyttöön. Jos et käytä ilmaista työvoimaa, yrityksesi ei menesty, sillä kilpailijasi varmasti käyttävät ja voivat sen avulla polkea kustannuksia alaspäin.

Kohuttu työkokeilu haudattiin, mutta käytännössä ilmaista työvoimaa voidaan edelleen hankkia. Kunhan sitä kutsutaan harjoitteluksi tai kuntouttavaksi työksi. Ja jokaisen yrityksen kannattaa tällaista ilmaista työvoimaa hankkia, sillä muuten he teettävät työnsä kalliisti maksamalla palkkaa, eivät ilmaisilla valtion kustantamilla palkkaorjilla.

Järjestelmää käytetään toki hyviinkin juttuihin, mutta väärinkäyttö ei ole vain mahdollisuus, vaan jatkuvaa. Tässä oiva esimerkki: Opteam halusi hakea "HR harjoittelijan", ilmoitus löytyi osoitteesta:
http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/8994534_fi.htm

Ilmoitus on sittemmin poistettu, mutta tässä sen häkellyttävä sisältö. Mukana pari korostusta.
HR harjoittelija, Opteam Pirkanmaa/Tampereen Henkilöstöpalvelut Oy, Tampere Haemme syksylle työharjoitteluun HR-harjoittelijaa Tampereen toimistollemme. Harjoittelu on hyvin käytännönläheistä ja sinulla on mahdollisuus päästä heti kokemaan HR- elämää näköalapaikalta.
Meillä harkkari saa oppia ja perehtyä alaan rauhassa, mutta toisaalta myös omia tehtäviä ja vastuuta annetaan alusta asti. Keskeisimpiin tehtäviisi kuuluu avustaa henkilöstöresurssien kartoittamisessa ja hankkimisessa sekä avustaa työntekijöiden työsuhteista huolehtimisessa. Olet myös valmis tekemään muita toimiston avustavia tehtäviä. Syksyn aikana meille on tulossa useita isoja projekteja, joiden suunnitteluun ja läpivientiin pääset mukaan.
Etsimme henkilöä, jolla on alalle soveltuva koulutus, loistavat tietotekniset taidot ja ehkä jo jotakin työkokemusta. Mutta nämähän ovat jokaisen toimistoduunin edellytykset. Tärkeintä kuitenkin on timanttinen asenne työntekoon, aito halu oppia ja nöyryys, jota minkä tahansa alan aloittaminen vaatii. Tämän harjoittelun jälkeen todella tiedät, oletko sinä sopiva henkilöstöalle.
Tavoitteenamme on löytää sinun vahvuutesi ja antaa realistinen kuva siitä, mitä HR-työ on. Suurin osa hakijoistamme kertoo kiinnostuneensa alasta koska nauttii ihmisten kanssa työskentelystä. Vuorovaikutus on toki suuri osa työtämme mutta henkilöstöala on paljon muutakin. Tule Opteamille selvittämään tämän duunin todellinen luonne! Harjoitteluaika on vuoden 2016 loppuun, sovimme aikataulun yhdessä kanssasi. Viikoittainen työaika on 37,5 h. Harjoittelu on palkaton.
Opteam haki siis harjoitteluun ihmistä jolla on jo koulutus, taidot ja työkokemusta. Kirsikkana kakun päällä ilmaiselta työntekijältä edellytettiin nöyryyttä. Työntekijän piti siis olla jo pätevä ja kokenut että saisi kunnian päästä harjoittelemaan työtä. Tilanne on niin härski että sen pitäisi olla jo vitsi.

Tässä maailmassa elämme nyt. Työttömyys on paheneva ongelma ja meillä on samaan aikaan satojen tuhansien ilmaisten työntekijöiden armeija jonka veronmaksajat kustantavat. Työttömyydestä syytetään kuitenkin työttömiä ja heille tarjotaan lähinnä patistelua ja keppiä. Ja eturintamassa tässä taistelussa onkin oma hallituksemme joka ei tunnu jättävän kiveäkään kääntämättä saadakseen työväen olosta kurjempaa.

Motivoihan tämä hakemaan töitä varmasti. Sääli ettei niitä työpaikkoja ole.

Kommentit

  1. Hmjaa, olin minäkin työkkärin kurssin päätteeksi kuukauden tiskikoneen hoitajana ja sekalaisena apuhenkilönä yksityisen hoivakodin osastolla, 9 euroa/päivä peruspäivärahan päälle. Kuukauden viimeisenä päivänä minulle tarjottiin töitä toistaiseksi, matalalla palkalla, mutta riittävästi minun elintasooni. Siis huomattavasti enemmän kuin peruspäiväraha. Tietenkin tässä oli apuna se, että minulla on viisikymppisenä jo merkittävä työura takana ja olen valmis tekemään töitä ilman suuria vaatimuksia. Ja kun lapsetkin ovat jo aikuisia, asunto maksettu eikä lainojakaan ole sen jälkeen ollut tarvetta ottaa, miksi minulla olisi suuria vaatimuksia? Tapahtuu joskus tämmöistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka itse tällä pärjäisikin, on silti muistettava miten moni ei selviä ja heillä ei välttämättä ole valinnanvaraa. Heidän on otettava se yhdeksän euron peruspäivärahatyö koska muuta ei ole tarjolla. Ja muuta ei ole tarjolla, koska muuta ei kannata tarjota.

      Poista
  2. Ja sitten on vielä sekin seikka tähän, ettei ole tiedossa mitä harjoittelija sai palkakseen harjoittelun jälkeen mikäli onnistui pääsemään töihin ja kuinka pitkä työsuhde olisi?

    Itse pääsin harjoittelijaksi ja harjoittelun jälkeen olin onnekas ja sain itselleni lyhytaikaisen työpaikan. Pitäisi olla tyytyväinen jo pelkästään tähän, mutta kyllä vähän nakertaa, että palkka oli alle 1000€ kuussa (ei käynyt että sopimuksessa olisin ollut merkittynä alani työntekijäksi, koska he eivät halunneet maksaa niin korkeaa minimipalkkaa, mutta jouduin silti alani koulutuksen vaativia töitä tekemään).

    Ja työsuhde kestikin huikeat pari kuukautta.

    Pitäisi kokea olonsa onnekaaksi, mutta siinä vaiheessa kun työ on raskasta ja stressaavaa ja kuluttaa ihmistä niin paljon kuin kulutti, ei oikein palkka joka ei riittänyt perusmenojen jälkeen mm. lääkkeisiin tuntunut riittävältä vastikkeelta työlle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alle tonni kuussa on aika niukka rahamäärä saada, varsinkin jos teet oikeasti kokopäiväistä työtä. Hitto, mäkkäri maksaa parempaa palkkaa.

      Poista
  3. Työttömien hyvksikäyttö ja kohtelu on todella härskiä. Tiedän tuon siitäkin, kun työskentelin vuosia alalla. Lähdin pois heti kun se oli mahdollista - moraali ei enää kestänyt touhua.

    '''Toki harjoittelijoita on aina käytetty, mutta aiemmin yritys hankki harjoittelijan aikeina työllistää tämä harjoittelunsa jälkeen.''

    On käytetty niin, mutta ennen 1990-luvun puoltaväliä heidän asemansa oli määritelty tesseissä ja he saivat työnantajan maksamaa PALKKAA, joka kai useimmiten oli 15 % alempi kuin alan tes-palkka. Ja he työllistyivät normipalkalle harjoittelun jälkeen.

    Jos ennen 1990-luvun puoliväliä joku olisi työllistänyt jonkun ilman palkkaa, niin sellainen työnantaja olisi päätynyt 'leivättömän' pöydän ääreen.

    Hekin, jotka työllistyvät orjatyöjakson jälkeen, olisivat ehkä työllistyneet ilman palkatonta orjatyöjaksoakin. Se tutkimus, minkä minä joskus olen lukenut, tutki tilannetta kolme kuukautta orjatyöjakson jälkeen, mutta tulokset olivat samaa luokkaa. Vaikka kyse oli saman asian tutkimisesta. lienee eri tutkimus, kun siitä on jo niin monta vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laki edustaa lainsäätäjiä. Pari vuosikymmentä meidän hallituksista on vastannut keskusta tai kokoomus, tämä on suora seuraus pitkällisestä porvarivallasta.

      Poista
  4. Yrityksessä ei voi olla kuntouttavassa työtoiminnassa.

    VastaaPoista
  5. Isompana ongelmana näkisin sen että niitä helppoja avustavia tehtäviä joista selviää ilman kummempaa koulutusta tai hengenlahjoja on jatkuvasti vähemmän vaikka ne ihmiset jotka näissä töissä olisivat kotonaan eivät ole kadonneet minnekään.

    Tiedän myös useita tapauksia joissa harjoittelupaikka tai kesätyö on johtanut työllistymiseen. Useimiten näissä tapauksissa firmat eivät ole hakemalla hakeneet harjoittelijaa, vaan ihminen on itse järjestänyt itsensä paikalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän koulutusta vaativat työt ovat kiven alla ja tällainen kieltämättä pahentaa tilannetta entisestään. Hanttihommat eivät enää ole oikeaa työtä, van harjoittelua.

      Tiedän itsekin tapauksia joissa harjoittelusta on työllistytty, mutta ne ovat tosiaan se poikkeus, eivät sääntö.

      Poista
  6. ”Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, ja en puhunut mitään koska en ollut kommunisti.
    Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.
    Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen.
    Sitten ne tulivat hakemaan minut, ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.”

    VastaaPoista
  7. Olen kokenut useammankin kuntouttavan, ja noiden kuvioiden piiriin joutuvalle työkkärin, hoitotahon tai muun vastaavan maalailemat sokeriset kuvat romuttuvat todella nopeasti ja karu todellisuus alkaa nostaa päätään.

    Vaikka kuntouttavan tai harjoittelun toimet itsessään olisivat helppoja ja täysin tehtävissä, alkaa nopeasti syödä ihan jo se tosiasia, että tietää olevansa tekemässä mitään vain koska saivat ilmaiseksi. Arvostus ja kohtelu on usein sen mukaisia; ei välttämättä suoranaisen huonoa, mutta välinpitämätöntä. Tuntuu, ettei tehdyillä töillä ole mitään väliä, ja sama ulottuu nopeasti koko touhuun muutenkin. Mitään toivoa tulevasta tai paremmasta ei synny, useimmiten ainoastaan pahempi kokemus pysähtymisestä.

    Usein fiilis on ollut hälläväliä-tasoista, mutta on sekin tullut nähtyä kun aletaan oikeasti kiskoa röyhkeää hyötyä irti kuntoutujasta. Eräässä paikassa minut jätettiin vastaamaan yksin koko touhusta, kun opastava ja vastaava ihminen oli sairaana tai lomalla. Tämä ei ollut kuulemani mukaan mitenkään uutta paikassa. Sijaisia ei koskaan edes mietitty tai harkittu, vaan sain palloilla aivan yksikseni tuossa touhussa. Kaikeksi onneksi kyse ei ollut mistään haastavasta työstä, mutta silti se arvelutti - ainoastaan se, ettei minua voisi laittaa mistään oikeasti vastuuseen jos tapahtuisi jokin kömmähdys, lohdutti edes vähän. Jaksamisesta tai mistään muustakaan vastaavasta paperilla maalaillusta tilanteen tarkkailusta ei koskaan välitetty hitustakaan.

    Itse olen nyt viimeisessä kuntouttavassani toivottavasti koskaan. Vointini parannuttua olen vihdoinkin, pitkän ajan jälkeen, lähdössä nyt opiskelemaan - jopa alalle, josta pitäisi aivan oikeasti irrota työtä jopa tänä aikana. Jos olisin oikein kaunopuheinen, voisin kukaties selittää miten kuntouttavien kokemukset ovat palauttaneet siihen paljonpuhuttuun arkeen, ja tämän kautta antaneet valmiuksia, mutta taidan vain nauraa räkäisesti huonolle vitsille ja sanoa suoraan, että kuntouttava työtoiminta on vihonviimeinen josta minä olen koskaan saanut mitään oikeaa apua.

    Nämä ovat minun kokemuksiani. Surkuhupaisinta lienee, että ainakin tällä haavaa minun kohdallani tulen olemaan yksi siitä pienestä joukosta jolle saadaan "onnellinen loppu" tarinalle, ja siitä huolimattakin kokemus on vain syönyt uskoani tähän turvaverkoksi väitettyyn pyöritykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokemuksissasi kaikuu sama sävy mitä olen keskusteluissa kuullut muutamalta muultakin taholta. Asenne vaihtelee kahden välillä:

      "Ei tätä kannattais tehdä jos ei ilman sais" - Joo, kiitos vaan kun kerroit miten tärkeä olen.

      "Tässä tää työ, hoida hommat" - Ja kun olet kuntoutunut tähän työhön tulee toinen kuntoutuja ja palkkaa ei tartte maksaa vieläkään kenellekään.

      Mutta joo, vuosikymmeniä porvaripolitiikkaa on leikannut melkoisia reikiä turvaverkkoon - jos sellaista voidaan katsoa olevan olemassa enää ylipäätään.

      Poista
  8. Ymmärrän pointtinne ilmaisesta työvoimasta, ja varmasti monet yritykset käyttävätkin sitä väärin hyödykseen. Totuus kuitenkin on, ettei taloutta voi verrata 90-lukuun, sillä talouskasvu ei ole vuosiin ollut hyvällä tasolla. Työnantajilla ei yksinkertaisesti ole varaa palkata työntekijöitä, sillä vaikka työntekijä saisi palkkaa 1000 euroa, on työnantajalle koituvat kustannukset usein kaksinkertaiset. Työmotivaatio on huonoa, työntekijät vaativat lisää oikeuksia, eikä työn tuottavuus ole kasvanut oikeassa suhteessa palkkojen nousuun. Työmoraali on usein huono. Tällaiset työharjoittelut on varmasti luotu, jotta työttömät eivät irtautuisi täysin yhteiskunnasta. Työttömyyden haitta ei ole pelkästään toimeentulon puutos, vaan päivärutiinin puuttuminen, sosiaalisten suhteiden katkeaminen ja syrjäytyminen, jotka edelleen vaikeuttavat työnsaantia entisestään. Tilanne on vaikea ja keskustelua aiheesta voisi olla enemmän puolin ja toisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joten ratkaisu on se, että koska ei ole varaa palkata työntekijöitä, yrityksille lahjoitetaan sellainen ilmaiseksi välittämättä työntekijän oikeuksista? Useammin se palkkaamattomuus taitaa olla enenmmänkin halusta, kuin oikeasti siitä kiinni ettei olisi varaa palkata ketään. Ja joo, Suomessa on olemassa pienyrityksiäkin, jotka elättävät tyyliin sen omistajan, mutta niinhän se yleensä meinaa mennä, että jos jostain yritys haluaa säästää se on nimenomaa työntekijöistä ja palkoista, vaikka säästökohteissa olisi muutakin valinnanvaraa.

      Itse olen lähinnä viime aikoina etenkin huomannut nimenomaan, että ne on ne TYÖNANTAJAT, jotka vaativat oikeuksia pois työntekijöiltä kuin toisinpäin. Olen myös nähnyt ja kuullut miten työnantajat eivät itse luota työntekijöihinsä, vaan suorastaan epäilevät näitä lähtökohtaisesti varkaiksi ja kyttäävät ja jopa sanovat suoraan, että luottoa ei ole. Mistähän luulet, että huono työmoraali voisi johtua?

      Mielestäni on lähtökohtaisesti myös alentavaa väittää, että työttömät varmasti heti syrjäytyvät ja epäsosiaalistuvat kun ei ole sitä kultaista ihmisoikeuden tuovaa työtä päivässään sisällä. Itsekunnioituksen ja luottamuksen puuteko sitten ei ole ongelma, kun tällaiseen orjatyöhön joutuu, mutta päivärutiinin puuttuminen elämästä on?

      Mielestäni yksi karmaisevimmista asioista tässä ilmaistyössä on myös se, että vaikka sinulla on työntekijän velvollisuudet, sinulla ei ole mitään oikeuksia. Saatat esimerkiksi joutua tekemään 2 vuotta putkeen töitä ilman yhtäkään lomapäivää, kun muut samaa työtä tekevät viettävät kesälomaa. Onko houkuttavaa? Mutta niin, orjatyötähän se tosiaan olikin joten mitä uutta tuossakaan on.

      Poista
    2. Viime vuonna Suomessa maksettiin suuremmat osingot kun koskaan aiemmin. Aivan turha mennä sanomaan etteikö täällä tehtäisi voittoa.

      Toisekseen, työntekijän kulut eivät ole oikeastaan lainkaan relevantti asia. Oleellista yritykselle on paljonko tuotantoa jokainen euro sille ostaa. Tässä Suomessa ollaan maailman huippuluokassa. Pinnallisesti näytämme kalliilta, mutta käytännössä emme sitä ole. Toki saat Kiinasta enemmän työtunteja jokaista euroasi kohti, mutta tulosta et välttämättä saa enempää.

      Muutenkin, Suomi ei todellakaan ole Euroopan kalliimpia maita. Meillä tuotanto-per-euro on erittäin hyvä ja vain propagandistit väittävät muuta.

      Poista
  9. Olet ihan oikeassa siinä, että lain ei pitäisi mahdollistaa ja jopa kannustaa harjoittelijoiden käyttämistä ilmaistyövoimana.

    Teet kuitenkin liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä noista luvuista. Kymmenen tai viidenkään prosentin työllistymisprosentti ei vielä kerro kuinka tehokaita työllistämistoimia noi harjoittelut ja kuntouttavat ovat. Pitäisi tietää millä todennäköisyydellä noihin osallistuneet olisivat työllistyneet ilman ilmaistöitä.

    Varsinkin noihin kuntouttaviin osallistuvien työkyky ja työnhakukyky voi olla todella heikko. Esimerkiksi mielenterveeysongelmia, huume- ja alkoholiongelmia. Varsinkin huumeongelmaiset eivät usein ole terveydenhuollon asiakkaina ja sairaspäivärähälla, vaikka syytä olisi, niinpä he ovat työkkärin asiakkaina osallistumassa näihin harjoitteluihin ihan turhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työtyötyötyö26.7.2016 klo 21.32.00

      Ja paskat. Kuntouttavaan joutuu pelkän työttömyyden keston perusteella, ihan "normaalit" ihmisetkin. Valita voi karenssin, tai sen 9€ välillä niin tokihan moni saadaan kiristettyä touhuun mukaan. Siellä saatetaankin sitten viettää seuraavat 2 vuotta heittämässä elämää hukkaan, että kunta säästää roposensa työttömyyskorvauksen maksamisessa. Samalla joku toinen taho ottaa vieläpä hyödyn "kuntoutujan" työpanoksesta. "Kuntoutuja" saa työstään palkaksi..TYöTTÖMYYSKORVAUKSEN, jess! Sikamaista touhua.

      Poista
    2. Jaska, On täysin totta etteivät monet erityistoimien piirissä olevat ole kovin hyviä työllistymään itsekään. Kuitenkin, jos näin mittavalla panostuksella kun ilmaisella työlläkään emme saa työllistymään kuin murto-osan harjoittelijoista ja kuntoutujista, on se erittäin tehotonta resurssien käyttöä.

      Poista
    3. Tehokkuus kokonaisuudessaan on toki vielä kysymys erikseen. Siis vaikka harjoittelut ja kuntouttavat tuplaisivat työllistymisen todennäköisyyden (mikä tarkoittaisi, että toimenpiteet sinänsä ovat tehokkaita), niin silti kokonaisuudessaan toimenpiteet eivät vaikuta paljoa ja niistä voi olla haittaa muille kuin niihin osallistuville.

      Eli en mä kritisoi sun kirjoitusta kokonaisuutena. Puutut ihan oikeaan asiaan.

      Poista
    4. Kokonaisuus nimenomaan. Ilmaistyövoiman rahallinen arvo on niin suuri, että samalla kustannuksella voisimme todennäköisesti työllistää aika monta ihmistä ihan oikeasti.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.